Dietetyka i zdrowe odżywianie

Tłuste produkty, z których nie musisz rezygnować podczas odchudzania

Tłuste produkty, z których nie musisz rezygnować podczas odchudzania

Odchudzanie kojarzy się między innymi z eliminacją tłustych potraw. W rzeczywistości tłuszcze to jeden z najważniejszych składników odżywczych, dlatego redukcja wagi nie powinna oznaczać rezygnacji z tłuszczy, tylko wybór takich, które nie stanowią zagrożenia dla zdrowia i szczupłej sylwetki. Oto produkty, z których nie powinieneś rezygnować podczas odchudzania.

Awokado

Pochodzące z Meksyku awokado to najbardziej kaloryczny z owoców, właśnie ze względu na wysoką zwartość tłuszczu, który stanowi około 15% masy miąższu. 100 g awokado ma aż 160 kcal. Większość tłuszczu znajdującego się w tym owocu to jednonienasycony kwas tłuszczowy, który według naukowców ma korzystny wpływ na ludzki organizm. U osób spożywających codziennie przynajmniej pół awokado BMI jest niższe niż u ludzi, którzy nie jedzą tego owocu. Sytuacja wygląda podobnie w przypadku obwodu talii. Co więcej, osoby jedzące regularnie awokado rzadziej cierpią na tak zwany zespół metaboliczny, który zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2 i chorób układu krążenia. Awokado zawiera dużo błonnika, który jest sprzymierzeńcem w walce o szczupłą sylwetkę. Jednocześnie owoc ten dostarcza organizmowi cennych witamin i składników mineralnych, między innymi witaminę A, B1, B2, C i K, potas oraz magnez. Ważną zaletą awokado jest to, że można wykorzystać je do przygotowania wielu potraw. Wprawdzie samo awokado nie zachwyca smakiem, ale można przyrządzić z niego na przykład smaczną pastę, sałatkę albo koktajl.

Orzechy

Wysoka kaloryczność charakteryzuje także orzechy. Najwięcej kalorii zawieraj orzechy włoskie, natomiast za nimi znajdują się orzechy włoskie, pistacjowe, laskowe, ziemne oraz orzechy nerkowca i migdały. Orzechy zawierają dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), które usprawniają metabolizm oraz przeciwdziałają nadmiernemu gromadzeniu się tkanki tłuszczowej. W orzechach znajdują się także inne cenne substancje, między innymi kwas alfa-linolowy, który obniża poziomu złego cholesterolu we krwi. Co więcej, zawierają one dużo błonnika. Korzystny wpływ orzechów na spadek wagi można dostrzec przede wszystkim w przypadku migdałów, które skutecznie przyśpieszają redukcję tłuszczu, co zostało dobrze udokumentowane. Orzechy zawierają dużo potasu, magnezu i fosforu oraz witamin A i E. Są polecane szczególnie podczas intensywnego wysiłku umysłowego, na przykład w trakcie nauki do egzaminów.

Masło orzechowe

Miłośnicy masła orzechowego z pewnością zastanawiają się, czy jeżeli podczas odchudzania można jeść orzechy, to czy oni mogą pozwolić sobie na jedzenie swojego przysmaku. Odpowiedź na to pytanie brzmi: tak, ale w niewielkich ilościach i pod warunkiem, że nie zawiera ono pewnych dodatków. Masło posiada wszystkie zalety orzechów, z których zostało zrobione.  Co więcej, korzystny wpływ masła orzechowego na redukcję wagi potwierdziły badania przeprowadzone przez naukowców z Harvard School of Public Health. Należy jednak zachować ostrożność, ponieważ dostępne w sklepach masła orzechowe często zawierają dodatek cukru, który nie jest sprzymierzeńcem szczupłej sylwetki. Najlepsze masło to takie, w którym znajdują się wyłącznie orzechy i niewielka ilość oleju roślinnego. Takie masło można kupić w sklepie ze zdrową żywnością albo przyrządzić samodzielnie w domu. Oczywiście, trzeba zachować umiar w jedzeniu masła orzechowego, ponieważ w jednej płaskiej łyżeczce tego produktu znajduje się 32,75 kcal.

Morskie ryby

Mogłoby się wydawać, ze w trakcie odchudzania najlepiej wybierać ryby chude. W rzeczywistości lepszym wyborem są tłuste morskie ryby, czyli takie, w których tłuszcz stanowi przynajmniej 5%. Do tej grupy zalicza się łosoś, makrela albo śledź. To właśnie one dostarczają organizmowi wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Kwasy te mają pozytywny wpływ na metabolizm, dlatego wspomagają redukcję tkanki tłuszczowej. Nie bez znaczenia jest fakt, że ryby te są sycące, dlatego skutecznie zwalczają głód. Oprócz kwasów omega-3 tłuste ryby zawierają witaminę A, D i E oraz jod, potas, selen i żelazo.

