W naszym kraju jabłka są jednymi z najpopularniejszych owoców. Nie braknie ich przez cały rok. Najczęściej jemy je na surowo, a jednak wielokrotnie poddawane są obróbce termicznej, kiedy dodajemy je do deserów, czy też do głównych dań. Jabłka są nie tylko pyszne, ale również są bardzo zdrowie i dostarczają do organizmu człowieka wiele składników odżywczych, które odgrywają niezastąpioną rolę. Jest ich wiele rodzajów, ale bez względu na to są zdrowe i warto po nie sięgać, kiedy komponujemy codzienne posiłki.
Wartości odżywcze
W stu gramach jabłek mieści się zaledwie 55 kalorii. To nie wiele jeśli patrzymy na to, ile w tej samej porcji jest witamin i innych składników odżywczych. Po jabłka warto sięgać, kiedy przebywamy na diecie lub chcemy zadbać o zdrowie naszego układu trawiennego. Bowiem jest to owoc, który dostarcza do organizmu duże ilości cennego błonnika pokarmowego, który odpowiada za oczyszczanie jelit, a także dba o ich perystaltykę. Jabłka są również źródłem witaminy A, dzięki czemu zwiększają one odporność skóry na szkodliwe działanie promieni słonecznych. To właśnie dlatego warto po nie sięgać latem, kiedy to najwięcej osób decyduje się na kąpiele słoneczne. Ważne jest to, że w tym wyjątkowym owocu znajduje się niewielka ilość witaminy D, na której niedobór cierpi niemal całe nasze społeczeństwo. Nie braknie także witaminy C i witaminy E, czyli silnych przeciwutleniaczy. Tak więc jedząc jabłka, możemy skutecznie spowolnić proces starzenia się organizmu, a także zwalczać i niwelować szkodliwe działanie wolnych rodników. Jabłka są bogate w witaminy z grupy B, dzięki czemu ich spożywanie dba o zdrowie układu nerwowego i pozwala na utrzymanie zdrowia mózgu. W tym popularnym owocu znajduje się wapń, który dba o zdrowie kości i zębów. Kwaśne owoce są bogate w magnez, fosfor, potas, sód i żelazo. Po jabłka warto sięgać, jeśli szukamy naturalnego źródła cynku, który reguluje pracę układu hormonalnego zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn.
Właściwości prozdrowotne
Jabłka ze względu na to, że są tak bogate w cenne składniki odżywcze, posiadają również szereg niezastąpionych właściwości prozdrowotnych. Jeśli włączymy je do swojej codziennej diety, to z łatwością zmniejszą poziom złego cholesterolu we krwi. A dzięki temu, że są one źródłem antyoksydantów, ich spożywanie ma zbawienny wpływ na skórę. Nie tylko dbają o jej zdrowy wygląd, ale opóźniają procesy starzenia, dzięki czemu skóra na dłużej pozostaje młoda i pozbawiona jest zmarszczek. Dodatkowo przeciwutleniacze zmniejszają ryzyko rozwoju ciężkich chorób cywilizacyjnych, takich jak różnego rodzaju nowotwory.
Ze względu na wysoką zawartość błonnika w jabłkach ich jedzenie przyczynia się do przyśpieszenia procesu redukcji masy ciała. Nie są kaloryczne, a mają słodki smak, więc idealnie nadają się na przekąskę w czasie diety odchudzającej. Jabłka mogą również służyć jako uzupełnienie i wsparcie dla diety oczyszczającej. Błonnik pokarmowy pomaga usunąć toksyny z organizmu, a także oczyszcza układ pokarmowy ze złogów.
Facebook
RSS