Po soki sięgamy bardzo często. Wyborem dla większości z nas są soki owocowe, ale warto również sięgać po warzywne napoje, ponieważ są one jednym z lepszych sposobów na to, by do organizmu dostarczyć cenne składniki odżywcze. Zazwyczaj to właśnie po warzywa sięgamy rzadko, a jest to zdecydowanie największy problem u najmłodszych, więc może lżejsza i kolorowa forma, jaką jest sok, będzie dla każdego z nas lepsza. Nie wiele osób zdaje sobie sprawę, że warzywa mają właściwości lecznicze, a co z sokami? Nie tracą one cennych wartości odżywczych i właściwości. Czas więc się przekonać, po jakie soki warzywne najlepiej sięgać.
Sok cebulowy idealny na przeziębienia
Cebula to warzywo o dość specyficznym smaku, które najczęściej jadamy, jako dodatek do dań. Jednak warto wiedzieć, że można jeść jej więcej, ponieważ jest ona bogata między innymi w:
- Witaminy z grupy B,
- Kwas foliowy,
- Witaminę C,
- Witaminę E,
- Wapń,
- Żelazo,
- Magnez
Nasze babcie zalecają picie soku z cebuli, jako jeden z najlepszych sposobów na przeziębienie, ponieważ to warzywo ma pomagać nam zwalczać kaszel, katar, infekcje bakteryjne, a także wykorzystuje się je przy astmie. Do przygotowania tego soku wystarczą dwie małe cebule, do smaku można dodać soli i pieprzu, by napój miał lepszy smak.
Sok z pomidorów na pracę serca
To właśnie po sok z pomidorów sięga najwięcej osób. Pomidory są warzywem o wielu właściwościach, a to dzięki temu, że są one bogate w likopen, czyli jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Jego obecność w organizmie może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka rozwoju udaru, chorób układu sercowo-naczyniowego, a także niektórych nowotworów. Poza tym w pomidorach znajduje się wysokie stężenie witaminy C, więc picie soku pomidorowego doskonale wpływa na pracę naszego układu odpornościowego. Ten napój warzywny jest w stanie zwiększyć odporność organizmu na stres, poprawić pracę układu sercowego, a także wspomaga wydalać wolne rodniki.
Sok z buraków dla zdrowia
Nie każdy lubi jeść buraki, czy dania z tym warzywem. To jednak nie oznacza, że należy je całkowicie wykluczyć z codziennej diety. Warto jeść buraki, ponieważ są one bogate w cenne składniki odżywcze, takie jak:
- Kwas foliowy,
- Potas,
- Magnez,
- Witamina C,
- Żelazo.
Mają one w sobie wiele cennych antyoksydantów, których zadaniem jest chronienie organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Zmniejszają one stan zapalny i zwalczają bóle mięśniowe i stawowe. Doskonale nadają się jako preparat grzybobójczy, a sok z buraków przyda się jako napój o działaniu detoksykacyjnym. Ten sok jest doskonały dla osób aktywnych fizycznie, ponieważ skutecznie regeneruje mięśnie po wysiłku.
Facebook
RSS