
Jedną z podstawowych zasad zdrowego odżywiania jest spożywanie dużych ilości owoców i warzyw, ponieważ stanowią one ważne źródło witamin i składników mineralnych. Niektóre osoby uwielbiają owoce i warzywa, natomiast inni sięgają po nie niechętnie. Ci drudzy z pewnością ucieszą się z tego, że cenne składniki odżywcze, które znajdują się w owocach i warzywach można czerpać z innych produktów spożywczych.
Chlorella
Pierwszym cennym produktem spożywczym jest chlorella. To zielona, słodka alga jednokomórkowa. Chlorella jest źródłem białka, między innymi 8 aminokwasów niezbędnych, a także chlorofilu, witamin i składników mineralnych. Białko stanowi 60% jej składu, czyli dwukrotnie więcej niż w soi. Ta alga to bogactwo witaminy A w postaci beta-karotenu oraz witaminy B12, której zawartość w chlorelli jest większa niż w wątrobie wołowej. Chlorella dostarcza także dużo żelaza, cynku i kobaltu. Zawartość chlorofilu w tej aldze jest większa niż jakimkolwiek innym produkcie spożywczym, dlatego nosi ona właśnie taką nazwę. Ze względu na wysoką zawartość witaminy B12 i żelaza, chlorella jest polecana w szczególności wegetarianom oraz osobom ograniczającym spożycie mięsa.
Chia
Bogactwem cennych substancji są także nasiona chia, czyli szałwia hiszpańska. To roślina rosnąca w Ameryce Południowej, której nasiona znalazły szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej. Chętnie sięgali po nią starożytni Majowie, o czym świadczy fakt, że nazwa rośliny w ich języku oznacza siłę. Chia to bogate źródło witamin, minerałów, błonnika oraz kwasów omega-3, których zawartość w nasionach szałwii hiszpańskiej jest większa niż w łososiu atlantyckim. W 28 gramach chia (około 2 łyżek) znajduje się 11 gramów błonnika, który obniża uczucie głodu, poprawia metabolizm, ogranicza wchłanianie cholesterolu i przeciwdziała nadciśnieniu. Wspomniana porcja nasion chia dostarcza 30% potrzebnej dziennie dawki manganu i magnezu 18% wapnia oraz 27% fosforu. Szałwia hiszpańska dostarcza także dużo cynku oraz witamin z grupy B, szczególnie B1, B2 i B3. Zwarte w niej przeciwutleniacze zwalczają wolne rodniki, a tym samym zapobiegają infekcjom i stanom zapalnym oraz spowalniają starzenie się skóry. Chia jest polecana między innymi diabetykom, ponieważ podobnie jak siemię lniane po spożyciu zmienia się w żołądku w żel, który pełni funkcję bariery dla enzymów niezbędnych do tworzenia węglowodanów. Ważną zaletą nasion szałwii hiszpańskiej jest to, że można przygotować dzięki nim wiele smacznych potraw i napojów, na przykład koktajl albo pudding.
Konopie jadalne
Na uwagę zasługują również konopie jadalne, z których pozyskuje się olej bogaty w cenne dla człowieka składniki odżywcze. Konopie dostarczają witamin z grupy B oraz witaminy E, a także większości składników mineralnych, między innymi potasu, żelaza, wapnia i fosforu. Około 35% ziarna konopnego stanowi łatwostrawne białko, które jest lepiej przyswajalne niż białko sojowe, natomiast od 75% do 95 % oleju konopnego to nienasycone kwasy tłuszczowe. Od 2% do 4 % to kwas gamma-linolenowy, który rzadko występuje w żywności. Nasiona konopne są bogate także w fitynę, która odgrywa ważną rolę w leczeniu takich chorób jak histeria, neurastenia, niedokrwistość i krzywica. Konopie znalazły zastosowanie w medycynie naturalnej jako środek usprawniający metabolizm, uśmierzający ból i ułatwiający zasypianie.
Kelp
Kelp to wyciąg z alg morskich, który zawiera między innymi witaminy z grupy B, beta-karoten oraz witaminy C, D, E i K. Ekstrakt jest bogaty w składniki mineralne, na przykład w żelazo, miedź, brom, bor, magnez, potas i selen. To źródło łatwo przyswajalnego jodu, dlatego jest polecany osobom, które cierpią na choroby tarczycy. Ogólnie kelp zawiera 50 razy więcej minerałów niż warzywa. Wyciąg z wodorostów dostarcza także potrzebnych człowiekowi aminokwasów, kwasu alginowego, kwasów omega-3 oraz prostaglandyn, czyli pochodnych kwasu arachidonowego, które uczestniczą w wielu procesach fizjologicznych w ludzkim organizmie.
Jagody acai
Jagody acai rosną w lasach tropikalnych Ameryki Południowej. W Polsce dostępne są w formie soków, tabletek, proszku oraz suszonych owoców. W ostatnich latach jagody acai zyskały ogromną popularność, ze względu na swoje prozdrowotne właściwości. Zawierają one witaminy B1, B2, C, E i beta karoten oraz wapń, potas, fosfor i żelazo. Znajdujące się w nich polifenole sprawiają, że jagody acai są wykorzystywane w profilaktyce chorób serca. Sięgają po nie także osoby dążące do redukcji masy ciała, ponieważ acai ograniczają apetyt. Jednocześnie regulują poziom cukru i węglowodanów, zwalczają wolne rodniki, wzmacniają układ odpornościowy i obniżają ciśnienie krwi.
Fioletowe bataty
Znudziły ci się zwykłe ziemniaki? W takim razie spróbuj słodkich ziemniaków, czyli fioletowych batatów. Bataty to zdrowa alternatywa dla tradycyjnych ziemniaków, ze względu na wysoką zawartość cennych dla zdrowia substancji. W batatach znajduje się między innymi cenny antyutleniacz bata-karoten, który w organizmie człowieka jest przekształcany w witaminę A oraz retinol. Znajdują się w nich także antocyjany, czyli antyoksydanty, które przeciwdziałają rozwojowi wielu schorzeń, między innymi chorób nowotworowych. Bataty dostarczają również błonnika, witamin C i B5 oraz niacyny, miedzi, potasu i żelaza. Fioletowe ziemniaki najlepiej gotować na parze, aby zachowały jak najwięcej cennych składników odżywczych.
Przedstawione powyżej rośliny zawierają witaminy i minerały, a także inne składniki, które są potrzebne dla zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia, dlatego warto włączyć je do swojej diety. Produkty te można zakupić w sklepie ze zdrową żywnością. Wiele z nich znajdziemy w suplemencie diety Super Fruits & Greens firmy Aviva Nutrition. Ciekawą alternatywą jest również LifeEssence od Pure Essence. To preparaty przeznaczone dla wszystkich, którzy pragną zadbać o swoje zdrowie, dostarczają organizmowi cennych składników odżywczych. Oczywiście, stosowanie suplementów nie zastąpi zdrowej diety, dlatego takie produkty nie powinny być wykorzystywane jako zamiennik posiłku bogatego w witaminy i składniki mineralne.
Facebook
RSS