Przeprowadzone w ostatnich latach badania nad witaminą D udowodniły jak istotna rolę odgrywa ona w naszym organiźmie. Odpowiada ona za prawidłowy rozwój komórek, utrzymanie zdrowych mięśni, kości i prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
Objawami świadczącym o niedoborze witaminy D są między innymi:
- nadciśnienie,
- miażdżyca,
- choroby reumatyczne,
- utrata słuchu,
- schizofrenia,
- infekcje dróg oddechowych,
- miopatia,
Dzisiaj ważne i nieznane dotąd tak szeroko właściwości witaminy D.
SERCE
Poziom witaminy D ma wpływ na cały układ sercowo- naczyniowy. Badania naukowe dowiodły, że wystąpienie pierwszego tzw. incydentu sercowo- naczyniowego jest ściśle uzależnione od stężenia witaminy D w surowicy. Witamina D zwiększa elastyczność naczyń krwionośnych poprzez obniżenie nadmiernej aktywności wapnia. Działa przeciwmiażdżycowo, poprawia wydolność serca.
CUKRZYCA
Witamina D bierze również udział w procesie regulowania gospodarki węglowodanowej. Wpływa na wytwarzanie insuliny oraz wrażliwość komórek na jej działanie. Wiele badań potwierdziło iż przyjmowanie witaminy D zmniejsza zapadalność dzieci na cukrzycę.
OCHRONA PRZED NOWOTWORAMI
Witamina, którą opisujemy hamuje również namnażanie się komórek nowotworowych. Stabilizuje pracę układu odpornościowego. Witamina D redukuje ryzyko zachorowania przez kobiety na raka piersi. Prawdą jest też fakt iż dzieci, młodzież i dorośli przebywający na słońcu rzadziej zapadają na białaczkę. Witamina D wspiera także w trakcie terapii już występującego nowotwora prostaty, a także jelita grubego.
ODPORNOŚĆ
Witamina ta wzmacnia i zapobiega występowaniu u dzieci chorób zakaźnych. Niedobór tej witaminy zwiększa także ryzyko alergii, astmy, a także wpływa na jej przebieg, zaostrzenie i częstotliwość występowania.
PMS
Odpowiedni poziom witaminy D jest bardzo ważny w cyklu hormonalnym dla każdej kobiety. Łagodzi typowe dla zespołu napięcia przedmiesiączkowego objawy tzw. PMS.
OSTEOPOROZA
Niedobór witaminy D jest także niebezpieczny dla osób w wieku podeszłym. Może to skutkować złamaniami, urazami, osłabieniem siły mięśni. Pamięć, koncentracja, zaburzenia prowadzące do rozwoju Choroby Alzheimera to także skutki braku w organizmie witaminy D.
Źródła witaminy D w pożywieniu
- ryby,
- jajka,
- mleko,
- wątroba wieprzowa,
Witamina D to nie tylko siła dla kości i energia. Należy w każdym okresie swojego życia dbać o jej prawidłowy poziom, bo to gwarantuje nam siły, energię i dobrą kondycję.
Facebook
RSS