Wiele osób sięga po owoce każdego dnia przy każdym posiłku. To oczywiście ma dobry wpływ na organizm, ponieważ owoce do organizmu dostarczają cenne witaminy i minerały, a jednak wiele osób zapomina, że są one również bogate w cukier. Fruktoza to naturalny cukier, który znajduje się w każdym owocu. W niektórych jego ilość jest znikoma, ale wiele owoców jest naprawdę kalorycznych. Warto więc wiedzieć, w jaki sposób i kiedy najlepiej jeść owoce, by te nadal miały korzystny wpływ na nasze zdrowie.
Owoce – jakie są zalecenia specjalistów?
Specjaliści zalecają nam, by w ciągu dnia zjadać odpowiednie ilości owoców i warzyw. Co oznacza, że każdy posiłek w połowie powinien składać się właśnie z tych produktów. Jednak trzeba pamiętać, że na trzy porcje warzyw przypada jedynie jednak porcja owoców. Dlaczego jest to porcja tak mała? Owoce są bogate w witaminy i minerały. Dostarczają one również do organizmu cenne składniki, takie jak białka, tłuszcze i błonnik. Trzeba jednak pamiętać, że są one również bogate w cukier. To właśnie dlatego zalecana porcja owoców jest ograniczona. Niektóre owoce nie są kaloryczne, ale jeśli spożywać będziemy ich dużą ilość, to nawet one mogą doprowadzić się do zwiększenia naszej masy ciała. Najlepiej jednak wybierać owoce o niskim indeksie glikemicznym oraz trzymać się ich zalecanej porcji.
Owoce kaloryczne:
- Ananas,
- Winogrona,
- Mango,
- Borówki,
- Banany,
- Melony
- Daktyle,
- Arbuzy
Owoce na śniadanie
Najlepiej sięgać po owoce w pierwszej połowie dnia, ponieważ zawierają one wiele cukrów prostych, które szybko się trawią, a to będzie ich atutem, zwłaszcza w godzinach porannych. Dzięki fruktozie dostarczać one będą energii i pobudzą do pracy cały nasz organizm. Jedząc owoce rano, praca mózgu znacząco się poprawia, a dodatkowo zwiększa się nasza wydajność. Przed obiadem układ pokarmowy pracuje szybciej, więc strawienie fruktozy z owoców będzie szybsze, a to pozytywnie wpływać będzie na nasze zdrowie. Jeśli więc zastanawiasz się, kiedy najlepiej jeść owoce, to idealna pora to pierwsze i drugie śniadanie.
Owoce niskokaloryczne:
- Czarna porzeczka,
- Czereśnie,
- Wiśnie,
- Maliny,
- Jagody,
- Truskawki,
- Gruszki,
- Morele,
- Pomarańcze.
- Jabłka,
- Brzoskwinie
Sprawdź też: Czy cytrusy są najlepszym źródłem witaminy C?
Facebook
RSS