Dietetyka i zdrowe odżywianie

Zdrowe produkty, ale z umiarem

Zdrowe produkty, ale z umiarem

Zdrowa dieta to najlepsze, co możemy zrobić dla naszego organizmu. Jeśli zwracamy uwagę na to, co ląduje na naszym talerzu, to z pewnością dajemy swojemu organizmowi wszystko to, co dla niego najlepsze. Żadnej przetworzonej żywności, żadnych fast foodów, słodyczy, barwionych napojów i innych, tym podobnych produktów.

Zdrowe jedzenie wpływa zarówno na nasz wygląd, na nasze samopoczucie, energię, witalność i na dobrą kondycję całego naszego ciała. Jeśli nasze składniki są bogate w różnorodne wartości odżywcze i witaminy, to zapewniamy sobie najlepsze rozwiązania, które tylko można wybrać. Tutaj jednak przechodzimy do zasadniczej kwestii tego artykułu, a mianowicie do umiaru. Zdrowe jedzenie jest jak najbardziej odpowiednie, ale nie znaczy, że w nadmiarze takie też będzie. To, co jest naszym przyjacielem, jednocześnie może i być naszym wrogiem. 

***

Jeśli coś jemy w odpowiedniej ilości, jest jak najbardziej zdrowe dla naszego organizmu. Okazuje się jednak, że ten sam produkt w zwiększonej porcji, może naszemu organizmowi zaszkodzić i to nie ze względu na zwiększenie kalorii i tycie, ale na wiele, poważnych dla zdrowia chorób. O jakich więc produktach mowa? O czym nie powinniśmy zapominać?

  • brokuły – zapobiegają one chorobom serca i mają doskonałe działanie antyrakowe. W nadmiarze jednak mogą negatywnie wpływać na schorzenia tarczycy.
  • szpinak – zawiera dużo białka, błonnika, ważnych minerałów i witamin. Niestety, w jego składzie znajdują się także szczawiany, które mogą doprowadzić do tworzenia się kamieni nerkowych
  • pomidory – zawierają liczne witaminy i minerały, wpływają na regulację ciśnienia krwi, wzmacniają one odporność. Oprócz pozytywnych składników, znajdziemy w składzie także tomatynę, która może powodować między innymi kolkę, mdłości, biegunkę, czy też wymioty.
  • soja – kontroluje ona ciśnienie krwi, a także odpowiedni poziom cholesterolu. Hamuje niestety wchłanianie żelaza, które może doprowadzić do powstania anemii. 
  • pomarańcza – zawarta w nich jest witamina C, ale ich nadmiar ze względu na podrażnienie błony śluzowej przełyku może powodować zgagę. 
  • awokado – ma wiele witaminy B6 i kwasu foliowego. Obniża on poziom cholesterolu, zmniejsza ryzyka wystąpienia miażdżycy, jak również i zawału. W nadmiarze może prowadzić do niewydolności nerek, szczególnie u osób mających z nimi problemy.
  • tuńczyk – w nim zawarte są białka i kwasy omega – 3 mające ogromne znaczenie dla pracy naszego serca i poprawy nastroju. Zawarta jest w nich jednak również i metylortęć, szkodliwa dla dzieci i płodów. 
  • ryby słodkowodne – są one źródłem białka i mają pozytywne znaczenie dla pracy wątroby. Zawarty jest w nich jednak cholesterol, który może prowadzić do problemów sercowych.
  • mięta – doskonała na bóle głowy i na problemy trawienne. W nadmiarze jednak podrażnia ona przewód pokarmowy.
  • cynamon – działa przeciwzapalnie, obniża cholesterol i wpływa na przyspieszenie pracy materii. Co więcej, poprawia również libido. W nadmiarze może powodować choroby serca, cukrzycę, ale również i raka.
  • chilli – zawiera dużą ilość witaminy C, działa prozdrowotnie. W nadmiarze powoduje podrażnienie błony śluzowej i problemy z układem pokarmowym.
  • bazylia – wspomaga ona trawienie i jest dobra na różnego rodzaju problemy gastryczne. W nadmiarze jednak może prowadzić do nowotworów wątroby.
  • rozmaryn – działa przeciwzapalnie, przeciwgrzybiczo i przeciwbakteryjnie. Poprzez jednak kwas salicylowy, może powodować problemy z krzepliwością krwi, jak również i działać negatywnie na płód. 
  • wątróbka ma dużo żelaza i witamin z grupy B. Ma działanie krwiotwórcze. Ze względu jednak na obecność witaminy A i miedzi, w nadmiarze może powodować nudności, bóle kości, problemy z narządem wzroku, jak również i Alzheimera. 
  • chude mięso – najlepsze białko, które jest lekkostrawne. W nadmiarze powoduje wytwarzanie hormonu, który wpływa między innymi na starzenie się organizmu i na powstawanie nowotworów. 
  • orzechy brazylijskie – są źródłem selenu wzmacniającym układ odpornościowy. Działają one przeciwzapalnie i chronią przed miażdżycą. Nadmiar selenu może jednak prowadzić do problemów z pamięcią i z zaburzeniem pracy układu trawiennego.
  • woda – wiadomo, iż woda stanowi podstawę, bo z niej w większości składa się nasz organizm. Jeśli jednak będziemy pić ją samą bez dodatków, w nadmiarze będzie wypłukiwać z organizmu sód powodując zawroty głowy i zaburzenia pracy mózgu

Jak widzimy, wiele jest produktów, które mogą mieć i pozytywne i negatywne działanie na organizm człowieka. To, co w odpowiedniej ilości będzie zbawienne, w nadmiarze może znacząco wpłynąć na pracę naszego organizmu. Jedną więc główną i najważniejszą zasadą jest to – by we wszystkim znać umiar! 

Kliknij aby dodać komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dietetyka i zdrowe odżywianie

More in Dietetyka i zdrowe odżywianie

Dieta ketogeniczna dla początkujących – FAQ

SylwiaLuty 27, 2020

Badanie nad witaminą D rzuca światło na działanie układu odpornościowego

SylwiaLuty 24, 2020

Niedokrwistość związana z niedoborem żelaza. Jakie są objawy, jakie skutki, jak leczyć?

SylwiaLuty 15, 2020

Dieta ketogeniczna działa najlepiej krótkookresowo?

SylwiaLuty 5, 2020

Glutamina a stan zapalny związany z otyłością

SylwiaStyczeń 10, 2020

Czym jest deficyt kaloryczny i jak go obliczyć?

Spalacze.plStyczeń 9, 2020

Oznaczenia produktów w kwestii spalania kalorii

SylwiaStyczeń 7, 2020

Napoje energetyczne i ich wpływ na pracę i zdrowie serca

SylwiaGrudzień 15, 2019

Czy ziemniaki tuczą?

SylwiaGrudzień 2, 2019

Copyright © 2016 spalacze.pl Wszelkie prawa zastrzeżone