Dietetyka i zdrowe odżywianie

Rodzaje żywności funkcjonalnej

Rodzaje żywności funkcjonalnej

Żywność funkcjonalna to nowość na rynku. Od pewnego czasu w sklepach pojawia się coraz więcej produktów, które nazywane się przez producentów żywnością funkcjonalną. Jednak nie wiele osób zdaje sobie sprawę, co to w ogóle znaczy.

Żywność funkcjonalna to produkty, których zadaniem jest dostarczenie do organizmu człowieka niezbędnych składników odżywczych. Jednak to nie wszystko, powinny mieć one również korzystny wpływ na pracę organizmu. Wiele osób twierdzi, że sięgając po żywność funkcjonalną, możemy w prosty sposób przyczynić się do poprawy kondycji zdrowia. Ich podstawowym zadaniem jest zmniejszanie poziomu złego cholesterolu, a także wzmocnienie pracy układu immunologicznego.

Mimo tego, że na rynku pojawia się tak wiele rodzajów żywności funkcjonalnej, to jedynie połowa z produktów, które nazywane są tym mianem, mają korzystne działanie i spełniają wszystkie wymogi.

Co musisz wiedzieć o żywności funkcjonalnej

Żywność funkcjonalna jest popularna na rynku w Stanach Zjednoczonych, Europie, a także Japonii. W Japonii stanowi ona ponad 30 procent żywności, która sprzedawana jest  w sklepach. Zadaniem tych produktów jest poprawienie kondycji organizmu, a to dzięki temu, że dostarczają one do organizmu cenne składniki odżywcze. Od kiedy żywność funkcjonalna pojawiła się na rynku, cieszy się ona niesłabnącą popularnością i coraz więcej osób decyduje się na korzystanie z jej korzystnego działania.

A mimo to specjaliści uważają, że po spożywaniu żywności funkcjonalnej nie możemy spodziewać się cudów. Nie sprawi ona, że choroby znikną, a średnia długość życia się wydłuży. Mimo tego, że są one bogate w cenne składniki odżywcze, nie powinno się ich stosować za często. Tak jak w przypadku suplementów diety, żywność funkcjonalna nie może zastępować nam dobrze zbilansowanej diety.

Czym dokładnie jest żywność funkcjonalna?

Przez wiele osób żywność funkcjonalna porównywana jest do zasad żywienia osób z Dalekiego Wschodu. Tam żywność jest bardzo często traktowana jako lekarstwo na niektóre schorzenia. I to właśnie dlatego powstała żywność funkcjonalna. Za tego rodzaju produkty uznaje się preparaty, które mają w sobie cenne składniki odżywcze, zwłaszcza te pochodzenia naturalnego. W żywności funkcjonalnej koniecznie powinny znaleźć się:

  • Różnego rodzaju witaminy,
  • Wszystkie minerały,
  • Białka,
  • Błonnik,
  • Kwasy omega-3,
  • Kwasy omega-6,
  • Kwasy omega-9.

Za produkty funkcjonalne można uznać odżywki białkowe oraz węglowodanowe, a także innego rodzaju suplementy diety dla sportowców. Przez niektórych mieszanki mleka dla niemowląt również nazywane są mianem funkcjonalnych.

Tego rodzaju produkty doskonale nadają się dla osób, które mają uczulenie pokarmowe, czyli nie zawierają w sobie glutenu. Mogą być także bezpieczne dla osób cierpiących z powodu cukrzycy.

Zgodnie z raportem na temat żywności funkcjonalnej jej zadaniem jest przyczynienie się do poprawienia pracy całego organizmu, a to dzięki temu, że dostarcza ona do organizmu cenne składniki odżywcze.

Kliknij aby dodać komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dietetyka i zdrowe odżywianie

More in Dietetyka i zdrowe odżywianie

Czy warto jeść truskawki?

KlaudiaCzerwiec 11, 2019

Co trzeba jeść podczas długiego i krótkiego treningu?

KlaudiaCzerwiec 10, 2019

Co jeść, by  przybrać  na wadze?

KlaudiaCzerwiec 8, 2019

Len – właściwości, zastosowanie i wartości

MonikaMaj 26, 2019

Bób – działanie i właściwości

MonikaMaj 25, 2019

Skrobia – gdzie występuje i jakie ma właściwości?

MonikaMaj 24, 2019

Białka jaj – aminokwasy dla sportowców

MonikaMaj 24, 2019

Mleko sojowe – skład, wartości i zastosowanie

MonikaMaj 23, 2019

Gluten- kiedy jest szkodliwy dla zdrowia?

MonikaMaj 23, 2019

Copyright © 2016 spalacze.pl Wszelkie prawa zastrzeżone