Dietetyka i zdrowe odżywianie

Jak jeść egzotyczne owoce?

Jak jeść egzotyczne owoce?

Jedną z najważniejszych zasad dobrej diety jest urozmaicenie jadłospisu. Ma to znaczenie nie tylko ze względu na konieczność dostarczenia organizmowi wszystkich składników odżywczych, lecz także z uwagi na fakt, że ciągłe spożywanie podobnych potraw szybko się nudzi, a jedzenie powinno sprawiać przyjemność. Dietę można urozmaicić między innymi dzięki owocom egzotycznym, a przede wszystkim tym, które w Polsce nie są jeszcze zbyt popularne. Najpierw jednak należy dowiedzieć się, w jaki sposób je spożywać, aby poznać głębię smaku każdego owocu.

Liczi

Liczi to owoc, który w szczególny sposób docenili chińscy cesarze. Uważano, że spożywanie go dodaje sił i poprawia nastrój. Tak zwana chińska śliwka jest bogata w witaminy i składniki mineralne, między innymi fosfor, magnez, mangan, witaminę B6 i witaminę C. Ze względu na korzystny wpływ na skórę, liczi jest wykorzystywane w branży kosmetycznej. Owoce spożywa się na surowo, po obraniu ich ze skórki. Doskonale sprawdzają się jako dodatek do potraw takich jak owsianka, naleśniki, sałatka albo dania z owoców morza. W 100 g liczi znajduje się około 66 kcal.

Kaki

W starożytnej Grecji kaki nazywano owocem bogów i ogniem Zeusa. Owoc ten zawiera witaminy A, B5, B6, B9, C, E i K, a także sód, wapń, potas, magnez i fosfor. Skórka kaki powinna być ciemnopomarańczowa. Jeżeli jest żółta, to owoc jest jeszcze niedojrzały. Wiele osób obiera kaki ze skórki, jednak nie jest to konieczne. Co więcej, niektórzy twierdzą, że ze skórką smakuje ono jeszcze lepiej. Wystarczy zatem umyć owoc. W 100 g kaki znajduje się 70 kcal. Kaki można jeść samo, ale doskonale sprawdzi się także jako dodatek do deserów i sałatek.

Świeże figi

Suszone figi są popularną przekąską, ale nie każdy zna smak świeżego owocu. Na początku warto wyjaśnić, że istnieją cztery rodzaje fig: czarne, zielone, fioletowe i żółte. W Polsce dostępne są głównie dwie pierwsze odmiany. Najlepszy smak maja świeże figi w kolorze czarnym. O tym, że owoc jest dojrzały, świadczy ciemny odcień i miękkość. Figi zawierają potas, fosfor, wapń, żelazo, cynk, magnez, witaminę B3, B6 i C. Owoce te doskonale pasują do popularnych potraw śniadaniowych i deserów, na przykład do owsianki, musli i naleśników.

Karambola

Owoc w kształcie gwiazdy, będący lubianą dekoracją potraw, to właśnie karambola. Ma słodko-kwaśny smak, jest soczysta i rośnie głównie w Indonezji oraz Malezji. Karambolę można jeść razem ze skórką i nasionami. Im intensywniejszy kolor ma skórki, tym słodszy jest gwieździsty owoc. Dobrze smakuj sam, a także w połączeniu z innymi owocami oraz jako dodatek do deserów, sałatek i ryb. To bardzo dobre źródło witaminy C i A oraz wapnia, magnezu i żelaza. W 100 g karamboli znajduje się tylko 30 kcal.

Papaja

Papaja to owoc pochodzący z Ameryki Południowej oraz południowych obrzeży Ameryki Północnej. Jest cennym źródłem witamin A, C, E i K, a także magnezu oraz potasu. Znajduje się w nim także papaina, czyli enzym wspomagający trawienie. Dojrzała papaja ma intensywny pomarańczowy kolor, zbliżony do czerwieni i jest lekko miękka. Owoce je się po obraniu ze skórki. Nasiona są jadalne, ale mają gorzkawy smak. W 100 g papai znajduje się 42 kcal. Owoc dobrze smakuje sam, ale także jako element sałatek i koktajli.

Pitaja

Pitaja nazywana jest także smoczym owocem, ze względu na swój oryginalny wygląd. To owoc kaktusów, rosnących w Ameryce Środkowej i Meksyku, bogaty w witaminy z grupy B i witaminę C oraz wapń, żelazo i fosfor. Jadalną częśćią pitaji jest miąższ. Owoc można jeść podobnie jak kiwi, czyli wystarczy go przekroić i wydobyć zawartość łyżeczką. Najlepiej smakuje na zimno, tak więc przed spożyciem pitaja powinna być przechowywana w lodówce. Owoc dobrze smakuje na surowo, a także sprawdza się jako dodatek do sałatek. Popularne są również koktajle i sok z pitaji. W 100 g owocu znajduje się 50 kcal.

