Awokado jest owocem, po który warto sięgnąć. To składnik, który posiada wiele właściwości leczniczych, a także bogaty jest w wartościowe produkty odżywcze. Dzięki temu, że w awokado znajduje się duże stężenie kwasu oleinowego, przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu. Dodatkowo jest również źródłem potasu, a to sprawia, że reguluje ciśnienie krwi. Jednak trzeba uważać, ponieważ awokado nie jest niskokalorycznym owocem. Warto więc wiedzieć, jak jeść ten owoc.
Wartości odżywcze awokado
Awokado w przeciwieństwie do innych owoców nie jest przepełnione przez cukry proste. Jest to bogaty w składniki odżywcze produkt. Nie wiele osób zdaje sobie sprawę, ale zawiera ono jedno nasycone kwasy tłuszczowe omega-9. Zawiera również dobrą porcję nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Te składniki są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Warto również zaznaczyć, że dzięki zawartości tych cennych tłuszczów inne cenne składniki z awokado i naszej diety są lepiej przyswajane do organizmu.
Awokado to źródło:
- Potasu – znajduje się go więcej niż w badanach. Ten składnik doskonale reguluje ciśnienie krwi. Przyczynia się również do prawidłowej pracy serca, a co więcej ma korzystny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego.
- Witaminy C,
- Witaminy E,
- Witaminy A – te trzy ważne witaminy to silne przeciwutleniacze, które mają działanie przeciwnowotworowe.
- Witaminy z grupy B,
- Kwas foliowy – to cenny składnik, który zalecany jest kobietom w ciąży. Jego odpowiednia ilość w diecie jest niezbędna do prawidłowego rozwoju płodu. Składnik ten zapobiega wadom rozwojowym u płodu.
- Luteiny – z tego powodu jedzenie awokado ma doskonały wpływ na oczy.
Czy jedzenie awokado może zmniejszyć ryzyko raka?
Kwasy tłuszczowe, które znajdują się w awokado, mają nie tylko utrzymywać prawidłowy poziom cholesterolu w organizmie, ale wykazują działanie przeciwnowotworowe. Badania w kanadzie wykazały, że w awokado znajdują się silne lipidy, a mają one zdolność do leczenia ostrej białaczki szpikowej. Badania zostały wykonane na ludzkich komórkach, a wykazały one, że lipidy te działają przez selektywne zwalczanie nowotworowych komórek macierzystych, które są główną przyczyną rozwoju białaczki. Lipidy zostały nazwane awokatyna B i ich działanie nie narusza komórek zdrowych. Naukowcy są zdania, że leki, które zawierać będą te lipidy mogą zwiększyć przeżywalność osób, które zachorowały na ostrą białaczkę szpikową. Są również zdania, że możliwe jest ich zastosowanie w medycynie, która wykracza poza onkologię.
Dlaczego warto jeść awokado?
Awokado jest proste w przygotowaniu, więc każdy może przygotować je na swój własny sposób. Dodatkowo jest smaczne i mimo tego, że ma specyficzny smak, to po doprawieniu przekona do siebie nawet najbardziej wybredne osoby. Jest to owoc bogaty w cenne składniki odżywcze i to właśnie dlatego warto sięgać po niego jak najczęściej.
Facebook
RSS