Pokrzywa przez wielu z nas nie jest doceniana, a przecież nie jest ona jedynie chwastem. Ma ona w sobie wiele składników odżywczych, a dzięki temu staje się ona rośliną, która ma liczne właściwości lecznicze. W medycynie naturalnej pokrzywa jest traktowana z szacunkiem i znane są jej wartości odżywcze, a także właściwości prozdrowotne. Czas najwyższy dowiedzieć się, jakie wartości posiada ta wyjątkowa roślina.
Pokrzywa – wartości odżywcze
Pokrzywa jest rośliną cenną, ponieważ dostarcza ona do organizmu cenne składniki odżywcze. Jest ona źródłem magnezu, który przyczynia się do poprawienia funkcjonowania układu mięśniowego, kości i zębów. Ten pierwiastek zmniejsza problemy z bezsennością, a także dba o zdrowie układu nerwowego. Fosfor i wapń to również składniki mineralne, które pokrzywa dostarcza do organizmu. Dzięki temu roślina ta dba o zdrowie układu kostnego i zęby. Jest ona także źródłem żelaza, a to sprawia, że dba ona o zdrowie układu krążenia. W niewielkich ilościach pokrzywa dostarcza do organizmu siarkę, jod, potas, krzem i sód. Roślina ta jest również bogata w witaminy z grupy B, dzięki czemu dba o zdrowie układu nerwowego, usprawnia pracę mózgu, przyczynia się do poprawienia koncentracji i pamięci. Dostarcza witaminę A i C mając działanie silnego przeciwutleniacza. Dzięki zawartości tych składników odżywczych pokrzywa zwalcza wolne rodniki, zmniejszając ryzyko rozwoju nowotworów, a także spowalnia proces starzenia się organizmu. Dodatkowo roślina ta bogata jest w olejki eteryczne, kwasy organiczne, sole mineralne, flawonoidy, fitosterole, a także chlorofil i karotenoidy.
Pokrzywa zmniejsza ból
Problemem przy chorobach układu ruchu jest to, że dochodzi do odkładania się moczonych złogów w tkankach stawowych, a także wzrasta poziom kwasu moczowego we krwi. Pokrzywa zawiera w sobie duże ilości składników o działaniu oczyszczającym, dzięki czemu wspomaga ona wydalanie tych związków z organizm. Okazuje się, że już od wieków medycyna naturalna stosuje pokrzywę jako preparat na ból. Warto wiedzieć, że właściwości przeciwbólowe pokrzywy to nie tylko przypuszczenia. Zostały one udowodnione naukowo, a badania zostały wykonane na ludziach. Badacze z uniwersytetu w Plymouth badali osiemnaście osób, a w tej grupie u wszystkich zdiagnozowano zapalenie stawów i kości. Te dolegliwości powodowały silny ból i dyskomfort, a podawanie pokrzywy sprawiło, że ból się zmniejszał, co udowodniło działanie przeciwbólowe pokrzywy. Podczas badania nie pojawiły się żadnego rodzaju skutki uboczne wynikające ze stosowania pokrzywy. Odnotowano jedynie mijającą wysypkę.
Pokrzywa zwalcza anemię
Jak już wspomnieliśmy, pokrzywa jest bogata w żelazo. Ma ona w sobie tak wiele tego związku, że może konkurować z niektórymi preparatami z żelazem. Okazuje się więc, że jej picie może mieć wpływ na produkcję czerwonych krwinek, a to przydaje się w leczeniu anemii. Pokrzywa może również zmniejszać osłabienie. Warto również wiedzieć, że jako jedna z nielicznych roślin przyczynia się ona do obniżania poziomu cukru we krwi.
Facebook
RSS