Dietetyka i zdrowe odżywianie

Płatki owsiane – czemu warto je jeść?

Płatki owsiane – czemu warto je jeść?

Płatki owsiane to idealny pomysł na śniadanie. Mimo tego, że są one niskokaloryczne, to sprawiają, że szybko czujemy się nasyceni i pełni, więc nie mamy ochoty na większe śniadanie, a tym bardziej na podjadanie między posiłkami. Trzeba jednak wiedzieć, że nie wiele osób chce korzystać z korzyści, jakie dają nam płatki owsiane i wiele osób nie wie, w jaki zbawienny sposób działają one na organizm człowieka. To pomysł na śniadanie, który zawsze mieści się na szczycie listy tych najzdrowszych. Kiedy ktoś pyta się, co koniecznie powinno się znaleźć w koszyku na zakupy, to odpowiedź jest oczywista- płatki owsiane, a dlaczego tak jest?

  1. Płatki owsiane pomagają schudnąć

Płatki owsiane sprawiają, że łatwiej jest nam się odchudzać. A dlaczego jest to możliwe? Działanie odchudzające te płatki zawdzięczają dużej zawartości beta-glukanu, czyli składnika, który zaliczany jest do grupy błonnika roślinnego rozpuszczalnego w wodzie. Dzięki temu płatki mają możliwość zmniejszenia poziomu hormonu głodu w organizmie, a to sprawia, że w ciągu dnia jemy mniej kalorii. Beta-glukan, kiedy tylko trafia do układu pokarmowego, zaczyna powlekać przewód pokarmowy warstwą lepkiego śluzu, a jest to maź, która jest odporna na działanie enzymów trawiennych. Płatki owsiane to również błonnik nierozpuszczalny, który przyczynia się do sprawnego oczyszczania jelit, a dodatkowo daje uczucie sytości na długo.

  1. Płatki owsiane obniżają ciśnienie krwi

Po płatki owsiane powinny sięgać osoby, które mają kłopoty z nadciśnieniem. Mają one działanie, które przyczynia się do poprawienia funkcjonowania układu krwionośnego, a dokładniej obniżają one ciśnienie krwi. Ich regularne jedzenie może być sposobem na profilaktykę chorób układu krwionośnego, a także działa skuteczne, jak leki przeciw nadciśnieniu.

  1. Płatki owsiane obniżają poziom złego cholesterolu

To działanie płatki owsiane mogą zawdzięczać, ponownie obecności błonnika rozpuszczalnego. Badania wykazały, że w diecie na zdrowie serce wystarczy około 3 gramów błonnika rozpuszczalnego dziennie, a dzięki temu wysoki poziom złego cholesterolu spadnie o ponad dwadzieścia procent.

  1. Płatki owsiane mają działanie przeciwnowotworowe

Jedząc płatki owsiane, możemy zmniejszyć ryzyko rozwoju niektórych nowotworów. Dotychczasowe badania wykazują, że mają one szczególne działanie w przypadku profilaktyki nowotworu jelita grubego. Zmniejszają one ryzyko jego rozwoju, a to dzięki temu, że dostarczają do organizmu błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny, a także zawierają w sobie przeciwutleniacze.

  1. Płatki owsiane zwiększają wydajność fizyczną

Po płatki owsiane powinni sięgać sportowcy, a także osoby aktywne fizycznie. Nie bez powodu zwierzęta, a zwłaszcza konie dostają przed wyścigami na śniadanie owies. Dzięki owsiance zjedzonej około trzydziestu minut przed treningiem możemy w prosty sposób poprawić metabolizm, a także zwiększyć wytrzymałość.

Kliknij aby dodać komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dietetyka i zdrowe odżywianie

More in Dietetyka i zdrowe odżywianie

Czy warto jeść truskawki?

KlaudiaCzerwiec 11, 2019

Co trzeba jeść podczas długiego i krótkiego treningu?

KlaudiaCzerwiec 10, 2019

Co jeść, by  przybrać  na wadze?

KlaudiaCzerwiec 8, 2019

Len – właściwości, zastosowanie i wartości

MonikaMaj 26, 2019

Bób – działanie i właściwości

MonikaMaj 25, 2019

Skrobia – gdzie występuje i jakie ma właściwości?

MonikaMaj 24, 2019

Białka jaj – aminokwasy dla sportowców

MonikaMaj 24, 2019

Mleko sojowe – skład, wartości i zastosowanie

MonikaMaj 23, 2019

Gluten- kiedy jest szkodliwy dla zdrowia?

MonikaMaj 23, 2019

Copyright © 2016 spalacze.pl Wszelkie prawa zastrzeżone