
Chlorella to zielona alga morska, która od pewnego czasu coraz częściej gości w domowych kuchniach. To cenne źródło białka, aminokwasów niezbędnych oraz wielu witamin i składników mineralnych. Korzystnie wpływa na metabolizm, ułatwiając zachowanie szczupłej sylwetki. Jednak zanim zaczniemy czerpać korzyści wynikające z włączenia chlorelli do swojego menu, musimy dowiedzieć się w jaki sposób z niej korzystać.
Chlorellowe pesto
Pesto to bardzo popularny i lubiany sos. Według tradycyjnego przepisu przyrządza się go z bazylii. Jednak zamiast niej można wykorzystać inne jadalne rośliny, między innymi chlorellę. Na każde 5 g algi potrzebujemy:
– łyżki ziaren słonecznika
– 4 lub pięciu ząbków czosnku
– 3 pomidorów
– 100 oliwy z oliwek
– 25 g bazylii
– szczyptę pieprzu
– szczyptę soli
Rozpoczynamy od zgniecenia czosnku i słonecznika oraz połączenia ich z posiekaną bazylią i dwoma łyżkami oliwy z oliwek. Następnie dodajemy resztę oliwy i chlorellę, po czym dokładnie mieszamy sos. Na koniec należy dodać obrane i drobno pokrojone pomidory. Pesto zazwyczaj je się z makaronem, ale można je wykorzystać także jako dodatek do ryżu.
Chlorella do picia
Z chlorelli można przygotować również smaczne napoje. Coraz więcej osób pije samodzielnie przyrządzone koktajle i smoothie. Jeżeli mamy ochotę na orzeźwiający koktajl, to powinniśmy przygotować:
– 2 łyżeczki chlorelli
– 75 g białej kapusty
– ogórek gruntowy
– jabłko
– 1,5 łyżeczki nasion chia
– 100 gram zielonych winogron
– szklankę mleka sojowego
Wszystkie owoce i warzywa myjemy. Usuwamy nasiona z jabłek i obieramy ogórki. Następnie wrzucamy wszystkie sadniki do blendera.
Kolejna propozycja to lemoniada z chlorelli i ogórków. Potrzebne są następujące składniki:
– 2 ogórki średniej wielkości
– 1 kiwi
– 1-2 łyżeczki chlorelli
– 3 daktyle
– 0,5 cytryny
Najpierw wyciskamy sok z cytryny. Ogórki i kiwi należy obrać ze skórek i zblendować z pozostałymi składnikami lemoniady. Przed podaniem przelewamy napój przez sito i schładzamy go.
Twarożek z chlorellą
Chlorella bardzo dobrze komponuje się z twarogiem. Warto zatem wypróbować poniższy przepis. Potrzebujemy:
– 500 g twarogu
– 4 g chlorelli
– pół cebuli
– szczypta soli
– szczypta pieprzu
– zioła (na przykład bazylia, oreagano)
Cebulę siekamy, a następnie łączymy ze sobą wszystkie składniki. Twarożek można na przykład położyć na kanapce albo zjeść z pomidorem.
Kremowa zupa
Kremowa zupa z chlorellą to zdrowa i sycąca, a jednocześnie prosta potrawa. Stanowi bardzo dobrą propozycję na chłodne, jesienne popołudnia. Potrzebne składniki to:
– 2 nieduże cebule
– 1/5 kilograma włoszczyzny
– 300 g brokuł
– 2 łyżeczki chlorelli
– 3 plasterki imbiru
– kilka małych pietruszek (sam korzeń)
– 3 ząbki czosnku
– 3/4 litra wody
-35 g oliwy z oliwek
-ulubione przyprawy
Rozpoczynamy od obrania, pokrojenia i zeszklenia cebuli’ w oliwie zmieszanej z 50 ml wody. Następnie rozdrabniamy włoszczyznę, na przykład przy pomocy blendera i łączmy z wodą. Dodajemy cebulę, doprawami przyprawami i gotujemy przez około 15 minut. Później należy dodać różdżki brokułu, czosnek i imbir, po czy znów gotować przez 10 minut. Kolejny krok to dodanie pieprzu, soli, sosu sojowego i chlorelli. Na koniec wszystko miksujemy.
Puree ziemniaczane
Chlorella może być także bardzo dobrym dodatkiem do ziemniaczanego puree. To przepis, który ma niewielką liczbę składników. Potrzebne są tylko:
– 3 g chlorelli
– 1 kg masła
– szczypta pieprzu
– szczypta soli
Ziemniaki należy obrać i ugotować w osolonej wodzie. Dodajemy tłuszcz i ugniatamy do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dokładamy chlorellę, sól i pieprz.
Jak widać, chlorella to roślina o szerokim zastosowaniu w przemyśle Można z niej przygotować zarówno bardziej, jak i mniej skomplikowane potrawy, które są zdrowe, a jednocześnie znakomicie smakują.
Facebook
RSS