Dietetyka i zdrowe odżywianie

Defekt kaloryczny – czy to poważny problem

Defekt kaloryczny – czy to poważny problem

Kiedy zaczynamy planować dietę, to pojawia się pytanie, jak powinien wyglądać defekt kaloryczny. Wiele osób nie wie nawet, że dobra dieta powinna zakładać defekt kaloryczny, a osoby, które o tym wiedzą zadają pytanie, jaki defekt kaloryczny jest bezpieczny i, czy w ogóle jest on bezpieczny? Dziś odpowiemy sobie na to pytanie.

Czy bezpieczna dieta powinna mieć defekt kaloryczny?

To pytanie zadaje sobie wiele osób przechodzących na dietę. Jeśli planujemy stosować się do zasad diety odchudzającej, to konieczne jest ustalenie defektu kalorycznego. Jest on potrzebny do spalenia odpowiedniej ilości tkanki tłuszczowej, co ma wspomóc redukcję masy ciała. Jednak jeśli stosujemy dietę oczyszczającą lub innego rodzaju dietę, której celem nie jest spalenie tkanki tłuszczowej, to nie potrzebny jest defekt kaloryczny. Pamiętaj, że niemal w każdej diecie odchudzającej, którą znajdziesz w internecie, książkach, czy czasopismach będzie widoczny defekt kaloryczny. Jednak należy wiedzieć, jaki defekt jest bezpieczny dla zdrowia i pomoże nam schudnąć bez efektu jo-jo i innych niebezpiecznych dla zdrowia powikłań. Jeśli więc szukasz dobrej diety odchudzającej, to wybierz tę, która ma defekt kaloryczny. To pierwszy znak, że będzie to dieta skuteczna. Dopiero potem przeanalizuj, czy defekt nie jest za duży, a jeśli tak to znajdź taką, która jest bezpieczna.

Jaki defekt kaloryczny jest odpowiedni

To jaki defekt kaloryczny ustalimy dla naszej diety odchudzającej będzie decydowało o tym, ile kilogramów schudniemy w ciągu tygodnia stosowania danej diety. Na początek najlepiej stawiać sobie defekt kaloryczny nie sięgający więcej niż 500 kalorii dziennie. Jest to ilość kalorii, bez której spokojnie uda nam się przetrwać na diecie bez odczuwania skutków ubocznych takich jak:

  • Ból głowy,
  • Uczucie głody,
  • Mdłości,
  • Bezsenność,
  • Spadek samopoczucia,
  • Spadek energii,
  • Problemy z koncentracją.

Jeśli na początek ustalisz sobie właśnie taki defekt, to w ciągu tygodnia schudniesz 0,5 kilograma. Wydaje ci się, że to nie jest dużo? Przez dwa tygodnie schudniesz aż kilogram, a w ciągu miesiąca już dwa. A dzięki temu dieta będzie bezpieczna i nie zakończy się efektem jo-jo.

Zwiększenie defektu kalorycznego – jak powinno wyglądać?

Są osoby, które chcą schudnąć w szybkim tempie kilkanaście kilogramów. Diety odchudzające, które pozwalają na schudnięcie pięć kilogramów w ciągu tygodnia zakładają defekt kaloryczny w wysokości 5000 tysięcy kalorii. Są one więc głodówkami, które nie są bezpieczne dla zdrowia i mogą prowadzić do efektu jo-jo. Jeśli w szybkim tempie chcesz schudnąć i chcesz zrobić to w bezpieczny sposób załóż, że twój defekt kaloryczny będzie wynosił 1500 kalorii. Dzięki temu w ciągu tygodnia schudniesz aż 1,5 kilograma.

Dieta bez defektu kalorycznego?

Zapewne wiele osób zastanawiało się, czy istnieją diety odchudzające bez defektu kalorycznego. Jest ich wiele i każdy mógłby znaleźć dietę takiego rodzaju odpowiednią dla swoich potrzeb. Są one mniej skuteczne, ponieważ spalanie tkanki tłuszczowej opiera się w większość na spalaniu kalorii podczas wysiłku fizycznego. Jednak są bezpieczne i mimo, że odchudzanie z nimi może zająć więcej czasu, to stosując taką dietę jesteśmy w stanie  osiągnąć wyznaczony cel. Jeśli nie wyobrażasz sobie diety, która zakłada defekt kaloryczny, ponieważ zmniejszenie kalorii spożytych w ciągu doby sprawia, że spada twoje samopoczucie, to szukaj diety, która opiera się na dobrze zorganizowanym treningu, który umożliwi spalanie tkanki tłuszczowej.

Podsumowanie

Dieta odchudzająca powinna mieć defekt kaloryczny, ponieważ to zdecydowanie ułatwia spalanie tkanki tłuszczowej. Jednak odchudzanie to nie tylko dieta, ale również aktywność fizyczna. Tak więc nie może jej zabraknąć w procesie odchudzania. Sport jest ważny dla osób odchudzających się, ponieważ usprawnia pracę metabolizmu, pozytywnie wpływa na układ trawienny i wspomaga spalanie tłuszczu.

Kliknij aby dodać komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dietetyka i zdrowe odżywianie

More in Dietetyka i zdrowe odżywianie

Redukcja – czym jest i kiedy jest potrzebna

MonikaStyczeń 16, 2019

Zdrowa dieta na lepszą pamięć

KlaudiaStyczeń 15, 2019

Płatki owsiane – czemu warto je jeść?

MonikaStyczeń 14, 2019

Najlepsze pomysły na śniadanie dla sportowca

MonikaStyczeń 13, 2019

Rodzaje żywności funkcjonalnej

KlaudiaStyczeń 12, 2019

Najlepsze diety oczyszczające

MonikaStyczeń 12, 2019

Kwasy, które musisz znać

KlaudiaStyczeń 11, 2019

Kwasy omega –3 na lepszą pamięć

KlaudiaStyczeń 11, 2019

Migdały – czemu warto jeść?

MonikaStyczeń 11, 2019

Copyright © 2016 spalacze.pl Wszelkie prawa zastrzeżone