Dietetyczne przepisy

Chlorella w kuchni

Chlorella w kuchni

Chlorella to zielona alga morska, która od pewnego czasu coraz częściej gości w domowych kuchniach. To cenne źródło białka, aminokwasów niezbędnych oraz wielu witamin i składników mineralnych. Korzystnie wpływa na metabolizm, ułatwiając zachowanie szczupłej sylwetki. Jednak zanim zaczniemy czerpać korzyści wynikające z włączenia chlorelli do swojego menu, musimy dowiedzieć się w jaki sposób z niej korzystać.

Chlorellowe pesto

Pesto to bardzo popularny i lubiany sos. Według tradycyjnego przepisu przyrządza się go z bazylii. Jednak zamiast niej można wykorzystać inne jadalne rośliny, między innymi chlorellę. Na każde 5 g algi potrzebujemy:

– łyżki ziaren słonecznika

– 4 lub pięciu ząbków czosnku

– 3 pomidorów

– 100 oliwy z oliwek

– 25 g bazylii

– szczyptę pieprzu

– szczyptę soli

Rozpoczynamy od zgniecenia czosnku i słonecznika oraz połączenia ich z posiekaną bazylią i dwoma łyżkami oliwy z oliwek. Następnie dodajemy resztę oliwy i chlorellę, po czym dokładnie mieszamy sos. Na koniec należy dodać obrane i drobno pokrojone pomidory. Pesto zazwyczaj je się z makaronem, ale można je wykorzystać także jako dodatek do ryżu.

Chlorella do picia

Z chlorelli można przygotować również smaczne napoje. Coraz więcej osób pije samodzielnie przyrządzone koktajle i smoothie. Jeżeli mamy ochotę na orzeźwiający koktajl, to powinniśmy przygotować:

– 2 łyżeczki chlorelli

– 75 g białej kapusty

– ogórek gruntowy

– jabłko

– 1,5 łyżeczki nasion chia

– 100 gram zielonych winogron

– szklankę mleka sojowego

Wszystkie owoce i warzywa myjemy. Usuwamy nasiona z jabłek i obieramy ogórki. Następnie wrzucamy wszystkie sadniki do blendera.

Kolejna propozycja to lemoniada z chlorelli i ogórków. Potrzebne są następujące składniki:

– 2 ogórki średniej wielkości

– 1 kiwi

– 1-2 łyżeczki chlorelli

– 3 daktyle

– 0,5 cytryny

Najpierw wyciskamy sok z cytryny. Ogórki i kiwi należy obrać ze skórek i zblendować z pozostałymi składnikami lemoniady. Przed podaniem przelewamy napój przez sito i schładzamy go.

Twarożek z chlorellą

Chlorella bardzo dobrze komponuje się z twarogiem. Warto zatem wypróbować poniższy przepis. Potrzebujemy:

– 500 g twarogu

– 4 g chlorelli

– pół cebuli

– szczypta soli

– szczypta pieprzu

– zioła (na przykład bazylia, oreagano)

Cebulę siekamy, a następnie łączymy ze sobą wszystkie składniki. Twarożek można na przykład położyć na kanapce albo zjeść z pomidorem.

Kremowa zupa

Kremowa zupa z chlorellą to zdrowa i sycąca, a jednocześnie prosta potrawa. Stanowi bardzo dobrą propozycję na chłodne, jesienne popołudnia. Potrzebne składniki to:

– 2 nieduże cebule

– 1/5 kilograma włoszczyzny

– 300 g brokuł

– 2 łyżeczki chlorelli

– 3 plasterki imbiru

– kilka małych pietruszek (sam korzeń)

– 3 ząbki czosnku

– 3/4 litra wody

-35 g oliwy z oliwek

-ulubione przyprawy

Rozpoczynamy od obrania, pokrojenia i zeszklenia cebuli’ w oliwie zmieszanej z 50 ml wody. Następnie rozdrabniamy włoszczyznę, na przykład przy pomocy blendera i łączmy z wodą. Dodajemy cebulę, doprawami przyprawami i gotujemy przez około 15 minut. Później należy dodać różdżki brokułu, czosnek i imbir, po czy znów gotować przez 10 minut. Kolejny krok to dodanie pieprzu, soli, sosu sojowego i chlorelli. Na koniec wszystko miksujemy.

Puree ziemniaczane

Chlorella może być także bardzo dobrym dodatkiem do ziemniaczanego puree. To przepis, który ma niewielką liczbę składników. Potrzebne są tylko:

– 3 g chlorelli

– 1 kg masła

– szczypta pieprzu

– szczypta soli

Ziemniaki należy obrać i ugotować w osolonej wodzie. Dodajemy tłuszcz i ugniatamy do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dokładamy chlorellę, sól i pieprz.

Jak widać, chlorella to roślina o szerokim zastosowaniu w przemyśle  Można z niej przygotować zarówno bardziej, jak i mniej skomplikowane potrawy, które są zdrowe, a jednocześnie znakomicie smakują.

Kliknij aby dodać komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dietetyczne przepisy

More in Dietetyczne przepisy

Co można przygotować z odżywki białkowej?

Spalacze.plSierpień 7, 2019

Dietetyczne sosy

RedakcjaGrudzień 18, 2018

Jak zrobić domowy napój izotoniczny?

Spalacze.plKwiecień 11, 2018

Właściwości i zastosowanie pietruszki

RedakcjaStyczeń 31, 2017

Jak przygotować dietetyczne przyjęcie?

RedakcjaStyczeń 26, 2017

Seler naciowy: właściwości i sposoby wykorzystania

RedakcjaStyczeń 16, 2017

Dwa smaczne i lekkie dania ze szparagami

RedakcjaStyczeń 6, 2017

Bakłażan jako element diety redukcyjnej

RedakcjaGrudzień 8, 2016

Rola omega 3 w odchudzaniu

RedakcjaPaździernik 3, 2016

Copyright © 2016 spalacze.pl Wszelkie prawa zastrzeżone