Dietetyka i zdrowe odżywianie

Mleko sojowe – skład, wartości i zastosowanie

Mleko sojowe – skład, wartości i zastosowanie

Wykonano wiele badań na temat mleka sojowego i jego wpływu na zdrowie, jednak mimo to zdania na temat tych produktów, nadal są podzielone. Wiele zwolenników soi są zdania,  że przetwory są zdrowie i mają korzystny wpływ niemal na wszystkie procesy zachodzące w organizmie. Istnieją również przeciwnicy tych produktów, których zdaniem ich spożywanie może doprowadzić do pojawienia się wielu negatywnych zmian w organizmie. Czas się więc dowiedzieć, jaka jest prawda na ten temat. Czy mleko sojowe naprawdę dobrze wpływa na nasz organizm, czy lepiej unikać jego spożywania?

Czym jest mleko sojowe?

Soja należy do roślin strączkowych, które są szczególnie ważne z punktu widzenia żywieniowego. Są one bogate w liczne składniki odżywcze, a także wartościowe białko. Dodatkowo są one bogate w błonnik, więc doskonale wpływają na trawienie. Często soja jest stosowana jako zamiennik dla mięsa. Tę zamianę praktykuje się najczęściej w diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Soje można spożywać pod wieloma postaciami:

  • Mleka sojowego,
  • Tofu,
  • Kiełków sojowych,
  • Pasty sojowej,
  • Soku sojowego,
  • Mąki sojowej.

Mleko sojowe jest produktem powszechnym, który w największych ilościach wytwarzany i spożywany jest w Chinach. Jednak obecnie coraz więcej osób na całym świecie sięga po ten produkt. Mleko powstaje poprzez zamoczenie nasion w wodzie. Nasiona powinny moczyć się przez kilka godzin, a po upływie odpowiedniego czasu należy przetrzeć nasiona, tak by napój miał odpowiednią konsystencję. Powstały płyn należy przefiltrować, a potem gotować przez dwadzieścia minut. Gotowanie ma zminimalizować ryzyko występowania zanieczyszczeń i mikroorganizmów w mleku.

Skład mleka sojowego

Mleko sojowe w swoim składzie zawiera duże ilości białka. Dodatkowo mają one porównywalne wartości do białka pochodzenia mięsnego, znajdującego się w mleku krowim, a także w jajkach. Białko soi składa się głównie z albumin, które mają funkcje metaboliczne. Obecne są również globuminy, które mają rolę zapasową w organizmie. Białko sojowe ma wysoką zawartość lizyny i treoniny. Natomiast mniej jest w nim metioniny i cystyny. Warto również wiedzieć, że w składzie tego mleka znajduje się wiele wartościowych składników odżywczych. Może ono uzupełniać niedobory:

Mleko sojowe właściwości

Mleko sojowe, tak samo, jak soja wykazuje wiele właściwości zdrowotnych. Dzięki niemu poprawia się profil lipidowy we krwi, a także obniża się poziom złego cholesterolu. Jego spożywanie zalecane jest dla osób, które mają problemy z chorobami sercowo-naczyniowymi. Dodatkowo związki chemiczne, które znajdują się w mleku sojowym mogą zmniejszać ryzyko rozwoju niektórych nowotworów.

Kliknij aby dodać komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

More in Dietetyka i zdrowe odżywianie

Dieta ketogeniczna dla początkujących – FAQ

SylwiaLuty 27, 2020

Badanie nad witaminą D rzuca światło na działanie układu odpornościowego

SylwiaLuty 24, 2020

Niedokrwistość związana z niedoborem żelaza. Jakie są objawy, jakie skutki, jak leczyć?

SylwiaLuty 15, 2020

Dieta ketogeniczna działa najlepiej krótkookresowo?

SylwiaLuty 5, 2020

Glutamina a stan zapalny związany z otyłością

SylwiaStyczeń 10, 2020

Czym jest deficyt kaloryczny i jak go obliczyć?

Spalacze.plStyczeń 9, 2020

Oznaczenia produktów w kwestii spalania kalorii

SylwiaStyczeń 7, 2020

Napoje energetyczne i ich wpływ na pracę i zdrowie serca

SylwiaGrudzień 15, 2019

Czy ziemniaki tuczą?

SylwiaGrudzień 2, 2019

Copyright © 2016 spalacze.pl Wszelkie prawa zastrzeżone