
Skrobia, tak samo, jak celuloza i glikogen jest cukrem, który powstaje w wyniki kondensacji cząsteczek glukozy. Jednak w przeciwieństwie do nich, skrobia nie jest zaliczana do grupy związków jednorodnych chemicznie. Cząsteczka skrobi jest zbudowana z dwóch frakcji, czyli nierozgałęzionej amylozy oraz rozgałęzionej amylopektyny. Oba te związki mają określone właściwości i pełnia odmienne role w czasie procesów trawiennych. Skrobia obecna jest jedynie w produktach pochodzenia roślinnego, a pełni ona funkcje magazynującą. Stanowi rezerwę energetyczną dla roślin. Skąd pozyskuje się skrobie, jakie ma ona właściwości oraz jaki ma wpływ na organizm człowieka?
Skrobia – budowa i właściwości
Skrobia jest polisacharydem znajdującym się w roślinach. Składa się ona jedynie z cząsteczek glukozy. Jak wcześniej wspomnieliśmy jest to składnik, który zbudowany jest z dwóch frakcji, które różnią się od siebie pod względem budowy i działania. Czysta skrobia, jest substancją o krystalicznym kolorze, która nie ma wyraźnego smaku, a także charakterystycznego zapachu. Jeżeli zostanie zalana zimną wodą, to nie widać żadnej reakcji, nie dojdzie do jej rozpuszczenia, a także zmiany jej formy. Po zalaniu jej gorącą wodą, zaczyna się ona zmieniać. Skrobia zaczyna zmieniać swoje właściwości fizyczne staje się kleista, a przez to zwana jest klejem skrobiowym.
Występowanie skrobi
Skrobia jest polisacharydem pochodzenia roślinnego. Największe jej ilości można spotkać w ziemniakach, a także ziarnach zbóż. Można ją spotkać w niewielkich ilościach w niektórych warzywach korzeniowych, a także nasionach roślin strączkowych. Skrobia, która pochodzi z ziemniaków, jest bardzo ważnym surowcem. Jest to składnik, który wykorzystywany jest w przemyśle spożywczym, a do tego jest zróżnicowany pod kątem właściwości fizycznych i chemicznych. Obecnie na rynku zwiększa się zapotrzebowanie na skrobię kukurydzianą, a także ziemniaczaną i pszenną. Jednak ważne, ale nieco mniej popularne są również skrobie woskowe i ryżowe.
Właśiwości i zastosowanie skrobi
Skrobia kukurydziana jest zwana mazeiną. Jest to produkt, który ma jasną żółtą barwę, a w konsystencji może przypominać puder. W sklepach jest ona dostępna pod nazwą mąka kukurydziana. Jest to produkt ceniony, zwłaszcza przez osoby, które przebywają na diecie bezglutenowej. Doskonale nadaje się ona do wypieków, a także do zagęszczania sosów. Jednak warto wspomnieć, że skrobia kukurydzana ma niską zawartość odżywczą, a także zawiera bardzo mało błonnika pokarmowego.
Na rynku popularnym produktem stała się skrobia woskowana, zwana również waxy maize. Jest to skrobia, która trawi się znacznie szybciej, niż zwykła skrobia kukurydziana. Jest to substancja, która stała się bardzo popularna wśród sportowców i osób ćwiczących siłowo. Jest odżywką, która podnosi poziom glikogenu w mięśniach, a jednocześnie krótko zalega w żołądku.
Facebook
RSS