Jeszcze kilka lat temu łosoś uchodził za rybę luksusową, a jadało się ją jedynie od święta. Jednak doskonale nadaje się ona na obiad i może stanowić idealne danie na różnego rodzaju przyjęcia. Łosoś jest rybą zdrową, a dodatkowo bardzo łatwo się go przygotowuje, a można go zrobić na wiele sposobów. Bez względu na to, w jakiej formie go przygotujemy, jest on pyszny i zdrowy.
Łosoś jest dobry, bo to tłusta ryba
Niezależnie od tego, jaki rodzaj łososia wybierzemy, będzie on zdrowy, ponieważ jest to tłusta ryba, która ma wiele zalet i posiada bogaty skład. Ryba ta dostarcza do organizmu cenne składniki odżywcze, takie jak:
- Witamina D,
- Witamina E,
- Witamina A,
- Białko,
- Kwasy omega-3.
To właśnie skład jest jedną z największych zalet łososia i warto po niego sięgać, ponieważ ze względu na to, że jest tłustą rybą, to wszystkie składniki odżywcze z łatwością będą wchłaniały się do organizmu podczas spożywania,
Łosoś łatwy w przygotowaniu
Wydawać się może, że przygotowanie ryby, takiej jak łosoś do spożycia będzie skomplikowane. Jednak prawda jest taka, że bardzo łatwo jest przygotować łososia w różnych formach. Możemy przygotować go na parze, piec w piekarniku, a także na wiele innych sposobów. W sklepach dostępne są nie tylko surowe kawałki ryby, ale również plastry przygotowane do spożycia, które można dodać do sałatki, czy zjeść z kanapką. Sposobów na przygotowanie łososia, jest naprawdę wiele, a nie jest ona wymagająca, więc każdy powinien poradzić sobie z przygotowaniem danej ryby na wiele sposobów.
Jak wybrać dobrego łososia?
Niestety w sklepach roi się od różnych rodzajów łososia. Można znaleźć rybę mrożoną, świeżą, wędzoną, a także w różnych przetworach. Kiedy decydujemy się na zakupienie świeżego łososia, to zazwyczaj jest on już wypatroszony, ale nadal z głową. W domu należy go dobrze oczyścić z łusek, a także dobrze przepłukać pod wodą, ponieważ łuski bardzo dobrze przylegają do tuszki i mogą zostać niezauważone. Dla osób, które cenią sobie wygodę lepszym wyborem będzie zakupienie ryby, która jest świeża, ale w filecie, albo podzielona jest na dzwonka. Jeżeli widoczne są ości, to można je z łatwością usunąć pęsetą.
Jeżeli nasz wybór pada na łososia w plastrach, to najlepiej wybierać płaty, które są równej grubości, a także warto zwrócić uwagę na to, czy słoje tłuszczu są duże i regularne. Takie właśnie są najlepsze. W niektórych sklepach możemy znaleźć płaty łososia przełożone koperkiem i cytryną, a są również wersje bardziej luksusowe, gdzie łosoś przełożony jest pergaminem – jest to opcja dla wygody.
Dla osób, które chcą zrobić tatara z łososia, albo chcą go użyć do sałatki, najlepszym wyborem będzie łosoś w kawałkach, który jest wędzony i jest gotowy do spożycia.
Facebook
RSS