Niealkoholowa choroba otłuszczenia wątroby (NAFLD) znacznie częściej występuje osób otyłych i często, nieleczona, przeradza się w marskość i zwłóknienie tego narządu, a nawet w nowotwór.
Badanie tego zjawiska na przestrzeni lat uwypukliło możliwe czynniki wywołujące tę patologię. Zaliczono do nich m.in czynniki środowiskowe, genetyczne i metaboliczne, a także skład i modyfikacje mikroflory jelitowej.
To właśnie ten ostatni aspekt zwrócił uwagę grupy kalifornijskich naukowców koordynowanej przez Bern Schnabl. Oceniali oni, czy pacjenci dotknięci tym problemem wykazali większą przepuszczalność jelit jako negatywny czynnik NAFLD; wyniki wykazały większą obecność we krwi określonych substancji pochodzących z metabolizmu jelitowej flory bakteryjnej (przede wszystkim kwasy żółciowe i krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, takie jak etanol, kwas fenylooctowy i 3-4-hydropenolaktan). Stwierdzono, że mogą one mieć ważną rolę w rozwoju choroby.
Z tych względów, naukowcy zaangażowani w badania, dalej potwierdzają najnowsze doniesienia o osi funkcjonalnej istniejącej pomiędzy jelitami, wątrobą i metabolizmem. Hipoteza pozwala tworzyć nowe strategie mające na celu modyfikację ilość i skład jelitowej flory bakteryjnej od wczesnego dzieciństwa, aby zachować nienaruszoną przepuszczalność błony śluzowej i zapobiec wzrostowi bakterii sprzyjając wytwarzaniu tych metabolitów
Facebook
RSS