Oliwa z oliwek

oliwa

Podobnie jak awokado, oliwa z oliwek zawiera przede wszystkim kwasy tłuszczowe jednonienasycone. Jednocześnie znajdują się w niej takie związki jak oleokantal, tyrozol, skwalen oraz oleurpeina, wykazujące działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne oraz antyagregacyjne. W trakcie odchudzania warto dodawać oliwę z oliwek na przykład do sałatek. Jednocześnie oliwa z oliwek zawiera witaminy A, C, E, D i K oraz fosfor, potas i żelazo, dlatego dostarcza organizmowi ważnych dla niego składników odżywczych. Oczywiście, dobrym rozwiązaniem jest także jedzenie samych oliwek. Najczęściej są one dostępne sprzedawane po konserwacji, ale świeże oliwi można jeść na surowo. Z oliwek można przygotować tapenadę. To pasta, w której znajdują się oliwki, a także kapary, czosnek oraz sok z cytryny. Tapenada bardzo dobrze komponuje się z pieczywem pełnoziarnistym.

Jaja

Jaja najlepiej spożywać w całości, a nie jak myślano dawniej- bez żółtek. Wprawdzie jaja są tłuste, ale zawierają też dużo cennych składników odżywczych, między innymi lecytynę oraz aminokwasy. Znajduje się w nich wysokiej jakości białko, które jak wiadomo wspomaga odchudzanie. Dodatkowo jaja zapewniają uczucie sytości, co podczas stosowania diety redukcyjnej ma duże znacznie. Oczywiście, podczas odchudzania należy unikać smażonych jaj. Najlepszym rozwiązaniem jest ugotowanie ich w taki sposób, aby białko było ścięte, natomiast żółtko lekko płynne. Niewskazany jest także majonez, nawet majonez light, który wbrew pozorom nie jest produktem dietetycznym i zdrowym.

Olej kokosowy

Podczas odchudzania warto zwrócić uwagę również na olej kokosowy. To cenne źródło średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych, których większa ilość ogranicza łaknienie, a jednocześnie działa termogennie. Olej kokosowy wspomaga zatem odchudzanie na dwa sposoby. Co więcej, zawiera witaminy B2, B6, C i E oraz potas, magnez, wapń, żelazo i fosfor. Ważną zaletą oleju kokosowego jest szerokie zastosowanie. Ze względu na odporność na działanie wysokiej temperatury można go wykorzystać także do smażenia.

Podsumowując przedstawione powyżej informacje, niektóre produkty zawierają zdrowe tłuszcze, a także inne cenne dla człowieka substancje. Wiele z nich wykazuje takie właściwości jak obniżanie apetytu albo nasilanie termogenzy. Warto zatem zachować rozsądek, podczas eliminowania ich ze swojego jadłospisu. Uzyskane rezultaty mogą  bowiem okazać się odwrotne od oczekiwanych. Oczywiście nie oznacza to, że produkty takie jak olej kokosowy, jaja czy orzechy można spożywać w dowolnych ilościach.

Wyświetl komentarz (1)

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Dietetyka i zdrowe odżywianie

More in Dietetyka i zdrowe odżywianie

Suplementy na ból głowy i migrenę

admin7 marca, 2024

Jak budować masę mięśniową?

Julia Cichaczewska2 lutego, 2024

Dieta IF – czym jest Intermittent Fasting?

Julia Cichaczewska18 stycznia, 2024

Napoje fermentowane – sekret zdrowia i witalności

Julia Cichaczewska1 grudnia, 2023

Jak poprawić działanie spalaczy tłuszczu? – praktyczne wskazówki

Julia Cichaczewska3 listopada, 2023

Dieta bogata w białko – zalety i wady

Spalacze.pl3 października, 2023

Naturalne spalacze tłuszczu – Jakie produkty mogą wspomagać proces spalania tłuszczu?

Julia Cichaczewska22 września, 2023

Zdrowe odżywianie: klucz do sukcesu – porady dietetyczne, nowości

spalacze11 kwietnia, 2023

Zdrowe zamienniki słodyczy – sprawdź czym zastąpić słodycze

spalacze29 marca, 2023

Jesteśmy tu dla Ciebie – od pierwszego kroku na ścieżce zdrowia, aż po finish. Odkryj naszą różnorodną ofertę, zaczerpnij wiedzy z naszego bloga i dołącz do społeczności, która wie, że zdrowie to więcej niż tylko dieta i ćwiczenia.

Copyright © 2016 spalacze.pl Wszelkie prawa zastrzeżone