Każdy z nas doskonale zdaje sobie z tego czym jest sezam, a przynajmniej większość z nas zdaje sobie sprawę, jak ta roślina wygląda i jaki jest jej smak. Dla większości sezam kojarzyć się będzie z chrupiącymi batonikami, które mają słodki i lekki smak, a dodatkowo są bardzo zdrowe. Jest to roślina, która wydaje nam się bardzo niepozorna, ponieważ jest ona bogata w cenne składniki odżywcze, a do tego posiada wiele właściwości leczniczych i prozdrowotnych. Ze względu na to zdecydowaliśmy się na przedstawienie sezamu i podanie kilku najważniejszych powodów, dla których warto jest wprowadzić sezam do swojej codziennej diety.
Wartości odżywcze sezamu
Sezam zaliczany jest do roślin oleistych, a więc wykorzystuje się ją do tworzenia jadalnego oleju. Ze względu na to nie ma co się dziwić, że jest to jeden ze składników energetycznych, a sto gramów sezamu dostarcza do organizmu aż ponad 600 kalorii. W większości są to tłuszcze, ale sezam jest również bogaty w białka, zatem jego spożywanie jest doskonałym wyborem dla osób przebywających na diecie wegetariańskiej lub mających problem z nietolerancją laktozy. Dla sportowców ważna jest jednak informacja, że białka znajdujące się w ziarnach sezamu nie są pełnowartościowe. Dodatkowo sezam to również błonnik pokarmowy, który dba o zdrowie jelit i przyczynia się do ich sprawnego oczyszczania. To roślina, którą dosłownie można nazwać skarbnicą składników odżywczych. Dostarcza do organizmu między innymi:
- Kwasy tłuszczowe,
- Fitosterole roślinne,
- Witaminę B1,
- Witaminę B2,
- Witaminę B3,
- Witaminę B6,
- Magnez,
- Wapń,
- Żelazo,
- Fosfor,
- Cynk,
- Miedź.
Sezam – zastosowanie
Sezam znany jest nie tylko ze względu na swoje wartości odżywcze, ale również dzięki swoim właściwościom leczniczym. Już od wieków znane są jego działania prozdrowotne, a pierwsze zmiany na ten temat pojawiają się jeszcze 1150p.n.e. W oleju sezamowym znajdują się cenne ilości gamma-tekoferolu, a są to związki, które mają silne działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Badania wykazują, że związki te mają również zbawienne działanie na pracę układu nerwowego, a to za sprawą tego, że zmniejszają one częstotliwość napadów padaczki, a także mogą one zmniejszać bóle nerwowe. Uważa się, że związki, które znajdują się w nasionach sezamu można stosować przy chorobie Alzhaimera, ponieważ sprawiają one, że funkcje poznawcze u chorych się poprawiają i zaharowują one procesy neurodegeneracyjne. Okazuje się również, że sezam może być wykorzystywany do leczenia chorób genetycznych. Chroni on również organizm przed szkodliwym działaniem stresu oksydacyjnego, a dzięki temu może on zmniejszać ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego.
Błonnik pokarmowy, który znajduje się w nasionach sezamu dba o zdrowie układu trawiennego, a cechuje się on wyższą wydajnością niż błonnik pochodzący z innych źródeł. Jego zadaniem je przesuwanie złogów i toksyn w organizmie i wydalanie ich, a dzięki temu usprawniają się procesy detoksykacyjne w naszym organizmie.
Facebook
RSS