W codziennej diecie każdego z nas, a zwłaszcza osób, które cenią sobie zdrowie i chcą zachować wysoką kondycję organizmu, niezbędne są warzywa i owoce. Dostarczają one do organizmu cenne składniki odżywcze takie jak witaminy i minerały. Nie braknie w nich również makroskładników, czyli błonnika, białka i cukrów. Są one więc zestawem niemal wszystkich składników, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. To lekarze i specjaliści alarmują, że dla zdrowia konieczne jest spożywanie pięciu porcji warzyw i owoców dziennie. Warto wiedzieć co znaczą kolory warzyw i owoców, jakie mają one właściwości i jakie zawierają składniki odżywcze.
Czerwone warzywa i owoce
Na początek warto wymienić sobie te najważniejsze i najczęściej wybierane przez nas czerwone warzywa i owoce:
- Pomidory,
- Buraki,
- Czerwona papryka,
- Wiśnie,
- Rzodkiewki,
- Owoce granatu
Ich jedzenie ma największy wpływ na pracę serca i układu naczyniowego. Szczególnie silne działają warzywa i owoce o silnej barwie czerwonego. Swoje działanie i prozdrowotne właściwości zawdzięczają one zawartemu w nim likopenu, który jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy, który jednocześnie wspiera i usprawnia pracę serca. Czerwone warzywa i owoce przyczyniają się do szybkiego zmniejszenia się poziomu złego cholesterolu we krwi. Mają również działanie odmładzające i niektóre z nich mają właściwości przeciwnowotworowe.
Zielone warzywa o owoce
Tym razem również warto dowiedzieć się, o jakie warzywa o owoce chodzi. Najzdrowsze zielone owoce i warzywa, to:
- Sałata,
- Kapusta,
- Szpinak,
- Brokuły,
- Ogórek,
- Kiwi,
- Natka pietruszki,
- Kiełki,
- Jarmuż.
To składniki, które zawierają w sobie substancje odżywcze, które niezbędne są dla prawidłowej pracy całego organizmu. Bogate są w kwas foliowy, błonnik i silne przeciwutleniacze. Dzięki temu, że dostarczają one do organizmu duże ilości witaminy C, mają działanie przeciwstarzeniowe. Dodatkowo zawierają w sobie również składniki, które oczyszczają organizm z toksyn. Warto je włączyć do diety, ponieważ przyśpieszają odchudzanie, poprawiają pracę jelit, a także są niskokaloryczne, a bardzo zdrowie.
Żółto-pomarańczowe owoce i warzywa
Do grupy żółtych i pomarańczowych owoców i warzyw zaliczane są:
- Pomarańcze,
- Mandarynki,
- Banany,
- Morele,
- Cytrusy,
- Dynia,
- Marchewka,
- Brzoskwinia
Ich głównym działaniem jest zwiększenie odporności organizmu na negatywne działanie promieniowania UV. Doskonale sprawdzają się również do oczyszczania organizmu z wolnych rodników, ponieważ zawierają w swoim składzie przeciwutleniacze. Dodatkowo zawierają one dużo witaminy A, która pomaga zachować zdrowy wygląd na dłużej. Dba ona również o zdrowie oczu, a także przyczynia się do prawidłowego rozwoju dzieci. Warto również sięgać po żółte i pomarańczowe owoce i warzywa, kiedy mamy problemy z libido. Zawierają one w sobie luteinę, która pozwala poprawić naszą sprawność seksualną.
Facebook
RSS