
Wśród skojarzeń związanych z latem można wymienić nie tylko plażę, wycieczki i słońce, lecz także smaczne owoce, takie jak truskawki, jagody, maliny, poziomki, jeżyny i żurawiny. To bogactwo cennych dla człowieka substancji, a jednocześnie bardzo dobre składniki diety redukcyjnej, dlatego warto włączyć je do swojego jadłospisu.
Truskawki
Truskawki powstały na skutek skrzyżowania dwóch gatunków poziomki: wirginijskiej i chilijskiej. Nazwa prawdopodobnie wywodzi się od staropolskiego słowa “truskać”, czyli „łamać się”. Taka nazwa jest powiązana z delikatnością pędów truskawki. Te owoce to jeszcze lepsze źródło witaminy C niż cytrusy. Truskawki zawierają witaminy A, E, B2, B3, fosfor, krzem, magnez, mangan, potas, żelazo, wapń i cynk. Dla osób, którym zależy na szczupłej sylwetce, szczególne znaczenie ma znajdująca się w truskawkach bromelina, czyli enzym wspomagających spalanie tłuszczu. 90% truskawki to woda. Owoce zawierają także sporo błonnika, białko i węglowodany. Truskawka zawiera także substancje o działaniu bakteriobójczym i przeciwzapalnym. To produkty silnie alkalizujące, tak więc pomagają odkwasić organizm. Inne korzyści związane z jedzeniem truskawek to obniżenie poziomu złego cholesterolu i trójglicerydów oraz ochrona przed wzrostem ciśnienia. Zawarty w truskawkach kwas elagowy wzmacnia układ immunologiczny, a także hamuje mutację komórek i powstanie komórek rakowych.
Jagody
Jagody to bardzo dobre źródło cynku, miedzi, selenu i manganu oraz witamin A, B, C i PP. Zawarte w tych owocach substancje mają działanie bakteriobójcze, przeciwgorączkowe i antyseptyczne. Suszone jagody wykorzystuje się w leczeniu biegunek, natomiast świeże owoce są bardzo dobre na zaparcia. Według brytyjskich naukowców jagody ograniczają ryzyko pylicy. Mogą także być wykorzystywane pomocniczo w leczeniu cukrzycy, ponieważ zawierają „roślinną insulinę”. Jagody hamują krwawienia z naczyń włosowatych, pomagają przy brzuchach i nudnościach oraz obniżają poziom cholesterolu. Należy jednak powstrzymać się z jedzeniem jagód w lesie, jeżeli nie ma możliwości umycia ich. Brudne owoce mogą być źródłem zakażenia bąblownicą. Jedna szklanka jagód zawiera tylko 80 kcal, a więc tyle samo, ile znajduje się w jednym jabłku.
Poziomki
Temat poziomek warto rozpocząć od tego, że w medycynie wykorzystywane są nie tylko ich owoce, lecz także liście. Owoce poziomek są źródłem witamin C, B1, B2 i K oraz żelaza, fosforu, potasu i wapnia. Spożywanie ich podnosi odporność i wspomaga leczenie infekcji bakteryjnych oraz wirusowych. Owoce poziomek wspomagają funkcjonowanie układu krwionośnego, pomagają w leczeniu anemii i nadciśnienia, a jednocześnie ograniczają wchłanianie złego cholesterolu, ułatwiają leczenie chorób układu moczowego, działają przeciwzapalnie i przeciwkrwotocznie. Co więcej, zawarte w owocach poziomek pektyny usuwają szkodliwe produkty przemiany materii, natomiast kwas salicylowy rozpuszcza kamień nazębny. Liście poziomek zawierają witaminę C i garbniki, dlatego są wykorzystywane między innymi w kosmetykach przeznaczonych do oczyszczania skóry tłustej i trądzikowej. Znajdują się w nich także oligomery – proantocyjanidyny, flawonoidy oraz glikozydy. Liście poziomek znalazły zastosowanie w leczeniu ran oraz schorzeń pęcherza i nerek, a także w łagodzenia bólu gardła. Poziomki można hodować w ogrodzie, jednak te rosnące w lesie zawierają więcej cennych substancji.
Maliny
Maliny dostarczają organizmowi witaminę C, B3, potasu, manganu i cynku. Znajdują się w nich także kwasy: jabłkowy, cytrynowy i winowy. Owoce malin mają właściwości rozkurczowe, przeciwzapalne i przeciwbólowe. Pomagają w łagodzeniu bólów menstruacyjnych i obniżają gorączkę. Znajduje się w nich dużo błonnika, który zapobiega nowotworom jelita grubego, trzustki i prostaty, a zarazem wspomaga odchudzanie. Dla osób dążących do redukcji masy ciała szczególne znaczenie mają także ketony malin. To związek, który stymuluje sekrecję noradrenaliny, a w rezultacie usprawnia metabolizm i przyśpiesza spalanie tkanki tłuszczowej. Ketony malin są tak skuteczne, że są wykorzystywane do produkcji suplementów wspomagających odchudzanie.
Jeżyny
Jeżyny wykazują podobne właściwości prozdrowotne do malin. Znajdują się w nich silne antyoksydanty, które stanowią ważny element profilaktyki przeciwnowotworowej. Zawierają dużo błonnika, antocyjany, kwasy fenolowe oraz wspomniany już kwas elagowy. Dzięki dużej dawce witamin C i E jeżyny ograniczają ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej. Jeżyny są także bardzo dobrym źródłem wapnia, żelaza, magnezu, fosforu i potasu. Podobnie jak w przypadku malin, źródłem cennych składników są także liście jeżyn. Znajdują się w nich garbniki, o działaniu przeciwbakteryjnym, pektyny oraz kwasy organiczne, które zwiększają wydzielanie soków trawiennych. Napar z liści jeżyn jest wykorzystywany między innymi przy zgadze i wzdęciach oraz jako środek ściągający i dezynfekujący.
Żurawina
Owoce żurawiny zaliczane są do grona naturalnych antybiotyków. Znajdują się w nich substancje o działaniu bakteriobójczym, a także witaminy C, E, B1, B2, niacyna, kwas foliowy, potas, żelazo, fosfor, sód oraz kwasy organiczne, takie jak kwas cytrynowy i jabłkowy. Żurawina jest wykorzystywana głównie w leczeniu i profilaktyce schorzeń układu moczowego. Jej ważną zaletą jest także fakt, że zawiera dużo błonnika.
Latem dostępnych jest wiele owoców i warzyw, które pomagają pozbyć się nadmiernych kilogramów i są dobre dla zdrowia. Warto zatem skorzystać z darów oferowanych przez naturę i przejść na zdrową dietę, w której nie zabraknie letnich owoców. Jedną spośród ich zalet jest to, że można je wykorzystać do przygotowania wielu smacznych potraw, jak również jeść same, zaraz po zerwaniu i umyciu.
Facebook
RSS