Dietetyka i zdrowe odżywianie

Wsparcie flory bakteryjnej jelit – zapobieganie stłuszczenia wątroby

Wsparcie flory bakteryjnej jelit – zapobieganie stłuszczenia wątroby

Niealkoholowa choroba otłuszczenia wątroby (NAFLD) znacznie częściej występuje osób otyłych i często, nieleczona, przeradza się w marskość i zwłóknienie tego narządu, a nawet w nowotwór.

Badanie tego zjawiska na przestrzeni lat uwypukliło możliwe czynniki wywołujące tę patologię. Zaliczono do nich m.in czynniki środowiskowe, genetyczne i metaboliczne, a także skład i modyfikacje mikroflory jelitowej.

To właśnie ten ostatni aspekt zwrócił uwagę grupy kalifornijskich naukowców koordynowanej przez Bern Schnabl. Oceniali oni, czy pacjenci dotknięci tym problemem wykazali większą przepuszczalność jelit jako negatywny czynnik NAFLD; wyniki wykazały większą obecność we krwi określonych substancji pochodzących z metabolizmu jelitowej flory bakteryjnej (przede wszystkim kwasy żółciowe i krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, takie jak etanol, kwas fenylooctowy i 3-4-hydropenolaktan). Stwierdzono, że mogą one mieć  ważną rolę w rozwoju choroby.

Z tych względów, naukowcy zaangażowani w badania, dalej potwierdzają najnowsze doniesienia o osi funkcjonalnej istniejącej pomiędzy jelitami, wątrobą i metabolizmem. Hipoteza pozwala tworzyć nowe strategie mające na celu modyfikację ilość i skład jelitowej flory bakteryjnej od wczesnego dzieciństwa, aby zachować nienaruszoną przepuszczalność błony śluzowej i zapobiec wzrostowi bakterii sprzyjając wytwarzaniu tych metabolitów

Kliknij aby dodać komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dietetyka i zdrowe odżywianie

More in Dietetyka i zdrowe odżywianie

Zastosowanie awokado

KlaudiaCzerwiec 18, 2019

Odchudzanie a dieta wegańska – co trzeba wiedzieć?

Spalacze.plCzerwiec 17, 2019

Niedokrwistość związana z niedoborem żelaza. Jakie są objawy, jakie skutki, jak leczyć?

SylwiaCzerwiec 15, 2019

Czy warto jeść truskawki?

KlaudiaCzerwiec 11, 2019

Co trzeba jeść podczas długiego i krótkiego treningu?

KlaudiaCzerwiec 10, 2019

Co jeść, by  przybrać  na wadze?

KlaudiaCzerwiec 8, 2019

Len – właściwości, zastosowanie i wartości

MonikaMaj 26, 2019

Bób – działanie i właściwości

MonikaMaj 25, 2019

Skrobia – gdzie występuje i jakie ma właściwości?

MonikaMaj 24, 2019

Copyright © 2016 spalacze.pl Wszelkie prawa zastrzeżone