Zbliża się wieli dzień, którym jest 12 kwietnia. To Dzień Czekolady, a więc po raz kolejny nie będziemy musieli sobie żałować słodkich przekąsek i zajadania się smakołykami. Jednak to nie oznacza, że od razu mamy sięgać po kaloryczne białe, czy mleczne czekolady, a może lepiej jest w ten wyjątkowy dzień pamiętać o swoim zdrowiu i wybierać gorzką czekoladę? Mówi się, że jest to najzdrowsza czekolada, więc lepiej wybierać właśnie ją. Zdaniem niektórych osób, gorzka czekolada wcale nie jest tak zdrowa, jak może nam się wydawać, co więc mamy myśleć na ten temat? Sam się przekonaj.
Prawda o gorzkiej czekoladzie
Gorzka czekolada zawiera w składzie znacznie więcej kakao w porównaniu do innych czekolad deserowych. To właśnie sprawia, że jest ona tak zdrowa i ceniona, ponieważ dostarcza do organizmu cenne przeciwutleniacze:
- Fitosterole,
- Polifenole
A zadaniem tych związków o działaniu przeciwutleniającym, jest niszczenie wolnych rodników, które są odpowiedzialne za starzenie się organizmu, rozwój komórek nowotworowych, a także przyczyniają się do rozwoju wielu innych groźnych schorzeń. Gorzka czekolada może więc pomóc nam zwalczać:
- Niektóre rodzaje nowotworów,
- Miażdżyce,
- Cukrzycę.
Zdaniem wielu osób gorzka czekolada przyczynia się do zwiększenia ryzyka rozwoju cukrzycy. Jednak prawda jest taka, że ma ona niski indeks glikemiczny, więc kiedy ją spożyjemy, to w organizmie nie dochodzi do gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi.
Skład gorzkiej czekolady
Gorzka czekolada jest bogata w cenne składniki odżywcze. Do organizmu dostarcza ona:
Ten skład sprawia, że jedzenie gorzkiej czekolady ma doskonały wpływ na nasz nastrój, a dodatkowo wspiera pracę układu trawiennego.
Nie dla wszystkich
Na świecie są jednak osoby, które nie powinny sięgać po gorzką czekoladę. Są to alergicy. U osób z alergią pokarmową zjedzenie gorzkiej czekolady może doprowadzić do pojawienia się nieprzyjemnych skutków ubocznych, takich jak:
- Biegunka,
- Wymioty,
- Bóle brzucha,
- Zmiany trądzikowe na skórze,
- Zaostrzenie się problemu zapalenia atopowego skóry,
- Duszności,
Lepiej więc zachować ostrożność i jeżeli nie jesteś pewien, czy możesz sięgnąć po gorzką czekoladę, to na początek spożyj jej niewielką ilość, by objawy uczulenia nie zaostrzyły się i nie nabrały niebezpiecznych obrotów. Jeżeli pojawią się u ciebie niepokojące objawy, to pamiętaj, że czekolada gorzka nie jest dla ciebie. Możesz udać się do laboratorium spróbować potwierdzić uczulenie na gorzką czekoladę, ale trzeba pamiętać, że nie zawsze jest to skuteczne. Poza tym w obecnych czasach nawet w czekoladzie mogą znaleźć się dodatki, które mają negatywnie działanie na pracę układu pokarmowego i mogą wywołać różnego rodzaju alergie, więc trzeba wybierać produkt wysokiej jakości, które są bezpieczne dla zdrowia.
Facebook
RSS