Mango jest egzotycznym owocem, który ma liczne właściwości prozdrowotne, a także jest owocem bogatym w składniki odżywcze. Jego działanie doceniono już wieki temu, a miało to początek w Indiach. Mango do Europy dotarło dopiero w wieku XVI, jednak dopiero obecnie zaczyna ono cieszyć się większą popularnością. Na temat tego owocu przeprowadzono wiele badań, a wykazują one, że jego spożywanie może zmniejszyć ryzyko rozwoju niektórych chorób nowotworowych, a także przyczynia się do obniżenia poziomu cukru we krwi. Co jeszcze warto wiedzieć na temat mango i jego właściwości? Tego dowiemy się z poniższego artykułu.
Mango ma działanie antynowotworowe
Okazuje się, że spożywanie mango może znacząco obniżyć ryzyko rozwoju raka piersi i okrężnicy. W tym owocu znajdują się cenne substancje aktywne, które przyczyniają się do hamowania rozwoju komórek nowotworowych raka piersi. Badania na ten temat przeprowadzone zostały w Texsas AgriLife Resarch. Badania te wykazały, że największe działanie substancji, która zawarta jest w mango ma na te dwa rodzaje nowotworów, a zmniejsza ryzyko ich rozwoju, dzięki temu, że doprowadza ona do śmierci komórek nowotworowych. Niestety w przypadku innych nowotworów, działanie mango jest znikome, więc owoc ten ma działanie przeciwnowotworowe jedynie w dwóch przypadkach.
Mango dba o metabolizm
Jedzenie mango każdego dnia może przyczynić się do obniżenia poziomu cukru we krwi. Nie ma znaczenia to, że owoc ten sam również bogaty jest w cukry. Trzeba jednak wiedzieć, że badania, które dają takie wyniki były przeprowadzone na myszach, więc nie można stwierdzić jednoznacznie, czy takie samo działanie mango wykazałoby w przypadku organizmu człowieka. Jednak takie wyniki badań dają nadzieję naukowcom pracującym nad leczeniem cukrzycy typu II, a także osobom chorym. Dodatkowo mango może obniżyć insulino odporność, a także zwiększyć tolerancję glukozy w organizmie. Mango to również źródło cennego potasu, a to sprawia, że owoc ten może obniżyć podwyższony poziom ciśnienia.
Mango- wartości odżywcze
Mango jest owocem bogatym w składniki odżywcze. Dostarcza do organizmu witaminę C, dbając o naszą odporność. Jest również bogate w przeciwutleniacze, dlatego ma silne działanie antynowotworowe. Ponadto jego jedzenie może zwalczać wolne rodniki i chronić organizm przed stresem oksydacyjnym. Zawartość witaminy A i E spowalnia procesy starzenia, dlatego na skórze później pojawiają się zmarszczki, a praca mózgu nie pogarsza się tak szybko. Dodatkowo mango dba o zdrowie umysłowe, ponieważ jest źródłem witamin z grupy B, które regulują pracę układu nerwowego. Owoc ten dostarcza do organizmu cenne minerały, takie jak wapń, żelazo, magnez i cynk. Jednak najwięcej w nim jest potasu i to właśnie dzięki temu wykazuje on tak dużą skuteczność przy walce z podwyższonym ciśnieniem tętniczym.
Facebook
RSS