Dietetyka i zdrowe odżywianie

Witamina D – witamina życia

Witamina D – witamina życia

Przeprowadzone w ostatnich latach badania nad witaminą D udowodniły jak istotna rolę odgrywa ona w naszym organiźmie. Odpowiada ona za prawidłowy rozwój komórek, utrzymanie zdrowych mięśni, kości i prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

Objawami świadczącym o niedoborze witaminy D są między innymi:

  • nadciśnienie,
  • miażdżyca,
  • choroby reumatyczne,
  • utrata słuchu,
  • schizofrenia,
  • infekcje dróg oddechowych,
  • miopatia,

Dzisiaj ważne i nieznane dotąd tak szeroko właściwości witaminy D.

SERCE

Poziom witaminy D ma wpływ na cały układ sercowo- naczyniowy. Badania naukowe dowiodły, że wystąpienie pierwszego tzw. incydentu sercowo- naczyniowego jest ściśle uzależnione od stężenia witaminy D w surowicy. Witamina D zwiększa elastyczność naczyń krwionośnych poprzez obniżenie nadmiernej aktywności wapnia. Działa przeciwmiażdżycowo, poprawia wydolność serca.

CUKRZYCA

Witamina D bierze również udział w procesie regulowania gospodarki węglowodanowej. Wpływa na wytwarzanie insuliny oraz wrażliwość komórek na jej działanie. Wiele badań potwierdziło iż przyjmowanie witaminy D zmniejsza zapadalność dzieci na cukrzycę.

OCHRONA PRZED NOWOTWORAMI

Witamina, którą opisujemy hamuje również namnażanie się komórek nowotworowych. Stabilizuje pracę układu odpornościowego. Witamina D redukuje ryzyko zachorowania przez kobiety na raka piersi. Prawdą jest też fakt iż dzieci, młodzież i dorośli przebywający na słońcu rzadziej zapadają na białaczkę. Witamina D wspiera także w trakcie terapii już występującego nowotwora prostaty, a także jelita grubego.

ODPORNOŚĆ

Witamina ta wzmacnia i zapobiega występowaniu u dzieci chorób zakaźnych. Niedobór tej witaminy zwiększa także ryzyko alergii, astmy, a także wpływa na jej przebieg, zaostrzenie i częstotliwość występowania.

PMS

Odpowiedni poziom witaminy D jest bardzo ważny w cyklu hormonalnym dla każdej kobiety. Łagodzi typowe dla zespołu napięcia przedmiesiączkowego objawy tzw. PMS.

OSTEOPOROZA

Niedobór witaminy D jest także niebezpieczny dla osób w wieku podeszłym. Może to skutkować złamaniami, urazami, osłabieniem siły mięśni. Pamięć, koncentracja, zaburzenia prowadzące do rozwoju Choroby Alzheimera to także skutki braku w organizmie witaminy D.

Źródła witaminy D w pożywieniu

  • ryby,
  • jajka,
  • mleko,
  • wątroba wieprzowa,

Witamina D to nie tylko siła dla kości i energia. Należy w każdym okresie swojego życia dbać o jej prawidłowy poziom, bo to gwarantuje nam siły, energię i dobrą kondycję.

Kliknij aby dodać komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Dietetyka i zdrowe odżywianie

More in Dietetyka i zdrowe odżywianie

Czy jedzenie grzybów jest bezpieczne?

Redakcjawrzesień 23, 2021

Czym jest deficyt kaloryczny i jak go obliczyć?

Spalacze.plwrzesień 9, 2021

Grzyby nootropowe do kawy

Redakcjawrzesień 1, 2021

Przepisy na posiłki z odżywki białkowej

Monikaczerwiec 17, 2021

Czasowa głodówka: Co to takiego? Czy warto spróbować?

Sylwiaczerwiec 16, 2021

Dietetyczne sosy – sosy zero kalorii

Redakcjaczerwiec 15, 2021

Ile kalorii spalasz w ciągu dnia?

Klaudiaczerwiec 14, 2021

Drugie śniadanie – najlepsze przepisy

Redakcjaczerwiec 2, 2021

Nieszczelne jelito co to? Objawy i leczenie.

spalaczemaj 7, 2021

Copyright © 2016 spalacze.pl Wszelkie prawa zastrzeżone