Dietetyka i zdrowe odżywianie

Ryż – bogactwo odmian

Ryż – bogactwo odmian

Ryż to znany składnik pożywienia od wieków. Niezwykłe ziarno dające siły i energię naszemu organizmowi. Bogactwo odmian i jego cudowny smak, a także możliwości kulinarnych połączeń sprawiają, że jest to jeden z najważniejszych produktów żywnościowych na świecie.

Pochodzenie ryżu

Indie i Chiny to kraje, w których zapoczątkowano już ponad 5 tysięcy lat temu uprawę ryżu. W tych krajach rozpoczęły się intensywne hodowle i rozwój jeżeli chodzi o nowe odmiany tego ziarna. Potem także cudowny smak docenili Egipcjanie i Grecy. Następne w Afryce powstawały nowe plantacje tego ziarna. Wreszcie Europa i stopniowo cały świat odkryły ryż jako składnik nie tylko diety lekkostrawnej, ale także zaczęto tworzyć takie potrawy jak risotto czy egzotyczną paellę. Nie bez powodu aktualne to włosi produkują najwięcej ryżu i w wersji klasycznej i odmianach coraz to nowszych. Jest to jedno z najbardziej uniwersalnych zbóż ponieważ można go przetwarzać mąkę, płatki i ziarna.

Właściwości ryżu

Ryż przede wszystkim zawiera bardzo mało tłuszczu, a bardzo dużo łatwo przyswajalnych węglowodanów. Zawiera bogactwo witamin z grupy B ( B1, B2, PP), a także witaminę E. Ze względu na bogactwo potasu wpływającego na  pracę mięśni i serca jest polecany w dużych ilościach dla sportowców i dla osób osłabionych w okresie rekonwalescencji. Ze względu na to ,że nie zawiera glutenu jest podstawowym środkiem żywnościowym dla dzieci przy diecie bezglutenowej, w alergiach, przy celiakii. Ryż jest także skutecznym naturalnym lekiem  przy biegunkach.

Rodzaje ryżu

Najbardziej popularnym, znanym i klasycznym jest ryż biały. Każdy z nas go zna. Jednak warto poznać i inne bardzo ciekawe odmiany tego zbożowego przysmaku.

Ryż biały

Ma łagodny i neutralny smak, ale jednocześnie najmniej walorów smakowych. Dlatego nie bez powodu ma nazwę polerowanego.

Ryż brązowy

Jest pozbawiony niejadalnej łuski. Przez to właśnie ma dużo składników odżywczych. Nadaje się do różnych farszów i jako dodatek do mięs.

Ryż parboiled

To ryż poddawany działaniu pary wodnej pod wysokim ciśnieniem. Dlatego jest specyficzny w smaku. Dzięki temu procesowi zachowuje w sobie podobnie jak poprzednio opisywany ryż pomimo obróbki najwięcej witamin i składników mineralnych. Jest lekko złotawy.

Ryż basmati

Jest długoziarnisty, aromatyczny. Bardzo sypki. Idealnie pasuje do ryb i mięsa drobiowego

Ryż arborio

To wyjątkowo kleisty ryż o zaokrąglonych łuskach wykorzystywany do kleików i risotto. Stanowi odmianę krótkoziarnistą.

Ryż jaśminowy

Jak sama nazwa może wskazywać ma aromat jaśminowy. Pochodzi z Tajlandii. Jest niezastąpiony do potraw kuchni tajskiej. Idealny dla dzieci jako ryż ze słodkimi dodatkami.

Ryż dziki

Rośnie w Ameryce Północnej. Jest to inaczej owies wodny. Nie jest ryżem typowo. Ma ciemne ziarna i intensywny orzechowy smak. Idealny do dziczyzny i ryb. Sprzedawany jest najczęściej jako miks z ryżem w woreczkach.

Ryż czerwony

To ryż niepolerowany, średnioziarnisty. Jest dodatkiem do sałatek i ryb. Wyśmienicie smakuje z warzywami.

Ryż amerykański

To także biały i lekko pulchnawy ryż o słodkim posmaku. Do deserów wyśmienity.

Ryż jak możemy zauważyć ma wiele zastosowań ale i rodzaje tego ziarna i ich bogactwo sprawiają, że to bardzo twórczy składnik do naszych doświadczeń kulinarnych.

 

Kliknij aby dodać komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Dietetyka i zdrowe odżywianie

More in Dietetyka i zdrowe odżywianie

Suplementy na ból głowy i migrenę

admin7 marca, 2024

Jak budować masę mięśniową?

Julia Cichaczewska2 lutego, 2024

Dieta IF – czym jest Intermittent Fasting?

Julia Cichaczewska18 stycznia, 2024

Napoje fermentowane – sekret zdrowia i witalności

Julia Cichaczewska1 grudnia, 2023

Jak poprawić działanie spalaczy tłuszczu? – praktyczne wskazówki

Julia Cichaczewska3 listopada, 2023

Dieta bogata w białko – zalety i wady

Spalacze.pl3 października, 2023

Naturalne spalacze tłuszczu – Jakie produkty mogą wspomagać proces spalania tłuszczu?

Julia Cichaczewska22 września, 2023

Zdrowe odżywianie: klucz do sukcesu – porady dietetyczne, nowości

spalacze11 kwietnia, 2023

Zdrowe zamienniki słodyczy – sprawdź czym zastąpić słodycze

spalacze29 marca, 2023

Jesteśmy tu dla Ciebie – od pierwszego kroku na ścieżce zdrowia, aż po finish. Odkryj naszą różnorodną ofertę, zaczerpnij wiedzy z naszego bloga i dołącz do społeczności, która wie, że zdrowie to więcej niż tylko dieta i ćwiczenia.

Copyright © 2016 spalacze.pl Wszelkie prawa zastrzeżone