Naukowcy nieustannie prowadzą badania nad wpływem poszczególnych produktów spożywczych na zdrowie człowieka. Efektem ogłaszanych przez nich wyników są zmiany trendów żywieniowych. To, co jeszcze kilka lat temu stanowiło podstawę jadłospisu promotorów zdrowego odżywiania, dziś nie jest już wśród nich tak popularne, ponieważ na topie są teraz inne produkty i teorie żywieniowe. Co modnie jest spożywać w 2017 roku? Oto najnowsze trendy.
Żywność funkcjonalna
Żywność funkcjonalna to określenie stosowane wobec żywności pochodzenia naturalnego –także tej wzbogaconej lub zmodyfikowanej – która nie tylko dostarcza składników odżywczych, ale i korzystnie wpływa na stan zdrowia. Działanie to może polegać na ogólnej poprawie samopoczucia fizycznego i psychicznego, a także na przeciwdziałaniu różnym chorobom. Ważne jest to, żeby dostrzeżenie pozytywnych rezultatów było możliwe przy spożywaniu takich ilościach produktów, która jest zgodna z zasadami zdrowego odżywiania. Żywność funkcjonalną dzieli się ze względu na skład oraz przeznaczenie, ale możliwe jest zaliczenie jednego produktu do kilku wyróżnianych grup. Do żywności funkcjonalnej nie należą suplementy diety.
Chociaż żywność funkcjonalna znajduje się na liście aktualnych trendów żywieniowych, to jej historia sięga lat 80-tych ubiegłego stulecia. Jako pierwsi zainteresowali się nią mieszkańcy krajów azjatyckich, a pierwsze badania nad żywnością funkcjonalną przeprowadzili Japończycy. Popularyzacja tego tematu w Europie to skutek działań podjętych w latach 90-tych przez Unię Europejską. Rozpoczęto wówczas program badawczy, który doprowadził do zdefiniowania pojęcia żywności funkcjonalnej i określenia zasad, według których powinna być badana.
Do substancji bioaktywnych, które są wykorzystywane w żywności funkcjonalnej, zalicza się:
- Prebiotyki – stymulują rozwój flory bakteryjnej w jelitach
- Probiotyki – wspomagają układ odpornościowy, przeciwdziałają nowotworom jelita grubego i zaparciom
- Błonnik pokarmowy – korzystnie wpływa na pracę jelit i zapobiega zaparciom
- Witaminy o działaniu antyoksydacyjnym
Wzbogacanie żywności nie zawsze jest dobrowolne. W niektórych przypadkach przepisy prawne zobowiązują producentów do zastosowania pewnych dodatków, ze względu na konieczność zapobiegania niedoborom żywieniowym wśród społeczeństwa. Przykładem obligatoryjnie wzbogaconego produktu jest sól jodowana. Przy stosowaniu diety bazującej na żywności funkcjonalnej problem stanowić może brak ścisłych regulacji prawnych, co bywa przyczyną nadużywania tego określenia.
Egzotyczne superfoods
Superfoods to określenie, które jak na razie nie ma precyzyjnej definicji. Można jednak powiedzieć, że są to produkty spożywcze, które wyróżniają się pod względem zawartości cennych dla człowieka składników odżywczych. Obecnie szczególną popularnością cieszą się te spośród nich, które pochodzą z krajów egzotycznych.
Nasiona chia
Zainteresowanie szałwią hiszpańską nieustannie się zwiększa. Jedną z najważniejszych zalet nasion chia jest wysoka zawartość błonnika pokarmowego, zdrowych tłuszczów i białka, co zapewnia długotrwałe uczucie sytości. Istotny jest także fakt, że szałwia hiszpańska zawiera niewiele węglowodanów, a jej zastosowanie kulinarne jest dosyć szerokie. Nasiona chia można wykorzystać między innymi do przyrządzenia dietetycznych deserów.
Herbata Pu-erh
Przyczyną popularności tej herbaty jest to, że znajdują się w niej substancje zmniejszające wielkość komórek tłuszczowych i redukujące stężenie trójglicerydów. Według wielu dietetyków jest to jeden z najlepszych napojów, po które można sięgnąć w czasie odchudzania.
Liczi
Małe owoce wywodzące się z rejonu Kambodży coraz częściej pojawiają się na półkach polskich sklepów. Są słodkie, zawierają mało kalorii i tłuszczu, a jednocześnie dostarczają witamin i składników mineralnych, szczególnie witaminy C. Co więcej, zgodnie z najnowszymi badaniami, wyciąg z liczi bardzo dobrze neutralizuje wolne rodniki.
Teff
Miłka abisyńska to ziarno, które jest bogatym źródłem aminokwasów. Zawiera ich jeszcze więcej niż komosa, a dodatkowo dostarcza dużo błonnika i żelaza. W rezultacie doskonale zaspokaja apetyt i redukuje ryzyko anemii. Nie bez znaczenia jest także fakt, że teff to zboże bezglutenowe o szerokim zastosowaniu kulinarnym.
Cupuacu
Owoc ten wyglądem przypomina kokos, natomiast smakiem czekoladę połączoną z owocami. Jest źródłem aminokwasów oraz witamin z grupy B i witaminy C. Cupuacu może być jedzone samo, a także wykorzystywane jako składnik deserów i koktajli.
Souping
Pasjonaci zdrowego odżywiania coraz częściej sięgają po zdrowe i łatwe w trawieniu zupy. To moda, która przywędrowała do Europy ze Stanów Zjednoczonych, gdzie okazała się poważną konkurencją dla diety sokowej. Zupy są bardziej sycące niż soki, dlatego skuteczniej zaspokajają apetyt, ale wciąż zachowują ważną zaletę, jaką jest lekkostrawność. Co więcej, zupy bardzo dobrze sprawdzają się zarówno w sezonie wiosenno-letnim, jak i jesienno-zimowym. W chłodnie dni ciepła zupa doskonale rozgrzewa, natomiast podczas upałów porcja chłodnika zapewnia orzeźwienie. Zupy nie nudzą się, ponieważ podczas ich przygotowywania można wprowadzić rozmaite modyfikacje. Wystarczy dodać nowe warzywo albo inne przyprawy, aby danie zyskało inny smak.
Woda probiotyczna
Produkty probiotyczne od dawna cieszą się dużym zainteresowaniem wśród osób, które starają się stosować zdrową dietę. W zeszłym roku na topie była probiotyczna czekolada, natomiast teraz jej miejsce zajmuje probiotyczna woda. Od zwykłej wody odróżnia ją fakt, że zawiera dodatek flory bakteryjnej. Ze względu na zawartość cukrów prostych nie zaleca się tej wody diabetykom.
Woda arbuzowa
Na uwagę zasługuje również woda arbuzowa, która na polskim rynku pojawiła się już w 2016 r. To napój, który znakomicie orzeźwia i nawadnia, dlatego warto po nią sięgnąć szczególnie w czasie upałów. Jej picie promują takie gwiazdy jak Taylor Swift czy Beyoncé. Woda arbuzowa jest bogata w witaminę C, a także w potas, magnez, wapń oraz likopen, czyli naturalny przeciwutleniacz.
Facebook
RSS