
Mleko jest tematem, który wzbudza wiele kontrowersji. W społeczeństwie są osoby, których zadaniem tylko mleko prosto od krowy, jest zdrowie, a według innych mleko ma szkodliwy wpływ na zdrowie i należy go wykluczyć z codziennej diety. Na temat mleka powstało wiele mitów, które opierają się jedynie o półprawdę lub w całości są fałszem.
Niestety jest wiele osób, które nadal nie zdają sobie sprawy, że w wiele tych mitów nadal wierzymy. O mleku należy wiedzieć tyle, że jest jednym z najbardziej wartościowych produktów, które korzystnie wpływa na organizm człowieka. Co więc jest faktem, a co mitem na temat mleka?
Podczas odchudzania należy jeść mleko i produkty mleczne
Jest to prawda. Podczas diety odchudzającej warto włączyć do jadłospisu produkty mleczne. Ich spożywanie w 2-3 porcjach dziennie skutecznie wspomagać będzie redukcję masy ciała. Wiele osób może uważać, że jest to nie możliwe, ponieważ mleko i jego przetwory często są kaloryczne i tłuste, ale zawierają one wapń i witaminę D, a to właśnie te składniki wspomagają wyszczuplenie sylwetki. Na diecie odchudzającej warto sięgać po jogurty, mleko, twarogi, ale najlepiej wybierać te produkty, które mają niską zawartość tłuszczu. Dzięki nim poczujemy się nasyceni, a redukcja masy ciała będzie zachodziła sprawniej.
Jeśli masz nietolerancję laktozy, to nie wolno ci spożywać nabiału
Na nietolerancję laktozy cierpi coraz więcej osób dorosłych i dzieci. Ta przypadłość pojawia się, jeśli w organizmie człowieka pojawia się niedobór enzymów laktozy, czyli substancji, które są odpowiedzialne za rozkładanie cukru mlecznego. Jeśli problem z nietolerancją laktozy pojawia się właśnie z tego powodu, to można sięgać po nabiał, jednak należy wybierać te, które są pozbawione laktozy. Warto również udać się na badania, które wykryją, co jest przyczyną nietolerancji laktozy i, czy nasze podejrzenia są zgodne z prawdą. Może nam się bowiem wydawać, że problemy trawienne, czy też inne dolegliwości są spowodowane przez laktozę, ale może to być również inny czynnik.
Mleko przyczynia się do rozwoju cukrzycy i nowotworów
Od pewnego czasu dużo się mówi na temat tego, że spożywanie produktów mlecznych, a także samego mleka może przyczynić się do rozwoju takich chorób, jak cukrzyca, a nawet różnego rodzaju nowotwory. Jednak nie jest to prawda, jest wręcz przeciwnie, ponieważ spożywanie mleka sprawia, że nie pojawiają się w organizmie nagłe skoki poziomu cukru we krwi, a to przyczynia się do wspomagania leczenia cukrzycy. Natomiast w profilaktyce nowotworów duże znaczenie mają produkty mleczne, ponieważ mają one w sobie tłuszcz mleka, białko serwatkowe, wapń, a także bakterie probiotyczne, które wspierają pracę układu trawiennego.
Facebook
RSS