Pierwszym skojarzeniem ze słowem seler zazwyczaj jest jasna, porowata bulwa, która stanowi jeden z elementów zestawu nazywanego włoszczyzną. Jednak oprócz selera korzeniowego natura oferuje nam seler naciowy, którego częścią jadalną jest właśnie nać, złożona z grubych łodyżek. To warzywo, które warto włączyć do swojego menu, ponieważ dostarcza wielu cennych składników odżywczych, a jednocześnie jest niskokaloryczne.
Co zawiera seler?
Seler naciowy przybył do Polski z terenów pogranicznych Europy i Azji. Ze względu na swoje właściwości był doceniany już w czasach starożytnych. W 100 g warzywa znajduje się tylko 7 kcal. To jeden z powodów, dla których może być ono ważnym składnikiem diet redukcyjnych. Istotne znaczenie ma również fakt, że włókno pokarmowe znajdujące się w selerze wspomaga procesy trawienne i redukuje problem zaparć. Seler naciowy pomoże także w detoksykacji organizmu, ponieważ znajdują się w nim substancje usuwające toksyny.
Regularne spożywanie selera naciowego może korzystnie wpłynąć na wygląd nie tylko dlatego, że pomaga zachować szczupłą sylwetkę. Warzywo to jest bogatym źródłem witamin A, C i E, które nie bez powodu są nazywane witaminami młodości. Dostarcza także ważnych dla skóry i włosów składników mineralnych. Oczywiście, dobre właściwości selera naciowego nie ograniczają się do poprawy wyglądu zewnętrznego. Warzywo zawiera między innymi fosfor, wapń i żelazo. Pierwszy z nich jest ważnym budulcem kości i zębów. Wapń wspomaga pracę serca, reguluje ciśnienie i pracę układu nerwowego. Żelazo jest natomiast niezbędne do produkcji hemoglobiny. Wspomniana już witamina A wzmacnia odporność organizmu. Witamina C także zapobiega infekcjom, a dodatkowo obniża poziom cholesterolu i przeciwdziała tworzeniu się skrzepów w naczyniach krwionośnych. Witamina E zwalcza wolne rodniki. W selerze naciowym nie brakuje też witamin z grupy B, które korzystnie wpływają na system nerwowy. Warzywo zawiera substancje o działaniu uspokajającym.
Przepisy na potrawy z selerem naciowym
Do czego wykorzystać seler naciowy? Wśród potraw, które mają w swoim składzie to warzywo dominują koktajle oraz sałatki, ale nie oznacza to, że nie można przyrządzić z niego innych dań. Oto kilka propozycji na smaczne, zdrowe, a jednocześnie lekkie posiłki z selerem naciowym.
Koktajl selerowo-ogórkowy
Składniki:
– 3 łodygi selera naciowego
– 1 mały lub połowa dużego ogórka
– pół szklanki wody mineralnej
– 1 duża lub 2 małe gruszki
Warzywa i owoce należy umyć i pokroić, a następnie zmiksować z wodą. W zależności od upodobań, można dodać do koktajlu odrobinę soku z cytryny albo limonki.
Koktajl selerowo-owocowy
Składniki:
– 2 łodygi selera naciowego
– banan
– 1 duża lub 2 małe gruszki
– 2 kiwi
– pół szklanki wody mineralnej
Kiwi i banany należy obrać, a seler i gruszki umyć. Następnie pokrój wszystkie składniki, wrzuć do robota kuchennego lub blendera, dolej wodę i zmiksuj na gładką masę.
Koktajl selerowo-ananasowy
Składniki:
– 2 łodygi selera naciowego
– ćwiartka ananasa
– duży kubek jogurtu naturalnego
– łyżeczka miodu (można zastąpić odrobiną stewii)
Obranego ananasa należy zmiksować z selerem i połączyć z pozostałymi składnikami koktajlu.
Kremowa zupa selerowa
Składniki:
– 4 gałązki selera naciowego
– 50 dag selera korzeniowego
– mała cebula
– kilka łyżek oliwy z oliwek
– litr bulionu warzywnego
– mały kubek jogurt naturalnego albo pół szklanki śmietany (w zależności od tego, jak lekka ma być zupa)
– szczypta soli i pieprzu
– ulubione zioła
Rozpocznij od pokrojenia w kostkę obu rodzajów selera i posiekania cebuli. Następnie podsmaż warzywa na oliwie z oliwek. Kiedy będą gotowe należy połączyć je z bulionem warzywnym i gotować, aż warzywa staną się miękkie. Gdy wystygną zblenduj je, a później zapraw jogurtem naturalnym. Dopraw solą, pieprzem i wybranymi przez siebie ziołami. Zupę można podawać na przykład z groszkiem ptysiowym albo z grzankami.
Sałatka ryżowa z selerem naciowym
Składniki:
– 100 g ryżu
– 3 łodygi selera naciowego
– ćwiartka ananasa
– duże jabłko
– 1/3 puszki kukurydzy
– jogurt naturalny
– sól
– pieprz
Na początku należy ugotować ryż. Następnie pokrój w kostkę jabłko, seler i ananas. Połącz z ryżem i dodaj pozostałe składniki. Teraz wystarczy już tylko dobrze wymieszać sałatkę.
Sałatka wielowarzywna z selerem
Składniki:
– 3 łodygi selera naciowego
– dwa pomidory
– papryka
– średniej wielkości marchewka
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– łyżeczka musztardy
– łyżeczka octu jabłkowego
– szczypta soli
– szczypta pieprzu
Marchew należy zetrzeć na tarce, a pozostałe warzywa pokroić w kostkę. Resztę składników wymieszaj, tworząc w ten sposób sos. Polej nim wymieszane warzywa.
Podsumowując, seler naciowy jest warzywem niskokalorycznym, które zawiera substancje wspomagające przemianę materii i detoksykację organizmu. Znajdują się w nim także witaminy i składniki mineralne ważne dla zdrowia skóry i włosów oraz całego organizmu. Z warzywa można przygotować wiele smacznych potraw, dlatego warto włączyć je do swojego jadłospisu, nie tylko podczas odchudzania.
Facebook
RSS