Magnez to pierwiastek życia, a nawet niekiedy jest nazywany królem życia. Pełni znaczącą rolę w organiźmie. Jego najważniejszą funkcją jest udział w procesie syntezy i rozpadu związków wysokoenergetycznych. Jest koenzymem lub aktywatorem dla ponad 90 enzymów. Odgrywa ważna rolę w metabolizmie związanym z przemianą białek, kwasów, węglowodanów i lipidów. W organiźmie człowieka znajduje się około 20 do 28 g magnezu. Około połowa tych zasobów ulokowana jest w formie nierozpuszczalnej w kościach, 9 % stanowią zasoby zlokalizowane wewnątrz komórek, a 1% znajduje się w płynach pozakomórkowych.
Jest ich bardzo dużo. Do najczęstszych należą:
- niski poziom magnezu w wodzie,
- nadmierne spożywanie produktów wysoko przetworzonych,
- stosowanie leków antykoncepcyjnych i niektórych antybiotyków
- stosowanie leków przeczyszczających i moczopędnych,
Objawy niedoboru magnezu
- zaburzenia pobudliwości nerwowo – mięśniowej,
- zaburzenia sercowo- naczyniowe ( nadciśnienie, wzrost krzepliwości krwi),
- zaburzenia miesiączkowania,
- zaburzenia ze strony układu pokarmowego,
- senność, omamy,
- objawy depresyjne,
- zmęczenie,
- mdłości,
- nadmierna potliwość,
- wypadanie włosów,
- łamliwość paznokci,
Magnez wspomaga rozkurcz mięśni. Niedobór magnezu często jest przyczyną arytmii serca. Wywołana jest ona niestabilnością wynikającą z niedoboru tego pierwiastka. Magnez także redukuje skłonność płytek krwi do zlepiania się. Przez co zostaje zmniejszone prawdopodobieństwo powstania skrzepu i zatkania naczynia krwionośnego. Jego ilość ma wpływ na regulację ciśnienia tętniczego krwi. Obniża on opór w naczyniach krwionośnych. Ponadto niedostateczne stężenie magnezu wiąże się ze spadkiem stężenia potasu w organizmie.
Niedobór magnezu objawia się między innymi często skurczami; od drżenia powiek począwszy aż do bolesnych skurczy łydek. Mechanizm skurczu łydek polega na zmianie długości i napięcia włókien mięśniowych. W wyniku zaciśnięcia włókien mięsień brzuchaty lub strzałkowaty łydki twardnieje, wywołując silny ból. Skurcze w niektórych przypadkach są objawem cukrzycy, żylaków czy nadciśnienia. Niemniej jednak są one często związane ze złymi nawykami żywieniowymi oraz zbyt niską podażą magnezu w organiźmie.
Rezygnacja z mocnych kaw czy rezygnacja z nadmiaru alkoholu może okazać się pomocna. Podobnie jak odpowiednia suplementacja.
O jego dostępność nie musimy się specjalnie martwić, gdyż występuję w sporej części pokarmów spożywanych przez człowieka. Przyswajalność magnezu z żywności to 50%. Faworytami jeżeli chodzi o zawartości tego składnika mineralnego w diecie są:
- pestki dyni –. 100 g tego produktu zawiera aż 540 mg magnezu, dlatego jest to idealny dodatek do musli, wybierajmy pieczywo z tymi pestkami,
- kakao –należy podkreślić, że mowa tutaj o tym naturalnym, gorzkim. W 100 g mamy odpowiednio 420 mg magnezu, magnez wchłaniany jest w mniejszym stopniu, jeśli w diecie pojawią się duże ilości mocnej herbaty.
- kasza gryczana – można nią śmiało zastąpić ziemniaki do obiadu. Zawiera w 100 g 220 mg magnezu (czyli więcej niż czekolada i orzechy).
- orzechy pistacjowe, laskowe – każdy z nas na pewno kiedyś już słyszał, że ta lubiana przekąska to idealne źródło magnezu, w zależności od rodzaju orzecha zawartość magnezu w 100 g waha się od 140 mg do 158 mg,
- groch – to warzywo warto wpleść w nasze nawyki żywieniowe. Spożywając 100 g grochu dostarczamy do organizmu 120 mg magnezu.
- banan – godny polecenia owoc, świetnie nadający się na przekąskę. 100 g tego produktu to 33 mg magnezu; wołowina, wieprzowina – chętnie wrzucane na kanapki. Również one niosą nam ze sobą magnez – 100 g to ok. 24 – 25 mg.
Jak można podsumować właśnie magnez jest niezbędny nam do każdego procesu zachodzącego w naszym ciele. Dlatego dbajmy o naszą kondycję i zdrowie w kontekście magnezu i jego zawartości w naszym organiźmie.
Facebook
RSS