Z pewnością każdy z nas doskonale pamięta, jak ogromnym grzechem było zjedzenie ziemniaków będąc na diecie redukcyjnej, prawda? Od zawsze bowiem ziemniaki kojarzyły nam się z tym czymś, co tuczy, co nie pozwala nam schudnąć, co ma milion kalorii i na pewno nie stanowi dobrej propozycji wykorzystywanej w menu osoby odchudzającej się. Jak jest naprawdę? Czy faktycznie ziemniaki tuczą, czy może mogą stanowić jedną z pozycji na liście, które w naszej diecie redukcyjnej można zastosować?
***
Prawdą jest, że w polskiej kuchni ziemniaki stanowią prawdziwy rarytas i podawane są w różnej formie do wszelkich możliwych dań. Są składnikiem zup, stanowią dodatek do dań obiadowych, podajemy je w formie frytek, pyz, kopytek, czy jako placki ziemniaczane. One po prostu w polskiej kuchni stale są obecne. Czy możemy je jednak jeść będąc na diecie? Postarajmy się spojrzeć na ziemniaki bardziej dogłębnie.
Ziemniaki – skład
Ziemniaki są tym rodzajem warzywa, który kryje w sobie niezwykle wiele cennych składników mineralnych i witamin, jednocześnie będąc doskonałym źródłem energii oraz białka. W ziemniakach znajdują się duże ilości potasu, bo na 100 gramów jest jego aż 443 mg. Ponadto zawarty jest w nich również fosfor, magnez, cynk, miedź, jak również mangan i jod. Ziemniaki są źródłem witaminy C, witamin z grupy B oraz folianów i beta karotenu. Może to co niektórych zaskoczy, ale w 100 g ziemniaków znajduje się zaledwie 73 kcal, a więc dużo mniej, niż ma makaron, kasza czy też ryż. W ziemniakach zawarty jest błonnik pokarmowy, co wpływa znacząco na perystaltykę jelit, na łatwiejsze trawienie, jak również i na większe uczucie sytości, co prowadzi do zjedzenia mniejszej ilości jedzenia, a więc do walki z nadmiernymi kilogramami.
Ziemniaki – jak je jeść?
Ziemniaki możemy podawać na różne sposoby, w zależności od tego, co bardziej nam odpowiada i co nam bardziej smakuje. Można gotować je w wodzie lub na parze, a może piec je w piekarniku. Jeśli nie chcemy od nich przytyć, zrezygnujmy z wszelkich sosów, tłustych dodatków, śmietany, skwarek i tego typu rozwiązań, gdyż to nie ziemniaki, ale właśnie one powodują tycie i tak duże ilości kalorii. Dobrze zrobione ziemniaki stanowić mogą codzienne menu osoby będącej na diecie.
Ciekawa informacja
A czy wiesz, że kaloryczność ziemniaków możesz obniżyć? W jaki sposób? Wystarczy je schłodzić. W ziemniakach znajduje się bowiem dużo skrobi, która pod wpływem niskiej temperatury ulega kleikowaniu, będąc całkowicie trawioną i to w bardzo szybkim czasie. Warto więc po ugotowaniu takie ziemniaki włożyć do lodówki, a cała ta skrobia ulegnie retrogradacji, przechodząc w formę skrobi opornej.
Jeśli zastanawiamy się nad tym, czy warto jeść ziemniaki, jesteśmy przekonani o tym, że jak najbardziej tak. Jedzone z koperkiem, zapiekane w piekarniku, ugotowane na parze – w każdej postaci smakują wybornie i są na tyle mało kaloryczne, że można je jeść każdego dnia.
Facebook
RSS