Wszystkie witaminy i składniki mineralne są niezbędne dla zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia, dlatego w codziennej diecie powinny znajdować się zdrowia każdego ze składników odżywczych. Jednak wśród witamin i minerałów można wskazać te, na niedobór których jesteśmy narażeni w szczególny sposób.
Witamina D
Jedną z nielicznych witamin, które ludzki organizm może produkować samodzielnie, jest witamina D. Do tego procesu dochodzi pod wpływem promieniowania ultrafioletowego, tak więc podczas słonecznych dni poziom kalcyferolu w organizmie wzrasta, natomiast w sezonie jesienno-zimowym jesteśmy szczególnie narażeni na niedobór tej substancji. Nie oznacza to jednak, że podobny problem nie może wystąpić latem. W upalne dni stosujemy kremy z filtrem, który zapewnia ochronę skórze, ale nie sprzyja wytwarzaniu witaminy D. Z tego powodu należy dbać o zdrową dietę, bez względu na porę roku. Witamina D znajduje się przede wszystkim w jajach, mleku i przetworach mlecznych, rybach i olejach roślinnych.
Witamina B
Bardzo często wyniki badań krwi wskazują na zbyt niski poziom witamin z grupy B. Szczególne ryzyko dotyczy witaminy B12, czyli kobalaminy. Problem może stanowić zarówno spożywanie zbyt małej ilości produktów zawierających tę witaminę, jak i zaburzenie jej wchłaniania. Nieprawidłowe wchłanianie występuje między innymi u osób, które chorują na anemię złośliwą. Jednym ze skutków tej choroby jest zaburzenie wytwarzania czynnika wewnętrznego, czyli białka, które odpowiada za wchłanianie kobalaminy. Duże ilości witaminy B12 znajdują się w produktach pochodzenia zwierzęcego, na przykład w wołowinie, baranienie i mięsu łososia. Nie oznacza to jednak, że dieta wegetariańska nie umożliwia pełnego pokrycia zapotrzebowania na tę witaminę. Jej źródłem jest także nabiał, warzywa zielone, kiełki i drożdże.
Magnez
W przypadku składników mineralnych szczególną uwagę należy zwrócić na magnez. Jego niedobór najczęściej jest wynikiem mało urozmaiconej diety, ale sprzyja mu także nadużywanie alkoholu i kofeiny oraz niektóre schorzenia. Najbardziej charakterystyczne objawy niedoboru magnezu to skurcze mięśni i niemiarowe bicie serca. W celu uniknięcia takich problemów należy wprowadzić do swojej diety na przykład kakao, słonecznik, migdały, kaszę gryczaną, białą fasolę, orzechy laskowe, płatki owsiane albo brązowy ryż.
Żelazo
Niedobór żelaza może skutkować niedokrwistością, czyli zmniejszeniem stężenia hemoglobiny. Jedną z przyczyn niedoboru jest mało urozmaicona dieta, jednak problem może wystąpić także w przypadku znacznej utraty krwi. W grupie podwyższonego ryzyka znajdują się kobiety, które mają obfite miesiączki. Ważną rolę odgrywa także wchłanianie żelaza, które może być zaburzone na przykład na skutek choroby Leśniowskiego-Crohna albo zmniejszenia kwaśności soku żołądkowego. Żelazo występuje między innymi w mięsie, rybach, jajach i produktach zbożowych. Spośród warzyw warto wybrać bób, buraki, zielony groszek, szczaw, szpinak, koper ogrodowy i fasolę szparagową, natomiast owocami zawierającymi najwięcej żelaza są porzeczki, poziomki, awokado i maliny.
Jod
Jod jest niezbędny dla prawidłowej pracy tarczycy. Jego niedobór związany jest ze spożywaniem zbyt małej ilości produktów zawierających jod, a także z nadmiarem pokarmów, które utrudniają jego wchłanianie. Do tej drugiej grupy zalicza się między innymi kalafior, kapustę, brokuł i brukselkę. Najwięcej jodu zawierają owoce morza i ryby (szczególnie dorsz, mintaj i halibut), ser gouda, pieczywo chrupkie, kefir, maślanka i brązowy ryż.
Najlepszym źródłem witamin i składników mineralnych jest zdrowe pożywienie. Składniki odżywcze znajdujące się w jedzeniu są lepiej przyswajalne niż te z suplementów diety. Jednak w niektórych sytuacjach suplementacja jest najlepszym rozwiązaniem, pozwalającym uniknąć wielu problemów zdrowotnych. Należy je przyjmować dokładnie w takiej dawce, jaką zaleca producent. Warto pamiętać o tym, że groźny dla zdrowia jest zarówno niedobór, jak i nadmiar witamin i składników mineralnych.
Facebook
RSS