Wśród schorzeń, którym sprzyjają nadwaga i otyłość, znajdują się choroby serca i układu krążenia. Pojawienie się pierwszych dolegliwości to znak, że najwyższy czas rozpocząć odchudzanie. Sytuacja jest jednak bardziej skomplikowana niż w przypadku osób, które nie mają takich problemów zdrowotnych. W jaki sposób chudnąć bezpiecznie przy chorobach serca i układu krążenia? Chorzy powinni odchudzać się pod opieką lekarza, ale istnieje kilka zasad, o których trzeba pamiętać.
Pierwsza zmiana, jaką należy wprowadzić, to ograniczenie ilości spożywanych dziennie kalorii. Wprawdzie odchudzanie nie powinno skupiać się na nieustannym liczeniu kalorii, jednak należy je uwzględnić podczas układania jadłospisu. Optymalna dzienna dawka kalorii uzależniona jest od wieku, płci, wzrostu, wagi i aktywności fizycznej, dlatego nie można wskazać liczby kalorii, która byłaby odpowiednia dla każdego. Kolejna ważna zmiana to ograniczenie spożycia soli kuchennej. Sól wchłaniając się do krwi wiąże ze sobą dużo wody, dlatego dochodzi do wzrostu ciśnienia w tętnicach. Ograniczenie jej spożycia zaleca się każdemu, ale w przypadku chorób układu krążenia najlepiej całkowicie wyeliminować sól. Oczywiście, chodzi tutaj nie tylko o samodzielne solenie potraw, lecz także o gotowe dania i produkty, w których znajduje się sól. Oznacza to, że należy zrezygnować na przykład z solonych orzeszków. Podczas przygotowywania posiłków sól można zastąpić pieprzem, przyprawami korzennymi i ziołami. Osoby dążące do redukcji wagi powinny stosować dietę, w której dominują warzywa, owoce, rośliny strączkowe i produkty pełnoziarniste, ponieważ taka dieta jest zdrowa i dostarcza dużo cennego błonnika. Zaleca się znaczne ograniczenie spożycia tłuszczów zwierzęcych, a przede wszystkim czerwonego mięsa, pasztetów, dziczyzny, podrobów i kiełbasy. Zamiast mięsa można jeść tłuste ryby, w których znajdują się kwasy omega-3 i omega-6, obnażające poziom cholesterolu. Warto pamiętać, że dla człowieka najbezpieczniejsze są tłuszcze nienasycone, na przykład olej koksowy albo oliwa z oliwek. Ważną rolę odgrywa także sposób przygotowywania posiłków. Zakazane jest smażenie i pieczenie z dużą ilością tłuszczu. Wykorzystywany podczas takiej obróbki tłuszcz ma niekorzystny wpływ na serce i sprzyja rozwojowi miażdżycy. Co więcej, obróbka w wysokiej temperaturze prowadzi do utraty wielu cennych składników odżywczych, a w przypadku smażenia także do wytworzenia groźnych dla zdrowia substancji. Jedzenie najlepiej gotować na parze, dusić bez dodatku oleju albo piecz w folii. Oczywiście, zaleca się jedzenie regularnie i bez pośpiechu oraz unikanie podjadania między posiłkami. Dietę można wspomóc suplementami diety, ale wyłącznie po konsultacji z lekarzem, aby upewnić się, że nie będą one wchodziły w interakcje z przyjmowanymi lekami. Pomocne mogą być zarówno suplementy ograniczające łaknienie, jak i preparaty wspomagające spalanie tkanki tłuszczowej.
Aktywność fizyczna
Aktywność fizyczna zawsze jest ważnym uzupełnieniem diety, jednak przy chorobach serca i układu krążenia nie można pozwolić sobie w tej dziedzinie na pełną swobodę. Przed rozpoczęciem treningu zaleca się dokonanie pomiaru ciśnienia. Osoby po zawale muszą poddać się tak zwanej próbie wysiłkowej, która ocenia wydolność pacjenta i bada reakcje organizmu na wysiłek. W chorobach serca i układu krążenia zaleca się sport o niskiej albo umiarkowanej intensywności. Dobrą propozycją jest spacerowanie, jazda na rowerze, pływanie albo nordic-walking. Biegi sprinterskie albo podnoszenie ciężarów lepiej pozostawić osobom zdrowym. Trening powinien odbywać się regularnie, przynajmniej trzy razy w tygodniu. Minimalny czas trwania treningu wynosi 30 minut. Jednak jeżeli podczas jego trwania pojawi się ból w klatce piersiowej albo dojdzie do zasłabnięcia, to należy przerwać trening i skonsultować się z lekarzem. Warto zwrócić uwagę na fakt, że redukcja wagi nie jest jedynym pozytywnym skutkiem aktywności fizycznej w przypadku osób cierpiących na choroby serca i układu krążenia. Wysiłek o umiarkowanej intensywności reguluje ciśnienie, a także poziom cholesterolu.
Odchudzanie przy chorobach serca i układu krwionośnego jest trochę trudniejsze, ale nie oznacza to, że nie można pozbyć się nadmiernych kilogramów i nie doprowadzić do nasilenia objawów choroby. Warto pamiętać, że pozbycie się nadwagi zawsze jest dobre dla zdrowia, a szczególnie w przypadku osób, które już dostrzegły skutki nadmiaru tkanki tłuszczowej.
Facebook
RSS