Arbuz jest owocem, który kojarzy nam się przede wszystkim z upalnymi latami, a także wakacjami. Każdy kocha ich smak, ale coraz częściej spotyka się ich motywy na ubraniach i dodatkach. Nie ma w tym nic dziwnego, że każdy uwielbia ten owoc. Ma on niezwykły smak, a także zawiera w sobie duże ilości wody, dzięki czemu nawadnia organizm i gasi pragnienie. Jednak nie wiele osób zdaje sobie sprawę z tego, jak wiele korzyści niesie za sobą jedzenie arbuza. Jest to składnik, który powinien znaleźć się w naszej diecie, ponieważ pozytywnie wpływ na zdrowie.
Arbuz zwyczajny
Niemal każdy zdaje sobie sprawę z tego, jak wygląda arbuz. Jest to duży owoc, który ma zieloną i grubą skórę, a w środku miękki i wodnisty miąższ. Jest to owoc, który najczęściej spotykany jest z miąższem różowym, ale spotykane są również inne odmiany. Owoc ten hodowany jest na terenach Afryki Południowej, jednak tak naprawę hoduje się go na całym świecie. Jest to roślina, która najbardziej lubi ciepłe temperatury i duże ilości światła i z tego względu najlepiej wzrastają na terenie egzotycznym. Arbuz niemal w całości składa się z wody. To właśnie dlatego stanowi on doskonałe orzeźwienie. Dodatkowo jest niskokaloryczny, więc to idealny owoc dla osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy.
Witaminy i minerały w arbuzie
Arbuz nie zawiera w sobie witamin i minerałów w wysokich stężeniach. Jednak lista składników odżywczych, które się w nim znajdują się długa. To właśnie dlatego warto wprowadzić go do swojej diety, zawsze, jeżeli jest to możliwe. W arbuzie dostępne są:
- Witamina C,
- Witamina A,
- Witaminy z grupy B,
- Potas,
- Żelazo,
- Magnez,
- Wapń,
- Fosfor,
- Mangan
Przeciwutleniacze w arbuzie
Owoc ten składa się również z dużej zawartości przeciwutleniaczy. Zawiera w sobie:
- Likopen,
- Beta-karoten,
- Luteinę,
- Cytrulinę
Przeciwutleniacze są składnikami, które mają zwiększać odporność organizmu na działanie wolnych rodników. Pomagają one walczyć z chorobami nowotworowymi, a także przyczyniają się do opóźnienia procesów starzenia się skóry. Cytrulina jest zaś jednym z ważniejszych aminokwasów, który pomaga wydalanie amoniaku z organizmu. Amoniak w dużych ilościach gromadzi się w organizmie, jeżeli dieta jest wysokobiałkowa. Jest to spotykane najczęściej u osób, które uprawiają sport.
Dodatkowo wszystkie składniki zawarte w arbuzie wspomagają prawidłową pracę układu krążenia. Mają one również zdolność do przyspieszania procesów wydalniczych, dzięki czemu wspomagają oczyszczanie organizmu ze szkodliwych związków. Wspomagają mięśnie, zwłaszcza po intensywnym treningu. Warto więc włączyć ten owoc do codziennej diety, zwłaszcza w upalne dni i przez osoby aktywne fizycznie.
Facebook
RSS