Dietetyka i zdrowe odżywianie

Jakie wartości odżywcze mają ziemniaki?

Jakie wartości odżywcze mają ziemniaki?

Często ziemniaki są przez nas niedoceniane. Jest to błąd, ponieważ to warzywo ma w sobie wiele składników odżywczych, a dzięki temu posiada również liczne właściwości odżywcze, o który nie zdajemy sobie sprawy. Nie wiele osób wie, ale ziemniaki mają w sobie więcej witaminy C niż jabłka. Są one również mniej kaloryczne niż makarony, a także niektóre kasze. Trzeba jednak pamiętać o ich odpowiednim przygotowaniu do spożycia, by nie traciły one swoich wartości odżywczych i właściwości prozdrowotnych.

Wartości odżywcze ziemniaków

Wbrew pozorom ziemniaki są bardzo lekkie, a dzięki związkom, jakie są w nich zawarte, są one warzywem, które bardzo dobrze się przyswaja i szybko trawi. W ziemniakach nie ma prawie w ogóle tłuszczu, więc dostarczają do organizmu nie wiele kalorii. W 100 gramach ziemniaki mają zaledwie 80 kalorii. Ziemniaki są bogate w potas, który ma obniżać ciśnienie krwi. Nie braknie w nich również magnezu, a związek ten ma wpływ na kości, żeby, a także korzystnie wpływa na pracę procesów metabolicznych. Magnez dodatkowo zmniejsza uczucie zmęczenia i zwiększa odporność organizmu na stres. Ziemniaki dostarczają do organizmu niewielkie ilości wapnia, żelaza oraz fosforu. Warzywo to bogate jest w liczne witaminy. Najwięcej w nich jest witaminy C. Kartofle zawierają również zestaw witamin z grupy B i witaminę A. Trzeba wiedzieć, że nie ma ich za wiele, ale jemy wystarczająco dużo ziemniaków, by uznać je za wystarczające źródło witamin i minerałów. Dodatkowo kartofle zawierają cenny błonnik, który ma za zadanie ułatwiać trawienie, a także wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn. Dzięki zawartości błonnika ziemniaki mogą przyczyniać się do zmniejszenia masy tłuszczowej ciała, a także mogą być pomocą w obniżaniu poziomu cholesterolu. Ziemniaki nie zawierają dużo białka, jednak zazwyczaj jemy je w towarzystwie cennego białka zwierzęcego, więc w takim zestawieniu tworzą one pełnowartościowy posiłek. Dostarczają one również dużo energii, ponieważ są bogate w skrobię.

Jak przyrządzić ziemniaki?

Niestety nie wiele osób zdaje sobie z tego sprawę, ale w ziemniakach składniki odżywcze są rozmieszczone nierównomiernie. To pod skórką znajduje się najwięcej witamin i minerałów. A w środku ziemniaków znajduje się najwięcej skrobi. Tak więc podczas ich przygotowania najlepiej obierać je cienko lub jeszcze lepszym pomysłem jest ich gotowanie lub pieczenie w skórce, ponieważ będzie ona chroniła składniki odżywcze przed wypłukaniem. Większość witamin, które znajdują się w ziemniakach jest rozpuszczalna w wodzie. Przez co podczas gotowania kartofli bez skórek składniki odżywcze wytrącają się w ponad 50 procentach. Jeśli jednak przygotowywać je będziemy w skórce, to składniki odżywcze wytrącą się w zaledwie 20 procentach. Nie warto obierać ziemniaków na zapas i zostawiać je w wodzie, ponieważ w ten sposób zostaną one pozbawione składników odżywczych, a jedyne co się w nich znajdzie, to skrobia. Dodatkowo warto wiedzieć, że mniejsza ilość wody, a większa zawartość soli zmniejszy straty składników odżywczych podczas przygotowania ziemniaków.

Kliknij aby dodać komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dietetyka i zdrowe odżywianie

More in Dietetyka i zdrowe odżywianie

Zapotrzebowanie kaloryczne

KlaudiaLuty 24, 2019

Wartości odżywcze jabłka

KlaudiaLuty 24, 2019

Jakie wartości odżywcze ma zielony jęczmień?

KlaudiaLuty 19, 2019

Jakie wartości odżywcze ma pizza?

KlaudiaLuty 18, 2019

Jakie wartości odżywcze ma kawa?

KlaudiaLuty 17, 2019

Jakie wartości odżywcze ma barszcz czerwony?

KlaudiaLuty 16, 2019

Długowieczność – tajemnica Japończyków

MonikaLuty 16, 2019

Ile kalorii spalasz w ciągu dnia?

KlaudiaLuty 14, 2019

Dlaczego warto pić kawę – plusy i minusy

KlaudiaLuty 13, 2019

Copyright © 2016 spalacze.pl Wszelkie prawa zastrzeżone