Dietetyka i zdrowe odżywianie

Słodkie ziemniaki yam czyli bataty

Słodkie ziemniaki yam czyli bataty

W ludowej medycynie słodkie ziemniaki yam są uznawane są za pokarm przeciwreumatyczny i pomocny w kolce żółciowej. Są także pomocnym środkiem w nudnościach u kobiet w ciąży.

Badania wykazują także, że warzywa o duże zawartości pomarańczowego barwnika mogą mieć działanie ochronne przed rakiem płuc nawet u byłych palaczy.

Japońscy naukowcy odkryli także, że słodkie ziemniaki yam zawierają substancje przeciwutleniające, działają zatem na wolne rodniki tlenowe uszkadzające komórki, sprzyjając w ten sposób różnym zaburzeniom, w tym najprawdopodobniej procesom nowotworowym i procesom starzenia się. Takie właściwości przypisuje się im dzięki obecności polifenoli i kwasu chlorogenowego.

Słodkie ziemniaki są bogate w węglowodany złożone i błonnik. Poza tym są bogactwem wielu witamin i mikroelementów, takich jak antyoksydacyjna witamina A. Słodki ziemniak ma naturalnie wysoką zawartość związków prozdrowotnych, takich jak beta-karoteny czy antocyjany.

Bataty – indeks glikemiczny

Bataty, jak już wcześniej wspomnieliśmy, spowalniają wchłanianie cukrów w organizmie człowieka, pomagają uregulować stężenie glukozy we krwi oraz obniżyć insulinooporność. Dodatkowo posiadają  stosunkowo niski indeks glikemiczny (około 50), jak na swoje właściwości odżywcze, który to również pomaga w ustabilizowaniu poziomu glikemii. Dlatego też, bataty polecane są osobom cierpiącym na cukrzycę. Dowiedz się więcej o indeksie glikemicznym i dobierz dla siebie najlepsze źródło węglowodanów.
Dlaczego warto jeść bataty?

Bataty to źródło węglowodanów. Są lekkostrawne i bogate w mikro składniki, mają niższy niż ziemniaki indeks glikemiczny. Słodkie ziemniaki zostały uznane za „najlepsze ze wszystkich warzyw” w specjalnym rankingu stworzonym przez „Center for Science in the Public Interest”.

  • System IMMUNOLOGICZNY

Bataty są bogactwem beta-karotenu, który jest ważnym przeciwutleniaczem. Mając w swoim składzie witaminę C i B-kompleks oraz żelazo i fosfor, są także doskonałym boosterem układu odpornościowego.

  • Zapalenia

Podobnie jak w przypadku zwykłych ziemniaków, również bataty mają właściwości przeciwzapalne. Wynika to głównie z obecności w ich składzie beta-karotenu, witaminy C i magnezu.

  • Astma

Słodkie ziemniaki wspomagają leczenie oskrzeli i płuc, dają także ulgę astmatykom. Bataty mają także działanie rozgrzewające nasze ciało (według medycyny wschodu).

  • Stawy

Beta-karoten, magnez i cynk  to składniki ważne dla stawów. Słodką wodę, w której gotowane są bataty, można zastosować do kąpieli w celu złagodzenia bólu związanego z zapaleniem stawów.

  • Trawienie

Zawartość włókien w batatach jest wyższa, niż w przypadku zwykłych ziemniaków. Gdy łączą się z minerałami takimi jak obecny w batatach magnez, ułatwiają trawienie. Słodkie ziemniaki są lekkostrawne, ponieważ zawierają głównie skrobię. Przy okazji koją żołądek i jelita. Mają mniej kalorii, więcej błonnika i mniej skrobi opornej niż zwykłe ziemniaki, dzięki czemu szybciej się trawią.

  • Działanie antynowotworowe

Beta karoten to przeciwutleniacz i substancja antyrakowa. Beta-karoten i witaminy C zawarte w w słodkich ziemniakach wykazują korzystne działanie w leczeniu nowotworów: jelita grubego, prostaty, nerek i innych organów wewnętrznych.

  • Wrzody żołądka

Słodkie ziemniaki mają kojące działanie na żołądek i jelita. B-kompleks witamin, witamina C, beta-karoten, potas i wapń w nich zawarte są skuteczne w leczeniu wrzodów żołądka.

  • Woda

Wysoka koncentracja potasu pomaga utrzymać równowagę płynów i elektrolitów.

  • Uprawianie sportów

Bataty to doskonałe źródło węglowodanów, które są niezbędnym elementem posiłku sportowców. Polecam szczególnie jako danie około treningowe. Przed treningiem w połączeniu z innymi węglowodanami np. ryżem, a ponieważ mają więcej cukrów prostych, są też idealnym uzupełnieniem posiłku po treningu.

  • Układ krwionośny

Chronią ściany tętnic i żył przed twardnieniem.

Pyszne, słodkie ziemniaczki wprowadzajmy do naszego menu, bo dają cudowne właściwości zdrowotne.

Kliknij aby dodać komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Dietetyka i zdrowe odżywianie

More in Dietetyka i zdrowe odżywianie

Jak budować masę mięśniową?

Julia Cichaczewska2 lutego, 2024

Dieta IF – czym jest Intermittent Fasting?

Julia Cichaczewska18 stycznia, 2024

Napoje fermentowane – sekret zdrowia i witalności

Julia Cichaczewska1 grudnia, 2023

Jak poprawić działanie spalaczy tłuszczu? – praktyczne wskazówki

Julia Cichaczewska3 listopada, 2023

Dieta bogata w białko – zalety i wady

Spalacze.pl3 października, 2023

Naturalne spalacze tłuszczu – Jakie produkty mogą wspomagać proces spalania tłuszczu?

Julia Cichaczewska22 września, 2023

Zdrowe odżywianie: klucz do sukcesu – porady dietetyczne, nowości

spalacze11 kwietnia, 2023

Zdrowe zamienniki słodyczy – sprawdź czym zastąpić słodycze

spalacze29 marca, 2023

Czy jedzenie grzybów jest bezpieczne?

Redakcja23 września, 2021

Jesteśmy tu dla Ciebie – od pierwszego kroku na ścieżce zdrowia, aż po finish. Odkryj naszą różnorodną ofertę, zaczerpnij wiedzy z naszego bloga i dołącz do społeczności, która wie, że zdrowie to więcej niż tylko dieta i ćwiczenia.

Copyright © 2016 spalacze.pl Wszelkie prawa zastrzeżone