Marakuja

Marakuja to owc pochodzący z Ameryki Południowej, który zdobył dużą popularność wśród mieszkańców Amazonii. Znajdują się w nim witaminy z grupy B, witamina A, C i K, a także wpań, żelazo, fosfor, magnez, potas i sód. Marakuja najlepiej smakuje na surowo. Wystarczy przekroić ją i wydobyć otoczone osnówką nasiona. Ze względu na swój słodko-kwaśny smak marakuja bardzo dobrze pasuje do deserów i innych słodkich potraw. W 100 g tego owocu znajduje się 97 kcal.

Kumkwat

Kumkwat to owoc cytrusowy, który kształtem przypomina cytrynę, ale jego kolor jest bardziej zbliżony do pomarańczy. Kumkwat jest także mniejszy od cytryny. Owoc ten je się ze skórką, która jest słodsza od miąższu. Oczywiście, najpierw należy go wymyć, a najlepiej sparzyć. Kumkwat może być poddawany obróbce termicznej. Dobrze komponuje się z wieloma deserami i sałatkami. Podobnie jak inne cytrusy, jest bogaty w witaminę C. Zawiera także witaminę A, magnez i wapń. W 100 g owocu znajduje się 70 kcal.

Kokos

Chociaż kokosy trafiły do polskich sklepów wiele lat temu, to wiele osób nigdy nie zdecydowało się na ich zakup. Ci, którzy po raz pierwszy postanowili spróbować świeżego kokosa, często mają problem z dostaniem się do jego wnętrza. Kokos ma twardą skorupę, ale trzeba otworzyć go w taki sposób, aby nie wylać znajdującego się w środku mleczka. Najpierw należy znaleźć na skorupie kokosa trzy wgłębienia i wbić w jedno z nich ostry nóż. Po wykonaniu dziurki można przelać mleczko kokosowe do kubka lub innego naczynia. Teraz nie ma żadnych przeszkód, aby rozbić owoc młotkiem. Najlepiej umieć go wcześniej w foliowym worku i celować w najszersze miejsce. Miąższ można wyjąć łyżką lub nożykiem. W 100 g miąższu znajduje się 354 kcal, a w takiej samej porcji mleczka – 230 kcal. Owoc ten jest bogaty witaminy B2 i B3 oraz magnez, selen, potas, miedź, mangan, cynk i żelazo. Kokos idealnie komponuje się z wieloma potrawami kuchni orientalnej.

Przedstawione tutaj owoce są zdrowe, a jednocześnie smaczne. Ich zaletą jest także szerokie zastosowanie kulinarne. Oczywiście, podobnie jak inne owoce, zawierają one dużo węglowodanów. Z tego powodu najlepiej spożywać je w pierwszej połowie dnia, na przykład na drugie śniadanie.

 

Kliknij aby dodać komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Dietetyka i zdrowe odżywianie

More in Dietetyka i zdrowe odżywianie

Jak budować masę mięśniową?

Julia Cichaczewska2 lutego, 2024

Dieta IF – czym jest Intermittent Fasting?

Julia Cichaczewska18 stycznia, 2024

Napoje fermentowane – sekret zdrowia i witalności

Julia Cichaczewska1 grudnia, 2023

Jak poprawić działanie spalaczy tłuszczu? – praktyczne wskazówki

Julia Cichaczewska3 listopada, 2023

Dieta bogata w białko – zalety i wady

Spalacze.pl3 października, 2023

Naturalne spalacze tłuszczu – Jakie produkty mogą wspomagać proces spalania tłuszczu?

Julia Cichaczewska22 września, 2023

Zdrowe odżywianie: klucz do sukcesu – porady dietetyczne, nowości

spalacze11 kwietnia, 2023

Zdrowe zamienniki słodyczy – sprawdź czym zastąpić słodycze

spalacze29 marca, 2023

Czy jedzenie grzybów jest bezpieczne?

Redakcja23 września, 2021

Jesteśmy tu dla Ciebie – od pierwszego kroku na ścieżce zdrowia, aż po finish. Odkryj naszą różnorodną ofertę, zaczerpnij wiedzy z naszego bloga i dołącz do społeczności, która wie, że zdrowie to więcej niż tylko dieta i ćwiczenia.

Copyright © 2016 spalacze.pl Wszelkie prawa zastrzeżone