Dietetyka i zdrowe odżywianie

Złe trawienie – poznaj przyczyny

Złe trawienie – poznaj przyczyny

Gdy proces trawienia przebiega szybko i sprawnie, wtedy organizm przyswaja optymalną ilość składników pokarmowych. Jeśli trawienie zachodzi zbyt wolno, niestrawiony pokarm fermentuje w jelitach powodując różne dolegliwości brzuszne.

Przyczyny złego trawienia

  • niedokładne żucie

najczęściej jest spowodowane zbyt szybkim jedzeniem posiłku. Żucie odgrywa bardzo ważną rolę w procesie trawienia. Niedbałe rozdrobnienie pokarmu pogarsza trawienie, obniża sprawność innych elementów tego procesu.

  • zbyt obfite posiłki

Uklad pokarmowy może przetworzyć określoną ilość pokarmów w danym czasie. Im więcej jesz, tym mniejsze są szanse na dokładne strawienie spożytego pokarmu.

  • picie dużych ilości płynu w czasie posiłków

Płyny przyjmowane wraz z pokarmem rozcieńczają wydzielane w układzie pokarmowym soki trawienne. Rozcieńczenie tych soków pogarsza sprawność trawienia i zakłóca jego przebieg.

  • późna pora posiłku

Pod koniec dnia procesy trawienia ulegają spowolnieniu, dlatego późne kolacje są często przyczynami dolegliwościami przewodu pokarmowego.

  • stres

Niestety on często wpływa na zaburzoną pracę jelit i żołądka.

  • niedostateczne wydzielanie enzymów trawiennych i kwasu.

Niektóre osoby nie produkują wystarczającej ilości kwasu żołądkowego lub enzymów trawiennych.

Objawy zaburzeń trawienia

  • brak energii

Niedostateczne strawienie pokarmu uniemożliwia wchłonięcie do krwi wszystkich potrzebnych organizmowi substancji.

  • niedobór witamin i minerałów

Zaburzenia trawienia są powodem niedoborów różnych składników mineralnych i ważnych dla organizmu minerałów.

Dolegliwości brzuszne

Jeśli trawienie jest niepełne, niestrawiony pokarm ulega fermentacji w jelitach. Jest to przyczyna nadprodukcji gazów, związanych z tym odbijaniem, wzdęciami i dyskomfortem w podbrzuszu.

  • zaburzenia oddawania stolca

Nieprawidłowe trawienie często prowadzi do zaparć, biegunek, a czasem występowania na przemian tych objawów.

Co to jest niestrawność

Pojęcie to jest często używane na określenie dolegliwości brzusznych, które pojawiają się po spożyciu posiłku. Zwykle występuje wtedy ból w nadbrzuszu. Innymi częstymi objawami są: wzdęcia, odbijanie, nudności. Jeżeli chodzi o poważne powikłania niestrawność może też prowadzić do: wrzodów, pęknięcia ściany jelita, perforacji, nieżytu błony śluzowej żołądka.

Niestrawność – dobre rady

Unikaj:

  • jedzenia o późnej porze,
  • picia płynów w czasie posiłku,
  • nadużywania leków przeciw niestrawności ponieważ obniżają one sprawność trawienia,
  • jedzenia podczas pracy,
  • pośpiechu, gdyż to powoduje opisane powyżej dolegliwości,

Staraj się:

  • dokładnie żuć pokarm,
  • spożywać kilka małych posiłków,
  • starać się przygotowywać apetycznie wyglądające potrawy.
  • zwiększyć spożycie chleba razowego.
  • spożywać na śniadanie nieprzetworzone zboża.
  • należy zwiększyć spożycie owoców i warzyw do 400g/dzień
  • zwiększać stopniowo spożycie roślin strączkowych.

Aromaty i przyprawy, mogą być pomocne w poprawie wszystkich procesów trawienia, stymulując wydzielanie i regulując trawienie: zapach i smak pokarmów są pierwszym, ważnym stymulatorem dla rozpoczęcia procesów trawiennych. Więc należy zadbać o różnorodność przypraw i ziół w naszym menu.

Jak widać trawienie pokarmów odgrywa bardzo ważną rolę w zakresie wzmocnienia sił i w obszarze zdrowia, dobrego samopoczucia i komfortu trawiennego.

 

 

 

Kliknij aby dodać komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Dietetyka i zdrowe odżywianie

More in Dietetyka i zdrowe odżywianie

Suplementy na ból głowy i migrenę

admin7 marca, 2024

Jak budować masę mięśniową?

Julia Cichaczewska2 lutego, 2024

Dieta IF – czym jest Intermittent Fasting?

Julia Cichaczewska18 stycznia, 2024

Napoje fermentowane – sekret zdrowia i witalności

Julia Cichaczewska1 grudnia, 2023

Jak poprawić działanie spalaczy tłuszczu? – praktyczne wskazówki

Julia Cichaczewska3 listopada, 2023

Dieta bogata w białko – zalety i wady

Spalacze.pl3 października, 2023

Naturalne spalacze tłuszczu – Jakie produkty mogą wspomagać proces spalania tłuszczu?

Julia Cichaczewska22 września, 2023

Zdrowe odżywianie: klucz do sukcesu – porady dietetyczne, nowości

spalacze11 kwietnia, 2023

Zdrowe zamienniki słodyczy – sprawdź czym zastąpić słodycze

spalacze29 marca, 2023

Jesteśmy tu dla Ciebie – od pierwszego kroku na ścieżce zdrowia, aż po finish. Odkryj naszą różnorodną ofertę, zaczerpnij wiedzy z naszego bloga i dołącz do społeczności, która wie, że zdrowie to więcej niż tylko dieta i ćwiczenia.

Copyright © 2016 spalacze.pl Wszelkie prawa zastrzeżone