
Białko to składnik pokarmowy, który jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. W diecie Dukana to właśnie białko odgrywa najważniejszą rolę i umożliwia redukcję masy ciała. Ma ono szczególne znaczenie także dla osób aktywnych fizycznie, a zwłaszcza dla kulturystów. Panuje bowiem przekonanie, że to właśnie białko umożliwia rozbudowę masy mięśniowej. W rzeczywistości jednak takie stwierdzenie jest dużym uproszczeniem, natomiast nadmiar białka może mieć niekorzystny wpływ na ludzi organizm.
Na początku warto wyjaśnić, jaka dawka białka jest właściwa. W trakcie określenia optymalnej dla siebie porcji białka należy wziąć pod uwagę aktywność fizyczną oraz masę ciała. Osoby mało aktywne nie potrzebują więcej niż 1 g białka na kilogram masy ciała. W przypadku treningów siłowych zapotrzebowanie to zwiększa się natomiast do 1,5- 1,8 grama. Często jednak zwiększa się porcję białek do 2- 2,5 grama. Wprawdzie nie ma ku temu naukowych podstaw, lecz taka dawka nie jest szkodliwa dla zdrowia, a nawet może pomóc podczas stosowania diety redukcyjnej. Deficyt kaloryczny zwiększa bowiem zapotrzebowanie na proteiny, a przyjmowanie zwiększonej dawki białek może wówczas poprawić metabolizm, ograniczyć łaknienie i obniżyć ryzyko katabolizmu mięśniowego. Warto wspomnieć także o właściwych proporcjach pomiędzy białkami a węglowodanami i tłuszczami. W prawidłowo zbilansowanej diecie, ukierunkowanej na utrzymanie dotychczasowej wagi, białko powinno stanowić 20-30%. Należy przy tym pamiętać o zachowaniu odpowiednich proporcji pomiędzy białkiem roślinnym a zwierzęcym.
Wiele osób nie stosuje się do przedstawionych powyżej zasad. Dotyczy to zarówno osób stosujących dietę Dukana, jak i sportowców. Wśród kulturystów nierzadko promuje się spożywanie białka w dawce 4,5 grama na kilogram masy ciała. Niektórzy sportowcy stosują odżywki białkowe, przekraczając zalecaną dawkę. Ryzyko nadmiernego spożywania białka dotyczy również osób, które nie przykładają większej wagi do swojej diety. Takie osoby są narażone na schorzenia układu pokarmowego, ze względu na rozregulowanie metabolizmu i niewłaściwe funkcjonowanie hormonów żołądkowo- jelitowych. Spożywanie zbyt dużej ilości białek może skutkować nieżytem żołądka, wzdęciami, zaparciami i grzybicą jelit. Nadmierna ilość białka obciąża również nerki, które są zmuszone do cięższej pracy. Co więcej, może być przyczyną chorób serca, problemów dermatologicznych, choroby zwyrodnieniowej stawów, zaburzeń potencji, cukrzycy typu II, a nawet raka jelita grubego. Nadmiar białka ma również niekorzystny wpływ na samopoczucie psychiczne, ponieważ powoduje nerwowość i bezsenność. Należy zwrócić uwagę na to, że nie są to wyłącznie przypuszczenia naukowców, ale fakty, które zostały potwierdzone badaniami. Uzyskane wyniki wskazują między innymi na to, że nadmiar białka prowadzi do kwasicy metabolicznej, która wiąże się ze zwiększonym wydalaniem wapnia i fosforanów, co może prowadzić do uszkodzenia kości.
Osoby dążące do redukcji masy ciała decydują się na stosowanie diety proteinowej ze względu na fakt, iż białko wspomaga metabolizm, natomiast sportowcy doceniają fakt, że jest ono bardzo pomocne w budowie masy mięśniowej. W drugim przypadku należy wziąć pod uwagę fakt, że nie ma naukowych dowodów na to, że spożywanie białka w nadmiernej ilości jest bardziej skuteczne, niż stosowanie dawki dopuszczalnej. Odżywki białkowo-proteinowe mają bardzo dobre działanie, jednak muszą być przyjmowane we właściwych ilościach. Korzystny wpływ białka na redukcję masy ciała potwierdza natomiast wiele osób, które zdecydowały się na dietę Dukana. Warto jednak zapoznać się z opiniami tych, którzy po pewnym czasie postanowili powrócić do normalnego sposobu odżywiania. Po rezygnacji z diety proteinowej nietrudno o powrót do dawnej wagi, tak więc zachowanie efektów odchudzania jest bardzo trudne. Co więcej, istnieje kilka przeciwwskazań do stosowania takiej diety, dlatego przed jej rozpoczęciem warto skontrolować swój stan zdrowia.
Facebook
RSS