Dietetyka i zdrowe odżywianie

Magnez – niezwykle ważny minerał

Magnez – niezwykle ważny minerał

Magnez to pierwiastek życia, a nawet niekiedy jest nazywany królem życia. Pełni znaczącą rolę w organiźmie. Jego najważniejszą funkcją jest udział w procesie syntezy i rozpadu związków wysokoenergetycznych. Jest koenzymem lub aktywatorem dla ponad 90 enzymów. Odgrywa ważna rolę w metabolizmie związanym z przemianą białek, kwasów, węglowodanów i lipidów. W organiźmie człowieka znajduje się około 20 do 28 g magnezu. Około połowa tych zasobów ulokowana jest w formie nierozpuszczalnej w kościach, 9 % stanowią zasoby zlokalizowane wewnątrz komórek, a 1% znajduje się w płynach pozakomórkowych.

Przyczyny niedoboru magnezu

Jest ich bardzo dużo. Do najczęstszych należą:

  • niski poziom magnezu w wodzie,
  • nadmierne spożywanie produktów wysoko przetworzonych,
  • stosowanie leków antykoncepcyjnych i niektórych antybiotyków
  • stosowanie leków przeczyszczających i moczopędnych,

Objawy niedoboru magnezu

  • zaburzenia pobudliwości nerwowo – mięśniowej,
  • zaburzenia sercowo- naczyniowe ( nadciśnienie, wzrost krzepliwości krwi),
  • zaburzenia miesiączkowania,
  • zaburzenia ze strony układu pokarmowego,
  • senność, omamy,
  • objawy depresyjne,
  • zmęczenie,
  • mdłości,
  • nadmierna potliwość,
  • wypadanie włosów,
  • łamliwość paznokci,

Magnez wspomaga rozkurcz mięśni. Niedobór magnezu często jest przyczyną arytmii serca. Wywołana jest ona niestabilnością wynikającą z niedoboru tego pierwiastka. Magnez także redukuje skłonność płytek krwi do zlepiania się. Przez co zostaje zmniejszone prawdopodobieństwo powstania skrzepu i zatkania naczynia krwionośnego. Jego ilość ma wpływ na regulację ciśnienia tętniczego krwi. Obniża on opór w naczyniach krwionośnych. Ponadto niedostateczne stężenie magnezu wiąże się ze spadkiem stężenia potasu w organizmie.

Niedobór magnezu objawia się między innymi często skurczami; od drżenia powiek począwszy aż do bolesnych skurczy łydek. Mechanizm skurczu łydek polega na zmianie długości i napięcia włókien mięśniowych. W wyniku zaciśnięcia włókien mięsień brzuchaty lub strzałkowaty łydki twardnieje, wywołując silny ból. Skurcze w niektórych przypadkach są objawem cukrzycy, żylaków czy nadciśnienia. Niemniej jednak są one często związane ze złymi nawykami żywieniowymi oraz zbyt niską podażą magnezu w organiźmie.

Rezygnacja z mocnych kaw czy rezygnacja z nadmiaru alkoholu może okazać się pomocna. Podobnie jak odpowiednia suplementacja.

Źródła magnezu w pożywieniu

O jego dostępność nie musimy się specjalnie martwić, gdyż występuję w sporej części pokarmów spożywanych przez człowieka. Przyswajalność magnezu z żywności to 50%. Faworytami  jeżeli chodzi o  zawartości tego składnika mineralnego w diecie są:

  • pestki dyni –. 100 g tego produktu zawiera aż 540 mg magnezu, dlatego jest to idealny dodatek do musli, wybierajmy pieczywo z tymi pestkami,
  • kakao –należy podkreślić, że mowa tutaj o tym naturalnym, gorzkim. W 100 g mamy odpowiednio 420 mg magnezu, magnez wchłaniany jest w mniejszym stopniu, jeśli w diecie pojawią się duże ilości mocnej herbaty.
  • kasza gryczana – można nią śmiało zastąpić ziemniaki do obiadu. Zawiera w 100 g 220 mg magnezu (czyli więcej niż czekolada i orzechy).
  • orzechy pistacjowe, laskowe – każdy z nas na pewno kiedyś już słyszał, że ta lubiana przekąska to idealne źródło magnezu, w zależności od rodzaju orzecha zawartość magnezu w 100 g waha się od 140 mg do 158 mg,
  • groch – to warzywo warto wpleść w nasze nawyki żywieniowe. Spożywając 100 g grochu dostarczamy do organizmu 120 mg magnezu.
  • banan – godny polecenia owoc, świetnie nadający się na przekąskę. 100 g tego produktu to 33 mg magnezu; wołowina, wieprzowina – chętnie wrzucane na kanapki. Również one niosą nam ze sobą magnez – 100 g to ok. 24 – 25 mg.
    Jak można podsumować właśnie magnez jest niezbędny nam do każdego procesu zachodzącego w naszym ciele. Dlatego dbajmy o naszą kondycję i zdrowie w kontekście magnezu i jego zawartości w naszym organiźmie.
Kliknij aby dodać komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Dietetyka i zdrowe odżywianie

More in Dietetyka i zdrowe odżywianie

Czy jedzenie grzybów jest bezpieczne?

Redakcjawrzesień 23, 2021

Czym jest deficyt kaloryczny i jak go obliczyć?

Spalacze.plwrzesień 9, 2021

Grzyby nootropowe do kawy

Redakcjawrzesień 1, 2021

Przepisy na posiłki z odżywki białkowej

Monikaczerwiec 17, 2021

Czasowa głodówka: Co to takiego? Czy warto spróbować?

Sylwiaczerwiec 16, 2021

Dietetyczne sosy – sosy zero kalorii

Redakcjaczerwiec 15, 2021

Ile kalorii spalasz w ciągu dnia?

Klaudiaczerwiec 14, 2021

Drugie śniadanie – najlepsze przepisy

Redakcjaczerwiec 2, 2021

Nieszczelne jelito co to? Objawy i leczenie.

spalaczemaj 7, 2021

Copyright © 2016 spalacze.pl Wszelkie prawa zastrzeżone