Dietetyka i zdrowe odżywianie

Dlaczego warto jeść mandarynki?

Dlaczego warto jeść mandarynki?

Mandarynki to w Polsce jedne z najpopularniejszych i najbardziej lubianych owoców cytrusowych. Są sprowadzane z krajów o klimacie tropikalnym i subtropikalnym, dlatego mamy do nich dostęp przez cały rok. Warto z tego korzystać, ponieważ zawierają substancje, które są ważne dla zdrowia, a dodatkowo ułatwiają zachowanie szczupłej sylwetki.

W mandarynkach znajduje się między innymi nobiletina. Badania przeprowadzone na jednym z amerykańskich uniwersytetów dowiodły, że ta substancja wspomaga walkę z otyłością, a także wykazuje szereg innych prozdrowotnych właściwości. Wpływ na redukcję wagi ma związek z zapobieganiem odkładania tłuszczy w wątrobie. Nobiletyna blokuje ten proces poprzez blokowanie genów odpowiadających za gromadzenie się tłuszczu, a także stymulowanie tych genów, które odpowiadają za jego spalanie. Mandarynki to doskonały zamiennik słodyczy. Mają słodki smak, a w 100 gramach zawierają tylko 53 kalorie, tak więc mogą być elementem diety redukcyjnej. Co więcej, nobiletina przeciwdziała rozwojowi cukrzycy typu 2, miażdżycy i innym zaburzeniom ze strony układu krwionośnego, które mogą przyczynić się do udaru albo zawału serca. U dzieci ze stwierdzoną hipercholestorelemią po włączeniu do diety 2 filiżanek soku mandarynkowego doszło do poprawy profilu lipidowego. Warto zwrócić uwagę na to, że przyjmowanie nobiletiny umożliwia zachowanie właściwego poziomu trójglicerydów, cholesterolu, insuliny i glukozy nawet w przypadku stosowania diety bogatej w tłuszcz i cukry proste. Wysuwane są także hipotezy, według których regularne spożywanie mandarynek może w pewnych sytuacjach redukować ryzyko rozwoju raka wątroby. Dotyczy to przede wszystkim osób cierpiących na wirusowe zapalenie wątroby typu C. Ma to związek z występowaniem w mandarynkach kryptoksantyny, czyli związków o działaniu antyoksydacyjnym. Niektórzy badacze sugerują nawet, że antynowotworowe działanie może dotyczyć również innych narządów, na przykład żołądka i przełyku. Kryptoksantyna może także stanowić ważny element profilaktyki demencji starczej oraz innych zaburzeń poznawczych, związanych z podeszłym wiekiem. Substancja ta przeciwdziała uszkodzeniom DNA komórek mózgowych. Mandarynki są także źródłem witamin A, B1 i B6, C oraz magnezu, potasu, wapnia i manganu.

Kiedy najlepiej jeść owoce, aby nie przytyć!

Wprawdzie nie wszystkie prozdrowotne właściwości mandarynek zostały potwierdzone, jednak na podstawie ustalonych już faktów można stwierdzić, że są to owoce dobre nie tylko dla osób, które starają się pozbyć nadmiernych kilogramów. Warto zatem sięgać po nie regularnie.

Kliknij aby dodać komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Dietetyka i zdrowe odżywianie

More in Dietetyka i zdrowe odżywianie

Jak budować masę mięśniową?

Julia Cichaczewska2 lutego, 2024

Dieta IF – czym jest Intermittent Fasting?

Julia Cichaczewska18 stycznia, 2024

Napoje fermentowane – sekret zdrowia i witalności

Julia Cichaczewska1 grudnia, 2023

Jak poprawić działanie spalaczy tłuszczu? – praktyczne wskazówki

Julia Cichaczewska3 listopada, 2023

Dieta bogata w białko – zalety i wady

Spalacze.pl3 października, 2023

Naturalne spalacze tłuszczu – Jakie produkty mogą wspomagać proces spalania tłuszczu?

Julia Cichaczewska22 września, 2023

Zdrowe odżywianie: klucz do sukcesu – porady dietetyczne, nowości

spalacze11 kwietnia, 2023

Zdrowe zamienniki słodyczy – sprawdź czym zastąpić słodycze

spalacze29 marca, 2023

Czy jedzenie grzybów jest bezpieczne?

Redakcja23 września, 2021

Jesteśmy tu dla Ciebie – od pierwszego kroku na ścieżce zdrowia, aż po finish. Odkryj naszą różnorodną ofertę, zaczerpnij wiedzy z naszego bloga i dołącz do społeczności, która wie, że zdrowie to więcej niż tylko dieta i ćwiczenia.

Copyright © 2016 spalacze.pl Wszelkie prawa zastrzeżone