Dietetyka i zdrowe odżywianie

Arbuz – jakie ma właściwości?

Arbuz – jakie ma właściwości?

Arbuz jest owocem, który kojarzy nam się przede wszystkim z upalnymi latami, a także wakacjami. Każdy kocha ich smak, ale coraz częściej spotyka się ich motywy na ubraniach i dodatkach. Nie ma w tym nic dziwnego, że każdy uwielbia ten owoc. Ma on niezwykły smak, a także zawiera w sobie duże ilości wody, dzięki czemu nawadnia organizm i gasi pragnienie. Jednak nie wiele osób zdaje sobie sprawę z tego, jak wiele korzyści niesie za sobą jedzenie arbuza. Jest to składnik, który powinien znaleźć się w naszej diecie, ponieważ pozytywnie wpływ na zdrowie.

Arbuz zwyczajny

Niemal każdy zdaje sobie sprawę z tego, jak wygląda arbuz. Jest to duży owoc, który ma zieloną i grubą skórę, a w środku miękki i wodnisty miąższ. Jest to owoc, który najczęściej spotykany jest z miąższem różowym, ale spotykane są również inne odmiany. Owoc ten hodowany jest na terenach Afryki Południowej, jednak tak naprawę hoduje się go na całym świecie. Jest to roślina, która najbardziej lubi ciepłe temperatury i duże ilości światła i z tego względu najlepiej wzrastają na terenie egzotycznym. Arbuz niemal w całości składa się z wody. To właśnie dlatego stanowi on doskonałe orzeźwienie. Dodatkowo jest niskokaloryczny, więc to idealny owoc dla osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy.

Witaminy i minerały w arbuzie

Arbuz nie zawiera w sobie witamin i minerałów w wysokich stężeniach. Jednak lista składników odżywczych, które się w nim znajdują się długa. To właśnie dlatego warto wprowadzić go do swojej diety, zawsze, jeżeli jest to możliwe. W arbuzie dostępne są:

Przeciwutleniacze w arbuzie

Owoc ten składa się również z dużej zawartości przeciwutleniaczy. Zawiera w sobie:

  • Likopen,
  • Beta-karoten,
  • Luteinę,
  • Cytrulinę

Przeciwutleniacze są składnikami, które mają zwiększać odporność organizmu na działanie wolnych rodników. Pomagają one walczyć z chorobami nowotworowymi, a także przyczyniają się do opóźnienia procesów starzenia się skóry. Cytrulina jest zaś jednym z ważniejszych aminokwasów, który pomaga wydalanie amoniaku z organizmu. Amoniak w dużych ilościach gromadzi się w organizmie, jeżeli dieta jest wysokobiałkowa. Jest to spotykane najczęściej u osób, które uprawiają sport.

Dodatkowo wszystkie składniki zawarte w arbuzie wspomagają prawidłową pracę układu krążenia. Mają one również zdolność do przyspieszania procesów wydalniczych, dzięki czemu wspomagają oczyszczanie organizmu ze szkodliwych związków. Wspomagają mięśnie, zwłaszcza po intensywnym treningu. Warto więc włączyć ten owoc do codziennej diety, zwłaszcza w upalne dni i przez osoby aktywne fizycznie.

Kliknij aby dodać komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

More in Dietetyka i zdrowe odżywianie

Jak budować masę mięśniową?

Julia Cichaczewska2 lutego, 2024

Dieta IF – czym jest Intermittent Fasting?

Julia Cichaczewska18 stycznia, 2024

Napoje fermentowane – sekret zdrowia i witalności

Julia Cichaczewska1 grudnia, 2023

Jak poprawić działanie spalaczy tłuszczu? – praktyczne wskazówki

Julia Cichaczewska3 listopada, 2023

Dieta bogata w białko – zalety i wady

Spalacze.pl3 października, 2023

Naturalne spalacze tłuszczu – Jakie produkty mogą wspomagać proces spalania tłuszczu?

Julia Cichaczewska22 września, 2023

Zdrowe odżywianie: klucz do sukcesu – porady dietetyczne, nowości

spalacze11 kwietnia, 2023

Zdrowe zamienniki słodyczy – sprawdź czym zastąpić słodycze

spalacze29 marca, 2023

Czy jedzenie grzybów jest bezpieczne?

Redakcja23 września, 2021

Jesteśmy tu dla Ciebie – od pierwszego kroku na ścieżce zdrowia, aż po finish. Odkryj naszą różnorodną ofertę, zaczerpnij wiedzy z naszego bloga i dołącz do społeczności, która wie, że zdrowie to więcej niż tylko dieta i ćwiczenia.

Copyright © 2016 spalacze.pl Wszelkie prawa zastrzeżone