Dodatkowe kilogramy często pojawiają się niespodziewanie… W miesiącach zimowych lubimy potrawy, które zapewniają nam poczucie komfortu i ciepła w mroźne dni. Niestety, wiele z tych produktów ma więcej kalorii, pochodzących zwykle z tłuszczu lub dodanych cukrów.
Kiedy zaczyna zbliżać się lato – zimowe extra kilogramy stają się prawdziwą zmorą. Każdy z nas przecież chce się dobrze prezentować na plaży, prawda?
Obawa przed tym, że nie będziemy dobrze wyglądać w kostiumie kąpielowym może spotkać się z pokusą poszukiwania „szybkiego rozwiązania”. Ale takie podejście może oznaczać powrót do tej samej pozycji w kolejnym roku.
Szybkie i modne diety z reguły zawodzą, a jedyne co gwarantują to efekt jojo. Warto więc zamienić je na długoterminowe rozwiązania, dzięki którym zwiększysz swoją szansę na utrzymanie wagi i utrzymanie zdrowia przez cały rok.
Utrata wagi nie powinna być rozwiązaniem krótkoterminowym
Dodatkowa tkanka tłuszczowa jest czynnikiem ryzyka rozwoju chorób przewlekłych, w tym cukrzycy typu 2 i chorób serca. Ponieważ dwóch na trzech mieszkańców Europy Zachodniej i USA ma za dużo tłuszczu, wielu z nas może mieć dobre intencje, ale nie dokonuje najlepszych wyborów, jeśli chodzi o to, co jemy.
Utrata masy ciała polega w dużej mierze na równowadze między wyborem właściwego pożywienia a aktywnością fizyczną, aby przechylić nasz wewnętrzny bilans energii we właściwym kierunku.
W większości szybkie diety oparte są na ograniczeniu kalorii jako sposobie odchudzania. Koncentrują się na różnych strategiach, dzięki którym zjesz mniej kalorii bez konieczności aktywnego myślenia o tym.
„Dziwne diety” zwykle mają podobne założenia, takie jak spożywanie mniejszej liczby odmian żywności, post i zastępowanie posiłków.
Ale utrata masy ciała nie polega tylko na zamianie jednego lub dwóch pokarmów na miesiąc lub dwa; chodzi o ustanowienie wzorców, aby nauczyć nasze ciała nowych nawyków, które będzie można, bez problemu, utrzymać w przyszłości.
Modne i szybkie diety mają pewne, dość istotne, ograniczenia. Na przykład mogą być trudne do utrzymania przez dłuższy czas lub ludzie na nich mogą szybko odzyskać wagę po zaprzestaniu diety. W niektórych przypadkach nie ma wystarczających badań dotyczących ich wpływu na zdrowie w dłuższej perspektywie.
Rzućmy okiem na sposób, w jaki niektóre z tych cech występują w trzech popularnych dietach.
Dieta sokowa / detoksykacja
Diety sokowe lub detoksykacyjne zwykle trwają od 2 do 21 dni. Polegają one na piciu świeżo wyciskanych soków, często w połączeniu z witaminami lub suplementami mineralnymi, zamiast wszystkich posiłków.
Ludzie na tej diecie szybko tracą na wadze z powodu wyjątkowo niskiego spożycia kalorii. Ale jest to bardzo ograniczony rodzaj diety i szczególnie trudny do przestrzegania w perspektywie długoterminowej bez ryzyka niedoboru składników odżywczych.
Ponadto, choć może być atrakcyjny jako modne hasło marketingowe, detoksykacja nie jest procesem, w którym soki są faktycznie niezbędne. Nasze wątroby są skuteczne w detoksykacji przy bardzo niewielkiej pomocy.
Przerywany post
Przerywana dieta obejmuje połączenie dni postnych i „zwykłych dni”, podczas których jemy normalnie. Strategie postne obejmują np. całkowity post (nie spożywa się posiłków ani napojów w dni postne) i zmodyfikowany post (20–25% dziennego zapotrzebowania jest spożywanych w dni postne).
Ta dieta prowadzi do utraty wagi z powodu ogólnego zmniejszenia spożycia kalorii. Ale trudno jest trzymać się postu, ponieważ powoduje on intensywny głód. Poza tym, dieta ta może prowadzić do nadmiernego objadania się w dni niepostne i nadrabianie deficytu kalorycznego.
Badania pokazują, że większość osób będących na dietach uwzględniających przerywany post potrafi nad sobą zapanować i nie przejadać się w dni niepostne.
Ogólnie rzecz biorąc, w przypadku osób, które potrafią trzymać się przerywanego postu, nie mamy wystarczających dowodów na korzyści i szkody wynikające z tej diety w miarę upływu czasu.
Długotrwałe ograniczenie kaloryczności bez postu może skutkować takimi samymi wynikami wagowymi i może być lepszym podejściem do dalszego kontrolowania masy naszego ciała.
Dieta paleo
Dieta paleolityczna (paleo) została zaprojektowana, aby odzwierciedlać żywność spożywaną przez naszych przodków z epoki przed rewolucją rolniczą.
Dieta paleo nie obejmuje przetworzonej żywności i cukrów. To zalecenie jest zgodne z aktualnymi zaleceniami dietetycznymi opartymi na dowodach. Jednak dieta paleo wyklucza również dwie główne grupy żywności – produkty zbożowe i mleczne.
Chociaż można osiągnąć krótkoterminową utratę masy ciała, nie ma jednoznacznych dowodów na korzyść utraty wagi i równowagi żywieniowej w perspektywie długoterminowej. Ludzie stosujący dietę paleo mogą być narażeni na niedobory żywieniowe, jeśli nie otrzymują zbóż ani produktów mlecznych.
Warto więc wziąć pod uwagę dietę paleo pod kątem ograniczenia przetworzonej żywności i cukrów. Ale jeśli zastanawiasz się nad przyjęciem diety w całości, ważne jest, aby skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem, aby upewnić się, że nie brakuje Ci niezbędnych składników odżywczych.
Na co zwrócić uwagę przy wyborze diety
Jak więc stwierdzić, czy dieta doprowadzi do długoterminowego sukcesu w odchudzaniu? Oto kilka pytań, które należy zadać:
- czy obejmuje żywność z pięciu grup żywności?
- czy jest elastyczny i praktyczny?
- czy żywność można łatwo kupić w supermarkecie?
Jeśli odpowiedź na te trzy pytania brzmi „tak”, prawdopodobnie dieta ma dużą szansę na długoterminowe powodzenie. Ale jeśli dostajesz przynajmniej jedno „nie”, możesz zastanowić się dokładnie, czy dieta jest właściwym wyborem dla trwałej utraty wagi.
Oczywiście wyniki diety zależą również, a raczej – głównie, od twojego zaangażowania. Czasami łatwiej jest nam wytrwać w rygorze dietetycznym przez krótki czas, np. przez 21 dni detoksykacji sokowej, niż na stałe zmienić swoje nawyki i podejście do jedzenia i sportu. Warto jednak pamiętać, że szybkie diety, nawet jeśli dają szybkie wyniki, to ich efekty równie szybko zamieniają się z powrotem w tkankę tłuszczową.
Facebook
RSS