Osoby zainteresowane wpływem winogron i bananów na sylwetkę mogą odnaleźć sprzeczne informacje. Według niektórych winogrona stanowią idealną propozycję dla osób dążących do ograniczenia masy ciała, natomiast inni przestrzegają przed spożywaniem dużej ilości tych owoców, ze względu na zawarty w nich cukier. Która opinia jest słuszna?
Winogrona
Duża kiść czerwonych winogron zawiera około 20 g cukru. W 100 gramach owoców znajduje się 69 kcal. Warto jednak zaznaczyć, że jest to zdrowszy rodzaj cukru, dlatego nie można porównywać jedzenia winogron do spożywania czekolady czy batonów. Ważną informacją jest także wysoka zawartość błonnika. Dzięki niemu winogrona regulują przemianę materii i pomagają osobom cierpiącym na zaparcia. To jeden z powodów, dla których nie powinno się całkowicie rezygnować z jedzenia winogron podczas odchudzania. Co więcej, w skórce winogronowej znajduje się resweratrol, który ogranicza rozwój tkanki tłuszczowej i przyśpiesza spalanie tłuszczu. Za jedzeniem winogron przemawia także ich wspaniały smak, dzięki czemu stanowią bardzo dobrą alternatywę dla słodyczy. Jest jeszcze jeden powód – właściwości prozdrowotne.
Co zawierają winogrona?
Wspomniany resweratrol to flawonoid o silnych właściwościach przeciwbakteryjnych, przeciwzapalnych, przeciwwirusowych, przeciwbakteryjnych oraz przeciwnowotworowych. Zapobiega także tworzeniu się blaszki miażdżycowej w tętnicach. Jego korzystny wpływ na zdrowie potwierdziły badania naukowe. To właśnie resweratrol jest uznawany za wyjaśnienie sekretu długiego życia Francuzów, którzy jedzą dużo tłuszczu i węglowodanów oraz nie stroną od alkoholu, lecz spożywają dużo winogron. Lepiej wybierać winogrona ciemne, ponieważ zawierają one więcej resweratrolu.
Winogrona są także źródłem potasu. To makroelement, który obniża ciśnienie krwi, reguluje pracę serca i zapobiega obrzękom. Jest polecany przede wszystkim osobom, które mają problem z nadciśnieniem. W winogronach znajdują się również witaminy z grupy B oraz kwasy organiczne – cytrynowy, jabłkowy, winowy i mrówkowy.
Olej z pestek winogron jest ceniony ze względu na wysoką zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ludzki organizm nie jest w stanie samodzielnie syntezować NNKT. Zastąpienia tłuszczu zwierzęcego olejem z pestek winogron można polecić w szczególności osobom, które mają problem z nadmiarem cholesterolu we krwi.
Banany
Średniej wielkości banany waży 120 g i dostarcza 114 kcal oraz 14,5 g cukru. Warto zaznaczyć, że im bardziej dojrzały banan, tym wyższy indeks glikemiczny i zawartość cukrów. Nie jest to dobra informacja, biorąc pod uwagę fakt, że pełnię smaku banana można poczuć wyłącznie wtedy, gdy je się naprawdę dojrzałe owoce. Z tezą według której należy zrezygnować z bananów podczas odchudzania z pewnością nie zgodziliby się Japończycy. Jedna z najpopularniejszych w Japonii diet to tak zwany „poranny banan”. Jej twórcy małżeństwo Watanabe – zwrócili uwagę na fakt, że żółte owoce zawierają enzymy przyśpieszające trawienie, dlatego wspomagają redukcję wagi. Najważniejszą zasadą proponowanej przez nich diety jest spożywania na śniadanie jednego lub dwóch bananów i popijanie ich niegazową wodą o temperaturze pokojowej. Na korzyść bananów przemawia także dość wysoka zawartość błonnika oraz fruktooligosacharydy – dobroczynnych cukrów prebiotycznych, które zapobiegają zaparciom i wspomagają namnażanie dobrej flory bakteryjnej, a także zwiększają biodostępność minerałów. Chociaż podczas odchudzana nie powinno się przesadzać z ilością spożywanych bananów, to całkowita rezygnacja z ich jedzenia nie jest konieczna, a nawet odradzana, ze względu na zawartość cennych składników odżywczych.
Czego dostarczają banany?
Podobnie jak winogrona, banany zawierają dużo potasu. Są także bogate w witaminę B6 oraz tryptofan – aminokwas stymulujący produkcje serotoniny, czyli hormonu szczęścia. Banany mają ma pozytywny wpływ na układ nerwowy i działają antystresowo. Witamina B6 bierze także udział w produkcji czerwonych krwinek. Prozdrowotne właściwości bananów są korzystne przede wszystkim dla sportowców i osób prowadzących aktywny tryb życia. Banany znajdują się na liście produktów o działaniu alkaizującym, dlatego do swojego jadłospisu powinni włączyć je także ludzie, którzy są najbardziej narażeni na zakwaszenie organizmu, na przykład ze względu na spożywanie dużych ilości mięsa.
Zarówno winogrona, jak i banany, to owoce o wysokiej zawartości cukru i kalorii oraz o wysokim indeksie glikemicznym. Nie oznacza to jednak, że podczas odchudzania należy całkowicie zrezygnować z ich jedzenia. To owoce zawierające substancje wspomagające trawienie, a także związki korzystnie wpływające na zdrowie. Nie powinni ich sobie odmawiać ludzie, którzy intensywnie trenują, co wiąże się ze zwiększonym zapotrzebowaniem na węglowodany. Ważne jest to, żeby zachować umiar i unikać jedzenia winogron i bananów wieczorem, ponieważ organizm może nie zdążyć strawić zawartego w nich cukru przed snem.


Facebook
RSS